Image
Durmevallei
Een wandeling in de Durmevallei. Concreet: op stap in Hamme, Temse, Waasmunster, Zele en Lokeren. 9 gevarieerde uit-tips!


De Durmevallei krijgt op termijn zijn oorspronkelijke natuurwaarde terug. Met dank aan het Sigmaplan dat de rivier en de aanpalende ‘wetlands’ weer doet heropleven. Op sigmaplan.be vind je een overzicht van de geplande ingrepen en de huidige stand van zaken. Wat dat laatste betreft, gingen wij tijdens onze Ronde van België al eens wandelen in Hamme, Temse, Waasmunster, Zele en Lokeren.


1. De oude Durme

De Durmevallei


In de jaren 30 van vorige eeuw werd een oude rivierbocht afgesneden van de Durme. Langs het meanderende water ligt een pad dat uitnodigt tot wandelen. Je kunt een wandelingetje van 7 km maken van taverne De Watermolen tot aan restaurant Het Palinghuis en weer terug. Unieke fauna en flora zullen jouw deel zijn.


2. Natuurreservaat Molsbroek

Molsbroek in de Durmevallei
© Sigmaplan


Met een oppervlakte van 80 hectare is het Molsbroek het grootste beschermde natuurgebied van de streek. Natuurliefhebbers treffen hier maar liefst 308 soorten planten, 364 soorten nachtvlinders en 244 soorten vogels aan. Hier en daar staan verrekijkers opgesteld maar breng voor alle zekerheid toch maar je eigen exemplaar mee.


3. De Mirabrug

Mirabrug


De opmerkelijke brug in Hamme is een bekende trekpleister in de regio. Ze werd in 1971 ‘wereldberoemd’ dankzij de opnames van Stijn Streuvels’ boek ‘De Teleurgang van de Waterhoek’. In de ophefmakende film naar een script van Hugo Claus, spelen Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy de hoofdrollen. Van Ammelrooy speelde de rol van de sensuele Mira… De rest is geschiedenis.


4. De Beerkaaien

Beerkaaien in de Durmevallei
© Evelien De Munter


De Beerkaaien aan de Durme in Waasmunster ontlenen hun naam aan de plaats waar vroeger zeilschepen aanmeerden met mest uit Antwerpen en Nederland. Die mest was destijds nodig voor de vlasteelt. Maar die industrie werd heel lang geleden al door katoen onderuit gehaald. Het leegstaande en vervallen Beerkaaihuis werd een paar jaar geleden gekocht door De Vlaamse Waterweg en doet na een grondige opfrisbeurt nu dienst als jeugdzorgcentrum.


5. De koolputten

Koolputten


De Koolputten naast de Mirabrug was sinds medio de 19de eeuw de naam van een kleine goederenhaven. Er werden niet alleen kolen verhandeld maar ook mosselen. Tijdens de jaren tachtig van de vorige eeuw geraakte de plek in verval en het duurde tot 2012 vooraleer de site onder handen werd genomen. Er kwam geen nieuwe haven maar het gerenoveerde gebouwencomplex werd opnieuw een druk bezochte ontmoetingsplaats. In de gebouwen huist overigens een brasserie met gastronomische allures. Een aanrader voor fijnproevers.


6. Heen en weer met het veer

In Tielrode pendelt de laatste veerboot over de Durme naar Hamme (Bunt) en terug. De bijzonder korte oversteek is enkel voor voetgangers en fietsers bedoeld. De veerdienst is gratis en wordt jaarlijks door zo’n 40.000 dagjestoeristen gebruikt. Pintje en/of hapje voor je ‘inscheept’? Op de oevers van Tielrode is er keuze uit diverse gezellige etablissementen.


7. Een paar stevige kerels

Bière Kerel - Bier Kerel, het lekkerste brouwsel van de Durmevallei


Atypisch, dat is het minste dat je kan zeggen van VBDCK Brewery. Een Vlaamse brouwerij die niet aan pilsjes doet maar louter speciale bieren creëert? Het gamma telt inmiddels 8 speciale, zeg maar uitzonderlijke brouwsels. Een bezoek is mogelijk vanaf 5 personen (maximum 12 personen), kost 10 euro per persoon en omvat behalve de rondleiding uiteraard een tasting met hapjes én een straf ‘scheppingsverhaal’.


8. Streekgerechten

Typisch gerecht in de Durmevallei: paling op diverse wijzen
© Joris Luyten


Twee streekgerechten willen we jullie niet onthouden: paardenworst en paling. Paardenworst is een lokale delicatesse die je bijna uitsluitend in Lokeren op de menukaart zult vinden. Bekender wellicht is ‘paling in ’t groen’, een gerecht dat je frequent zult aantreffen in brasserieën of restaurants aan de Durme.


9. Bierroute

Laat de naam ‘Bierroute Waasland’ jou niet op het verkeerde been zetten want de route loopt wel degelijk dwars door de Durmevallei. De afstand bedraagt 51,5 km maar je kunt het traject ook opsplitsen in twee aparte lussen: de westelijke lus vanuit Lokeren naar Waasmunster en terug is 33 km lang, de oostelijke lus tussen Tielrode en Temse 18,5 km.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!