Image
Gent
Gent zoals het eruit zag toen zijn bekendste inwoner nog leefde: Jan van Eyck. Check de gloednieuwe wandel- en fietskaart van Toerisme Oost-Vlaanderen: ‘Wandelen & fietsen in het Gent van Van Eyck’. Ze is geheel gratis!


Hoe zag Gent eruit tijdens de eerste helft van de 15de eeuw? Toerisme Oost-Vlaanderen dook de archieven in en stippelde een wandelroute uit die Gent toont door de ogen van zijn bekendste inwoner: Jan van Eyck. Toegegeven, veel is verdwenen, maar anderzijds zijn er ook plekjes die al bijna 7 eeuwen in het volle zicht verstopt zijn. Kortom, Gent is een must-stop tijdens de Ronde van België.


1. De Reep

Gent-Reep


In 1960 werd op deze plek de Nederschelde dichtgegooid om plaats te maken voor … een parking. 1.000 jaar geschiedenis opgeofferd voor de automobiel, het was even slikken voor de Gentenaar. Ok, er was geurhinder, maar daar bestaan inmiddels oplossingen voor. In 2002 besliste men om de historische samenvloeiing van Schelde en Leie te herstellen. De werken duurden 16 jaar en het resultaat mag gezien worden.


2. Hof van Ryhove

Gent - Hof van Ryhove


De bouwgeschiedenis van dit middeleeuws steen is onduidelijk, maar het is zeker dat er in de 10de eeuw al een constructie stond en dat die pas in de 14de eeuw werd omgebouwd tot een grotere residentie in Romaanse stijl. Hof van Ryhove is een schoolvoorbeeld van de authentieke Gentse patriciërswoning. Neem zeker een kijkje in de ‘middeleeuwse’ tuin.


3. ‘T Galgenhuis

Gent-'T Galgenhuis


Een bruine kroeg sinds 1776 maar lang daarvoor de plek waar de minder begoeden ingewanden konden vinden terwijl de rijken in het Vleeshuis ernaast de mooiste en lekkerste vleeswaren kochten. Ten tijde van Van Eyck bevond zich hier een smeedijzeren schandbank waar overtreders van de wet in de ijzers werden geklonken.’t Galgenhuis staat bekend als de kleinste kroeg van Gent.


4. Bolia

Gent - Bolia


Bolia is de naam van een interieurwinkel in de Kortedagsteeg, maar wie goed kijkt herkent er een kapel in. De Wolweverskapel werd in de tijd van Van Eyck omgeven door een kerkhof en een Godshuis. De interieurwinkel is een typisch voorbeeld van een verborgen schat in de Gentse binnenstad; jawel, achter elke middeleeuwse gevel schuilteen verhaal …


5. De Lakenhalle

Gent - Lakenhalle


Van Eyck heeft de werf van de Lakenhalle ongetwijfeld gezien als hij naar de Sint-Janskerk – later verbouwd tot de Sint-Baafskathedraal – ging kijken waar het Lam Gods zou prijken. De werken aan de Lakenhalle werden in 1445 stilgelegd op het moment dat er nog maar zeven van de elf geplande traveeën klaar waren. De laatste traveeën werden pas in 1903 toegevoegd.


Bijzondere adresjes

B&B DE WATERZOOI is een bijzondere overnachtingsplek, want toen de uitbaters in 2007 aan het renoveren sloegen, stootten zij op de restanten van de Sint-Veerlekerk. De middeleeuwse sporen werden gespaard en bewaard voor de gasten. Ook bijzonder, maar dan omwille van zijn ligging, is het NOVOTEL dat vanaf zijn binnentuin zicht hee op een prachtig steen.

Een ruimer overzicht van hotels en andere overnachtingsmogelijkheden vind je op visit.gent.be/nl/overnachten.

Aan cafés, restaurants, tavernes en spijshuizen in middeleeuwse panden geen gebrek in Gent. Een kleine greep uit het gigantische aanbod: BRASSERIE BORLUUT in een steen op de Korenmarkt, HET SPIJKER, een voormalig stapelhuis voor graan en het GROOT VLEESHUIS op de Groentenmarkt.


Meer info nodig?

Alle genoemde plekken – en nog veel meer – staan vermeld op de gloednieuwe wandel- en fietskaart van Toerisme Oost-Vlaanderen: ‘Wandelen & fietsen in het Gent van Van Eyck’. De praktische vouwkaart kan je hier GRATIS BESTELLEN.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.