Image
Brussel
Brussel verveelt nooit maar wie de klassiekers al heeft gezien, heeft misschien meer aan ons lijstje met tips van insiders.


In onze reeks ‘De Ronde van België’ laten een aantal Touring-leden hun licht schijnen op de stad waar ze leven en/of werken. We polsen naar hun favoriete adresjes en dat leverde de volgende interessante tips op. Welkom in de grootste stad van België, onze hoofdstad: Brussel.


1. Bruine kroegen: tussen pot en pint

De Cirio is een van de mooiste bruine kroegen in BrusselAlle gezellige bruine kroegen van Brussel oplijsten is geen sinecure. Uit het verkorte lijstje onthouden we Madame Moustache, Café Bizon, Parvis de Saint-Gilles, Goublommeke in Papier en Daringman. Bruine kroegen zijn het ideale excuus om Brussel vanuit de buik te (her)ontdekken en (leren) appreciëren. Wie niet kan kiezen uit het lijstje hierboven, kan op safe spelen en naar Le Cirio trekken nabij De Beurs. De tijd staat er stil, al sinds 1886.


2. Ceci n’est pas un musée

Brussel: Magritte museum


Onze hoofdstad telt vele schitterende musea en als je alle voor de hand liggende adressen al hebt bezocht, zet dan zeker het Magritte Museum op je to-dolijstje. De collectie is de grootste ter wereld en omvat ruim 200 werken, waaronder olieverfschilderijen op doek, gouaches, tekeningen, beelden en beschilderde voorwerpen, maar ook reclameaffiches, partituren, oude foto’s en films gemaakt door Magritte.


3. Schitterend uitzicht: het Poelaertplein

Het Poelaertplein is het grootste plein van Brussel (150 bij 50 meter) en wordt gedomineerd door het Justitiepaleis. Wat dit plein verder uniek maakt, is het fantastische panorama over de benedenstad. Het plein ligt op de Galgenberg, de plek waar Vesalius destijds lichamen kwam halen voor zijn onderzoeken. Voor wie niet graag klimt of afdaalt: er is een moderne lift waarmee je rechtstreeks afzakt tot in de Marollen.


4. Cinema in een rijhuis: Styx

Brussel -De Styx


Net als met sterrenrestaurants vindt iedereen in Brussel makkelijk de weg naar de grote cinemacomplexen. Maar voor wie het wat kunstzinniger of origineler ziet, zijn er nog een paar kleine filmzalen die bijzondere en minder commerciële films programmeren. Zoals Styx dat gehuisvest is in een gewoon rijhuis in Elsene. Een aanrader.


5. Er is veel te zien in het Jubelpark

Bruxelles-Parc du Cinquantenaire


Misschien minder bekend als Manneke Pis, maar het Jubelpark mag niet ontbreken in dit lijstje. Dit immense park werd in 1880 gebouwd naar aanleiding van 50 jaar onafhankelijkheid. Op deze plek is behalve het park veel te zien en te bezoeken: de statige triomfboog uiteraard maar ook de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, het Koninklijk museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Autoworld en het Horta Paviljoen.


6. Een klassieker sinds ‘58: het Atomium

Een voor de hand liggende tip maar ben jij zelf al eens in de bollen geweest? En zo ja, hoe lang is dat al geleden? Het Atomium is en blijft het symbool van Brussel en bij uitbreiding van gans België. Het uitzicht vanuit de hoogste bol (92 meter) is indrukwekkend - bij helder weer is zelfs Antwerpen te zien - maar ook vanop de grond blijft het Belgische icoon tot de verbeelding spreken. De basisbol, boven de ingang, werd vernoemd naar de Belgische Nobelprijswinnaar fysica: François Englert.


7. De betere geuze: Cantillon

De geuze is een typisch Brussels bier, gebaseerd op 100% lambik of lambiek (streekbier uit de Zennevallei). De betere geuze is het resultaat van een complexe mengeling van verschillende lambikken uit verschillende jaartallen. Bij Cantillon rijpt de lambik in eikenhouten vaten, minimaal 3 jaar. De brouwer stelt daarna de geuze samen op basis van vijf of zes lambikken. Vervolgens gaat het mengsel op fles om nog een jaar te hergisten in de kelder. Pas daarna gaat de geuze in de verkoop op café of in een speciaalzaak. Geïntrigeerd? Plan een kelderbezoek.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.