Image
taalgrens
Welkom op de taalgrens ten zuiden van de Vlaamse Ardennen waar wegwijzers in tweevoud naar verstilde gehuchten met dubbele namen wijzen. 9 uit-tips!


Welkom ten zuiden van de Vlaamse Ardennen waar wegwijzers in tweevoud naar verstilde gehuchten met dubbele namen wijzen. Onze Ronde van België houdt halt in de buurt van de faciliteitengemeente Flobecq/Vloesberg; we parkeren de auto in D’Hoppe/La Houppe. Wandelschoenen? Check!


De wandelroutes op de taalgrens zijn een buitenbeentje in de Vlaamse Ardennen. Inspiratie nodig? ‘Grensgevallen’ is de gloednieuwe wandelgids van Toerisme Oost-Vlaanderen, met vijf lussen op en over de taalgrens tussen de Vlaamse Ardennen en le Pays des Collines. Verwacht je aan prachtige bossen, panoramische vergezichten over glooiende heuvels en absolute rust. De brochure kost 6 euro en kun je hier bestellen.


1. en 2. Chalet Gérard en ’T Barakse

Welkom op de taalgrens ten zuiden van de Vlaamse Ardennen. Waar wegwijzers in tweevoud naar verstilde gehuchten met dubbele namen wijzen. 9 uit-tips!


Wie de streek al wandelend wil ontdekken, kan van hieruit de bossen intrekken (knooppunt 6). Voor of na de pannenkoeken want lus 4 uit “Grensgevallen” begint en eindigt op deze plek waar de horeca een breed aanbod spijs en drank etaleert.


3. Streekbieren: Voisin en Quintine

De oude streekbieren worden helaas niet allemaal meer ter plaatse gebrouwen en ook de in 2016 geopende Witches Brewery staat intussen stof te vergaren. Maar een aantal bieren is nog steeds vlotjes verkrijgbaar. Vraag naar de Saison Voisin (5%) of probeer een blonde Quintine (8%) te vinden. Beide bieren worden in de buurt van de taalgrens gebrouwen op basis van de oorspronkelijke recepten.


4. Het Brakelbos

Frontière linguistique


Vanaf knooppunt 6 in D’Hoppe loop je via het ‘reeënpad’ meteen het Brakelbos in. Wie ’s ochtends vroeg de wandelschoenen aanbindt, maakt ook effectief kans om een ree te zien. Als dat niet lukt, droom dan je ontgoocheling weg bij het aanschouwen van de prachtige vergezichten verderop.


5. Maison des plantes médicinales

Welkom op de taalgrens ten zuiden van de Vlaamse Ardennen. Waar wegwijzers in tweevoud naar verstilde gehuchten met dubbele namen wijzen. 9 uit-tips!


De regio heeft al sinds de 16de eeuw een traditie aangaande geneeskrachtige planten maar de moestuinen waarin al die planten voorkwamen, bestaan nog nauwelijks. In dit plantenhuis en aanpalende tuin wordt de cultuur van weleer in ere gehouden. Bijzonder interessant.


6. De hut van Sylvie

Frontière linguistique-la cabane sylvie


Genoemd naar de ietwat vreemde Sylvie Baudry die zich na een leven vol reizen in 1902 als arme kluizenaarster terugtrok in Vloesberg. Ze woonde aanvankelijk op een open plek in het bos maar mensen uit de omgeving bouwden een hut in sparrenhout voor haar. Aan voorbijgangers schonk ze koffie en verkocht ze prentkaarten om uit de kosten te komen. Ze overleed in 1925. De oorspronkelijke hut bestaat niet meer, maar in het centrum van D’Hoppe staat sinds de jaren tachtig van vorige eeuw een replica. De hut wordt vandaag gebruikt voor tentoonstellingen en als ontmoetingsplaats (voor kunstenaars).


7. Lourdes op d’hoppe

Welkom op de taalgrens ten zuiden van de Vlaamse Ardennen. Waar wegwijzers in tweevoud naar verstilde gehuchten met dubbele namen wijzen. 9 uit-tips!


Gelovig of niet, het Heiligdom Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op D’Hoppe noopt menig voorbijganger tot een moment van stilte. Het heiligdom dat in 1938 door de toenmalige bisschop van Doornik werd ingezegend, is bescheiden maar de kapel en de calvarieberg met kruisweg maken het geheel bijzonder.


8. Het Livierenbos

Lus 4 uit ‘Grensgevallen’ brengt je van het Brakelbos naar het Livierenbos. Op dit stukje taalgrens heerst de stilte, hier regeert de natuur. Voor de fans van flora: het bos bestaat voornamelijk uit beuken en wie kan wachten tot het voorjaar kan er tapijten van boshyacinten komen bewonderen.


9. De Pottelberg

Probeer ‘m niet te bespeuren met het blote oog, met een verrekijker of microscoop, want met een hoogte van 157 meter valt deze bescheiden verhevenheid niet op tussen de andere welvingen in het landschap. Stel je gps in op D’Hoppe en je eindigt op de beboste flank van de genoemde ‘berg’. D’Hoppe is een verstild gehucht op de taalgrens, zeg maar in het twistgebied dat heel lang het ‘debattenland’ werd genoemd. Er wordt overwegend Nederlands gesproken maar officieel ligt het gehucht in het Franse taalgebied.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Tol in Frankrijk

Image
Frankrijk tolwegen

En France, la plupart des autoroutes sont à péage. Quel est le moyen le plus simple de payer et comment les tarifs sont-ils calculés?