Image
Wallonië en de Ardennen, 26 regio’s!
Partnerinfo: Wallonië is veel meer dan de Ardennen. In dit overzicht passeren maar liefst 26 toeristische regio's de revu. Vakantie of uitstap gepland? Zoek niet verder.


Onder de taalgrens gonst het van de toeristische bedrijvigheid. Behalve de 5 Waalse provincies zijn er maar liefst 26 regio’s en die stellen we hieronder met al hun troeven aan jou voor.


De 26 toeristische regio’s in Wallonië. © WBT


1. & 2. Picardisch Wallonië

De regio Picardisch Wallonië bestaat uit twee delen, respectievelijk rond de steden Moeskroen en Doornik. Moeskroen, maar ook Comines-Warneton en Estaimpuis, focussen op herinneringstoerisme (1914-1918) terwijl Doornik met zijn 1600 km fietsroutes en 700 km uitgestippelde wandelwegen de gedroomde uitvalsbasis is voor onvergetelijke ontdekkingsroutes.

Wallonië Beloeil
Kasteel van Beloeil. © WBT - JL Flémal


Naast 2 natuurparken en 2 parkinformatiecentra (Pays des Collines en Plaines de l’Escaut), telt de regio een heel wat erfgoedsites en attracties. Absolute musts zijn het Kasteel van Beloeil (foto boven) en de middeleeuwse parel Hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de Roos nabij Ath. Bijkomende details vind je in deze gratis brochure.


3. Regio Bergen

Zoek het hogerop in het belfort, neem een duik in de geschiedenis van Bergen in het Mons Memorial Museum, volg de sporen van Van Gogh, speel voor wetenschapper in het 12.000 m2 grote wetenschappelijk avonturenpark Pass, herbeleef de traditionele Ducasse in het museum van de Doudou, verken een archeologische site in het SILEX’s of een oude steenkoolmijn in Le Grand-Hornu en ontdek de streetart die van Bergen een echt openluchtmuseum maakt. Meer weten? Download deze gratis brochure.


4. Land van het Centrum

La Louvière is de 5e grootste stad van Wallonië en hoofdstad van de zogeheten Centrumregio. De stad werd bekroond als ‘European Destination of Excellence voor het Cultureel Toerisme’. Absolute must-visit hier is het Historisch Centrumkanaal (Werelderfgoed) met zijn indrukwekkende scheepsliften.

Wallonië Kanaal
Het Centrumkanaal met zijn historische scheepsliften (werelderfgoed). © WBT Bruno d’Alimonte


Mag eveneens niet op jouw to-dolijstje ontbreken: park en museum van Mariemont, Bois-du-Luc (Museum van de Mijn en de Duurzame Ontwikkeling), het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker en het Domein van het Kasteel van Seneffe met zijn Museum van de Zilversmeedkunst. Meer weten of deze attracties? Check deze gratis brochure.


5. Land van Charleroi

Af te vinken in het Land van Charleroi: het Museum van de Fotografie, gevestigd in een oud karmelietenklooster, de oude mijnsite Bois du Cazier, geklasseerd door Unesco, die het industriële epos belicht en de verzameling van het Glasmuseum herbergt, en het BPS22, gevestigd in een hal die gebouwd werd voor de industriële tentoonstelling van 1911, waar je hedendaags kunst ontdekt. Maar ook doen: een wandeling maken op de paden van Aiseau-Presles, Farciennes, Les Bons Villers of Pont-à-Celles. Of iets totaal anders? Ga Napoleon achterna in Fleurus of beklim eens een terril. Praktische info vind je in deze brochure.


6. Land van de Meren

Alle leuke belevenissen opsommen zou ons véél te ver leiden maar in het Land van de Meren kun je uiteraard niet om Les Lacs de l’Eau d’Heure heen: 1800 ha puur natuur op en rond het water met als hoogtepunt - letterlijk - de 107 m hoge Skywalk.

Blik vanaf de oevers van waterparadijs Les Lacs de l’Eau d’Heure. © Christophe Vandercam


De steden en dorpen die je hier moet gezien hebben: Thuin met zijn hangende tuinen, Chimay met zijn wereldberoemde abdij (trappisten) en het museumdorp Treignes. Meer tips vind je in deze brochure.


7. Waals-Brabant

Er is geen betere plek om terug te keren in de tijd dan hier ten zuiden van Brussel. Neem de tijdmachine naar de Abdij van Villers-la-Ville of het slagveld van Waterloo. Maak een tussenstop bij de Stichting Folon en het Hergé Museum. Tank adrenaline in het Aventure Parc van Waver - of Walibi iets verderop - en etaleer je sportieve kant langs de 1.050 km bewegwijzerde paden van de provincie. Absolute aanraders zijn het Memoriaal van de Slag van Waterloo 1815, het Wellington Museum, het Kasteel van Hélécine, en - niet te vergeten - een bezoek aan Nijvel met zijn aanlokkelijke terrassen. Alle relevante details staan in deze gratis brochure.


8. Sambre-Orneau

Welkom in het noorden van de provincie Namen, het land van de Man van Spy of het slagveld Ligny 1815, getuige van de laatste overwinning van Napoleon. Stap in de voetsporen van onze voorouders langs de Routes van Napoleon en d’Artagnan of herbron je op de weg naar Santiago de Compostela. Sportief aangelegd? Kies een RAVeL of GR-pad en trappen maar. Meer weten? Blader eens door deze gratis brochure.


9. Vallei van de Maas

De Vallei van de Maas situeert zich tussen Namen en Dinant. Of je nu van fonteinen houdt of tuinen - check het Kasteel van Freÿr langs de Maas en de tuinen van Annevie! - in de Vallei van de Maas kijk je altijd je ogen uit. Aan de oevers kan je inschepen voor een riviercruise, kajakken of waterfietsen. Bijzonder leuk is een bootje huren zonder vaarvergunning. Vervolgens is het genieten van de vele burchten en vestingen bovenop de millennia oude rotsen die in de Maas eindigen. Ook leuk: volg de loop van de rivieren met de trein, met een railbike of gewoon te voet.

26 regio's Dinant
Een bootje huren zonder vaarvergunning in Dinant. © Dinant Evasion


Vergeet uiteraard niet te verpozen in Namen en Dinant zelf, twee steden met behoorlijk wat geschiedenis en cultuur in het aanbod. Praktische tips vind je in deze brochure.


10. Condroz-Famenne

De Vallei van de Smaken is een topbestemming voor gezinnen en tevens de poort naar de Ardennen. Ontdek met de kroost het Domein van Chevetogne, de 6 spelwandelingen 'Mijn avonturen als Tovenaar' en de 7 nieuwe 'Avonturenzakboekjes', maar ook honderden kilometers bewegwijzerde routes en het RAVeL-pad tussen Ciney en Huy. Langs het hele pad vind je kleine gezinslussen van 6 tot 15 km. Waar overnachten met je gezin? Vertrouw op het label 'Famille Bienvenue' (Gezinnen Welkom). Praktische tips vind je in deze brochure.


11. Famenne-Ardenne Ourthe & Lesse

Oneindig veel mogelijkheden voor verrassende (her)ontdekkingen staan garant in deze regio. Door het grondgebied kronkelen de Lesse, de Ourthe en nog meer rivieren en je treft er de charmante stadjes zoals Beauraing, Durbuy, Hotton, Houyet, Marche-en-Famenne, Nassogne en Rochefort aan.

Wéris © Denis Closon Visuals & Photography/Maison du Tourisme Famenne-Ardenne Ourthe & Lesse


De hoogtepunten van de streek zijn nauwelijks te tellen: het Domein van de Grotten van Han, de grotten van Hotton, Durbuy Adventure Valley, het Domein van Chevetogne, de kastelen van Vêves en Lavaux-Sainte-Anne, de plaatsjes Celles, Ny en Wéris, die bij de 'Mooiste Dorpen van Wallonie' horen, enzovoorts. Praktische info vind je in deze brochure.


12. Het Woud van Saint-Hubert

Kies voor een 100% natuurvakantie in de streek van Libin, Libramont-Chevigny, Saint-Hubert, Tellin, Tenneville en Wellin. De bossen zijn er majestueus en worden doorkruist door de Lesse, de Ourthe en nog een rist andere waterlopen. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: de panoramische uitzichtpunten zijn grandioos.

De streek wordt zeer gewaardeerd voor haar wandelmogelijkheden maar je kan er ook terugkeren naar het dagelijkse leven van de Kelten of jezelf opleiden tot astronaut. Als je er het fijne wil van weten, blader dan eens door deze gratis brochure.


13. Land van Bouillon in de Ardennen

Beeld je in dat je op de toren staat van de burcht van Bouillon of op de Tour du Millénaire. Kijk uit op de oceaan van bossen die reiken tot de horizon en doorsneden worden door de Semois, de Lesse en de Houille. Nog spannender: waag je op de bochtige rivieren met een kajak of ontdek de valleien te voet of met een mountainbike.

Burcht van Bouillon. © WBT - Joseph Jeanmart


Wees gerust, deze authentieke regio bulkt van de geschiedenis en legendes; de natuur is er koning. Herbronnen of je adrenaline de vrije loop laten: het Land van Bouillon in de Ardennen zal jou niet teleurstellen. Alle praktische details vind je in deze gratis brochure.


14. Gaume

De Gaume is een karaktervolle regio die fier is op zijn streekproducten zoals de befaamde pâté gaumais, maar ook de ambachtelijke en trappistenbieren van de Abdij van Orval. Vanwege het microklimaat, die deze meest zuidelijke uithoek van het land kenmerkt, wordt Torgny ook wel eens de ‘kleine Provence’ van België genoemd. Het dorp gaat prat op zijn wijngaarden en zijn unieke natuurreservaat. Goed om weten: twee van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’ bevinden zich in de Gaume. Meer weten? Blader eens door deze gratis brochure.


15. Land van Aarlen

Het Land van Aarlen bestaat uit 4 gemeentes: Aarlen, Attert, Messancy en Aubange. Aarlen is een van de 3 oudste steden van België en daarvan kan je jezelf vergewissen als je door de straten en musea wandelt.

Attert bestaat uit 17 dorpen en gehuchten, waaronder Nobressart, een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’. De vallei van de Attert biedt uitstekende wandelmogelijkheden.

Messancy staat dan weer bekend om zijn shoppingmogelijkheden en zijn weelderige villa’s die een erfenis zijn van zijn prestigieuze verleden.

Aubange tot slot bevindt zich in het hart van het Driegrenzenland. Ontdek daar het belangrijke industriële verleden van Athus, of in oktober het beroemde ‘Fête des Pommes’ (appelfeest) van het dorp Rachecourt. Nog meer tips vind je in deze brochure.


16. Cap Sûre-Anlier

Deze regio is een waar openluchtmuseum. Ze bestaat uit de vallei van de Sûre en het majestueuze Woud van Anlier. Dat laatste strekt zich uit over meer dan 7.000 ha, bevat 85% loofbomen en wordt beschouwd als het grootste beukenwoud van België. Of je nu een ervaren wandelaar bent of niet, bij de toeristische informatiepunten in de regio vind je een brede waaier aan wandel- en fietsfiches. Meer weten? Download deze gratis brochure.


17. Land van Bastogne

Het Land van Bastogne, land van natuur en herinneringen, nodigt je uit voor rust en ontdekkingen. Dompel je onder in de groene landschappen via de vele wandel- en fietspaden. ‘Herbeleef’ de Slag om de Ardennen, dankzij drie opmerkelijke musea en tal van monumenten in Bastogne.

Bastogne War Museum. © WBT- J.P. Remy


Verken de ongerepte natuur van Sainte-Ode langs het artistieke pad van het reservaat van Orti. Bij het doorkruisen van de schilderachtige dorpen van Bertogne, kan je een gezellig moment doorbrengen op het speelplein van het Bos van Fays. Dit en nog veel meer vind je in detail terug in deze gratis brochure.


18. Hart van de Ardennen

Het Hart van de Ardennen is het jaar rond een topbestemming: hergeboorte in de lente, groene long in de zomer, prachtig gekleurde landschappen in de herfst, wit tapijt in de winter.

Burcht van Laroche in Laroche-en-Ardenne. © WBT - Arnaud Siquet


De diepe valleien, de eindeloze panorama’s en de dichte wouden zin hét paradijs voor wandelaars en mountainbikers, liefhebbers van streekgerechten en lekkerbekken. Geïntrigeerd? Zoek de wandelroute ‘Transardennaise’ eens op. Als je er alles wil over weten, check dan deze gratis brochure.


19. Hoge Ardennen

De Hoge Ardennen staan synoniem voor natuur. Haal een frisse neus in Gouvy, Lierneux, Trois-Ponts en Vielsalm, word als stappen of fietsend ‘zen’ en sluit af met een heerlijk streekgerecht. Sportievelingen kunnen hun hartje ophalen met mountainbikes en fietsen en voor wie de kuiten er niet voor heeft, zijn er elektrische alternatieven. Ga eens langs bij een van de vele verhuurpunten en volg het bewegwijzerde parcours, trek naar het Bike Park of vertrouw op de knooppuntnetwerken. En er valt nog veel meer te beleven: check deze gratis brochure!


20. Hoge Venen - Oostkantons

Geniet met volle teugen van de valleien, riviertjes, bossen en meren met uitzonderlijke landschappen zoals het Natuurpark Hoge Venen – Eifel, dat zich ontvouwt in het hart van mooie veengebieden. Hier ontdek je de natuur te voet, langs GR-paden en bewegwijzerde routes.

Kasteel Reinhardstein. © WBT - SPRL Cernix-Pierre Pauquay


Fietsers kunnen genieten van de vele groene wegen en 850 km bewegwijzerde paden. Tijdens de zomer nodigen de grote meren je uit voor zwemplezier en ‘zalig nietsdoen’.

Uiteraard treffen we ook in deze regio kastelen aan die tot de verbeelding spreken. Ga eens kijken naar het idyllische Kasteel Reinhardstein (foto hierboven). Meer weten? Blader eens door deze gratis brochure.


21. Spa -Hoge Venen - Ardennen

Deze regio bevindt zich aan de voet van de Hoge Venen, het mooiste natuurreservaat van België. Ze biedt talloze mogelijkheden voor wandelingen en fietstochten in unieke landschappen. Voor de liefhebbers van cultuur zijn er festivals (indien weer toegelaten), musea en talloze tentoonstellingen.

Ontdek ook het uitzonderlijk erfgoed zoals de burchtruïne van Franchimont, de Abdij van Stavelot, het Casino van Spa en nog veel meer. Wie liefhebber is van thermale behandelingen: het is in deze regio dat mineraalwater, het blauwe goud, voor die doeleinden wordt aangewend. Topper en klassieker tegelijkertijd: de Waterval van Coo en het aanpalende Plopsa Coo. Bijkomende details vind je in deze gratis brochure.


22. Ourthe - Vesder - Amblève

Op 15 minuten van Luik hebben de Ourthe, de Vesder en de Amblève een bijzondere natuur gecreëerd die het decor vormt voor een netwerk van bijzondere wandelpaden. Je kan er ook terecht voor kajakken, fietsen, acrobatische parcours in de bomen, enzovoorts. Wereldberoemd in eigen land is de Ninglinspo of de site van la Boucle de l’Ourthe, beide geklasseerde natuursites.

26 regio's Wallonië
Ninglingspo. © WBT-Pierre-Pauquay


Andere hoogtepunten in de regio: Le Monde Sauvage in Aywaille, het Domein van Palogne, de grotten van Remouchamps en Comblain of Source O Rama. Een vijftiental musea, herinneringssites, tal van restaurants en een waaier van evenementen vullen de vrijetijdsmogelijkheden aan. Dit en nog veel meer lees je in deze gratis brochure.


23. Land van de Maas

De nieuwe bestemming in de provincie Luik ontvangt je van Haspengouw tot de Condroz en in de vallei van de Maas. Laat je tussen Luik en Namen verrassen door de natuur- en erfgoedschatten, de recreatieve activiteiten en de rijkdom van zijn gastronomie met regionale accenten.

Een greep uit het aanbod: Hoei, Waremme, Hannut, de valleien van de Geer en de Hoyoux, het Natuurpark Burdinale-Mehaigne en een landschappelijke diversiteit die liefhebbers van wandeltochten en historische curiositeiten beslist zullen weten te appreciëren. Onze favoriete plek is beslist het indrukwekkende Kasteel van Modave met zijn prachtige tuinen. Meer weten? Check deze gratis brochure.


24. Land van Luik

Luik, de grootste toeristische stad van Wallonië, mag je gewoon niet missen. Maar het toeristische belang van de streek beperkt zich niet alleen tot het stadscentrum. De overige gemeenten die tot het Land van Luik behoren, bieden eveneens opmerkelijke schatten. Ga eens kijken in het gemeentelijke museum van Herstal, het Maison des Terrils, Cristal Discovery, het Museum van de Aardbei of het Museum van Eben.

Station Luik Guillemins, een creatie van architect Santiago Calatrava. © WBT- J.P. Remy


Voor geschiedenistoerisme (WOI) kun je in deze 6 forten terecht: Eben-Emael, Flémalle, Hollogne, Lantin, Loncin en Pontisse. En dan is er nog het Prehistomuseum dat liefhebbers van de prehistorie op een unieke wijze informeert. Alle details staan in deze gratis brochure.


25. Land van Herve

Op de grens met Nederland en Duitsland, tussen de Vesder en de Maas, ontplooit het Land van Herve een typisch heggenlandschap met hagen en weiden, dat het decor vormt voor een opmerkelijk erfgoed: drie van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’, de abdij van Le Val-Dieu, de oude koolmijn Blegny-Mine, de vallei van de Maas, de site van Les Trois Bornes en het historische hart van zijn gemeenten.

Natuurliefhebbers kunnen zich te goed doen aan het netwerk van wandel- en fietspaden en smulpapen kunnen zich ‘vergrijpen’ aan de heerlijke streekproducten: kaas van Herve, stroop van appels en peren, bieren, wijnen, chocolade… Meer weten? Download deze gratis brochure.


26. Land van de Vesder

Last but not least: het Land van de Vesder. Gelegen aan de poort naar de Hoge Venen en bezaaid met een brede waaier van steden en dorpen - Baelen, Dison, Limbourg en Verviers - met een boeiende industriële geschiedenis. Natuur, cultuur en erfgoed gaan wonderwel samen in deze streek waar het platteland en de bossen doorkruist worden door de Vesder.

Blegny Mine. © FTPL P. Fagnoul


En om af te sluiten nog een paar toppers uit het Land van de Vesder: Chocoladefabriek Darcis, het Toeristisch Centrum van de Wol en de Mode en het meer van de Gileppe. Nog meer tips vind je in deze brochure.


Download ’Uit in Wallonië en de Ardennen’

De 26 regio’s worden hierboven maar in grote lijnen voorgesteld maar veel meer (praktische) informatie vind je in de gratis gids die VISITWallonië.be dit jaar heeft uitgebracht. Daarin vind je meer dan 200 aanbiedingen voor toeristische uitstapjes én 97 kortingsbonnen waarmee je heel wat euro’s kunt besparen op allerhande attracties in de genoemde regio’s. De gids kan je downloaden via VISITWallonia.be.