In onze reeks ‘De Ronde van België’ laten een aantal Touring-leden hun licht schijnen op de stad waar ze leven en/of werken. We polsen naar hun favoriete adresjes en dat leverde de volgende interessante tips op. Welkom in de grootste stad van België, onze hoofdstad: Brussel.
1. Bruine kroegen: tussen pot en pint
Alle gezellige bruine kroegen van Brussel oplijsten is geen sinecure. Uit het verkorte lijstje onthouden we Madame Moustache, Café Bizon, Parvis de Saint-Gilles, Goublommeke in Papier en Daringman. Bruine kroegen zijn het ideale excuus om Brussel vanuit de buik te (her)ontdekken en (leren) appreciëren. Wie niet kan kiezen uit het lijstje hierboven, kan op safe spelen en naar Le Cirio trekken nabij De Beurs. De tijd staat er stil, al sinds 1886.
2. Ceci n’est pas un musée
Onze hoofdstad telt vele schitterende musea en als je alle voor de hand liggende adressen al hebt bezocht, zet dan zeker het Magritte Museum op je to-dolijstje. De collectie is de grootste ter wereld en omvat ruim 200 werken, waaronder olieverfschilderijen op doek, gouaches, tekeningen, beelden en beschilderde voorwerpen, maar ook reclameaffiches, partituren, oude foto’s en films gemaakt door Magritte.
3. Schitterend uitzicht: het Poelaertplein
Het Poelaertplein is het grootste plein van Brussel (150 bij 50 meter) en wordt gedomineerd door het Justitiepaleis. Wat dit plein verder uniek maakt, is het fantastische panorama over de benedenstad. Het plein ligt op de Galgenberg, de plek waar Vesalius destijds lichamen kwam halen voor zijn onderzoeken. Voor wie niet graag klimt of afdaalt: er is een moderne lift waarmee je rechtstreeks afzakt tot in de Marollen.
4. Cinema in een rijhuis: Styx
Net als met sterrenrestaurants vindt iedereen in Brussel makkelijk de weg naar de grote cinemacomplexen. Maar voor wie het wat kunstzinniger of origineler ziet, zijn er nog een paar kleine filmzalen die bijzondere en minder commerciële films programmeren. Zoals Styx dat gehuisvest is in een gewoon rijhuis in Elsene. Een aanrader.
5. Er is veel te zien in het Jubelpark
Misschien minder bekend als Manneke Pis, maar het Jubelpark mag niet ontbreken in dit lijstje. Dit immense park werd in 1880 gebouwd naar aanleiding van 50 jaar onafhankelijkheid. Op deze plek is behalve het park veel te zien en te bezoeken: de statige triomfboog uiteraard maar ook de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, het Koninklijk museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Autoworld en het Horta Paviljoen.
6. Een klassieker sinds ‘58: het Atomium
Een voor de hand liggende tip maar ben jij zelf al eens in de bollen geweest? En zo ja, hoe lang is dat al geleden? Het Atomium is en blijft het symbool van Brussel en bij uitbreiding van gans België. Het uitzicht vanuit de hoogste bol (92 meter) is indrukwekkend - bij helder weer is zelfs Antwerpen te zien - maar ook vanop de grond blijft het Belgische icoon tot de verbeelding spreken. De basisbol, boven de ingang, werd vernoemd naar de Belgische Nobelprijswinnaar fysica: François Englert.
7. De betere geuze: Cantillon
De geuze is een typisch Brussels bier, gebaseerd op 100% lambik of lambiek (streekbier uit de Zennevallei). De betere geuze is het resultaat van een complexe mengeling van verschillende lambikken uit verschillende jaartallen. Bij Cantillon rijpt de lambik in eikenhouten vaten, minimaal 3 jaar. De brouwer stelt daarna de geuze samen op basis van vijf of zes lambikken. Vervolgens gaat het mengsel op fles om nog een jaar te hergisten in de kelder. Pas daarna gaat de geuze in de verkoop op café of in een speciaalzaak. Geïntrigeerd? Plan een kelderbezoek.
Zin in nog meer tips?
Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.
Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.
Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
Tout savoir sur la zone de basses émissions de Lisbonne et la vignette dont vous aurez besoin.
Alles over milieuzones, vignetten en zones met beperkte toegang in Frankrijk
Check welke steden een milieuzone of een zone voor beperkt verkeer (ZTL) in Frankrijk hebben. Vermijd boetes en beperkingen met ons handig overzicht.
Camperbusjes vs smalle halfintegralen: wat zijn de verschillen?
Campers vergeleken: de verschillen tussen een camperbusje en een smalle halfintegraalcamper. Foto © Sunlight
Alles over milieuzones en vignetten in Zwitserland
Il n'existe actuellement qu'une zone à faibles émissions en Suisse. Voici les règles pour pouvoir y circuler.
Alles over milieuzones en vignetten in Spanje
En Espagne, les villes peuvent introduire une zone de basses émissions (LEZ ou zona de bajas emisiones (ZBE)). Pour y circuler, vous devez remplir certaines conditions.
Een kerstmarkt combineren met een citytrip?
Volstaat een namiddag of avond op de kerstmarkt niet? Maak er dan een daguitstap of een (lang) weekend van. Geen inspiratie? © Pexels