Image
Wallonië en de Ardennen
Partnerinfo: Bij Wallonië denk je spontaan aan ‘de Ardennen’, maar onder de taalgrens valt veel meer te beleven. Het cultureel en recreatief aanbod is overweldigend en uiterst gevarieerd.


Alleen, als koppel, met het gezin of met vrienden, Wallonië weet iedereen te verrassen. En het maakt ook niet uit of je voor een dag komt, een weekend of gewoon je ganse vakantie doorbrengt in een van de 5 Waalse provincies. Zit je om suggesties verlegen? Zoek niet verder!


Wallonië heeft het allemaal

Wie de komende weken en maanden weer de deur uit wil, hoeft het niet ver te zoeken. In eigen land, in Wallonië en de Ardennen, vind je namelijk alles voor een geslaagde uitstap of vakantie. Natuur, cultuur, erfgoed, recreatie, gastronomie... elke provincie heeft een aanbod om U tegen te zeggen. Check het overzicht hieronder of klik meteen door naar de 118 pagina’s dikke brochure Uit in Wallonië en de Ardennen (gratis).

Wallonië en de Ardennen kaart provincies (c) WBT
De vijf provincies in Wallonië: Luxemburg, Luik, Namen, Waals-Brabant en Henegouwen. © WBT


1. Henegouwen

Henegouwen bulkt van de ongerepte natuur en met zijn rijke geschiedenis is de provincie de perfecte uitvalsbasis om kastelen te bezoeken, tuinen en musea te ontdekken, of de tijdloze sfeer op te snuiven aan de oevers van een oud kanaal.

Kasteel van Beloeil in Wallonië en de Ardennen
Het indrukwekkende kasteel van Beloeil © WBT - J.P. Remy


Henegouwen is trouwens een van de zeldzame regio’s in de wereld dat kan uitpakken met maar liefst 19 sites die door Unesco zijn opgenomen als materieel of immaterieel Werelderfgoed. Denk daarbij concreet aan het centrumkanaal met zijn indrukwekkende scheepsliften, de mijnsite Bois du Cazier en zowel het belfort als de kathedraal van Doornik. En als Doornik jou bevalt, dan zal ook Bergen jou beslist verrassen.

Daarnaast staat de provincie bekend om zijn riante diversiteit aan toeristische attracties en musea. Check de kastelen van Beloeil en Seneffe, ga proeven in Chimay en ga kopje onder in het merencomplex van l’Eau d’Heure.

Ook lekkerbekken zijn in Henegouwen aan het juiste adres: geniet van de heerlijke streekgerechten, de talloze bieren, wijnen, likeuren, kazen en boerderijproducten en ga eens op bezoek bij een ambachtelijke producent. Meer weten? Ga eens kijken op de website van VISITWallonia.be.


2. Waals-Brabant

Waals-Brabant is de glooiende, groene achtertuin van Brussel en telt de meeste golfbanen van België. In deze provincie ligt het historische slagveld van Waterloo waar Napoleon zijn nederlaag leed. Op deze plek vind je het interactief museum, Mémorial 1815, en zie je zelf waar de soldaten destijds de strijd met elkaar aangingen.

Wallonië en de Ardennen - Waterloo
Het historische slagveld van Waterloo. © WBT - J.P. Remy


Maar Waals-Brabant heeft vele andere facetten. Een vredige omgeving vind je bij de abdijruïnes van Villers-la-Ville terwijl de fans van Kuifje hun hart kunnen ophalen in het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve. Als de stripcultuur jou minder boeit, dan ligt het universiteitsmuseum Musée L jou wellicht beter.

Waals-Brabant staat ook voor actie. Daar bedoelen we niet louter het attractiepark Walibi mee of het bomenparcours van Aventure Parc Wavre vlakbij; maar ook het fijnmazige fietsknooppuntensysteem dat jou - vanuit het zadel van je fiets - door de mooiste plekjes van de provincie loodst. Welke plekjes dat dan zijn, verneem je op de website van VISITWallonia.be.


3. Luik

Luik is een provincie met een rijk verleden en dat merk je overal waar je gaat of staat en niet in het minst de stad Luik zelf. Wat de stad zo populair maakt bij citytrippers, is dat de stad altijd en overal mee is met zijn tijd. Check de vele trendy boetieks en de talrijke restaurants die foodies zeer zullen te appreciëren.

De provincie bulkt van de bezienswaardigheden en een topper is de Blegnymijn, die met drie andere Waalse mijnen op de Unesco-erfgoedlijst staat. Eveneens een must-do: afdalen in grotten, bijvoorbeeld in die van Remouchamps.

En dan is er nog Spa dat al eeuwen wordt geroemd om zijn bronwater en zijn wellnessmogelijkheden. Voor de autosportliefhebber: het befaamde circuit van Francorchamps ligt vlakbij.

De Ardennen - Hoge Venen
De Hoge Venen, het grootste beschermde natuurgebied van België. © ostbelgien.eu - Dominik Ketz


Uiteraard speelt ook in deze provincie de natuur een hoofdrol. Check de heuvels van de Ardennen, ga wandelen langs het bergriviertje Ninglinspo en trek zeker naar de Hoge Venen, het grootste beschermde natuurgebied van België. Meer info op VISITWallonia.be


4. Namen

Namen is de naam van de provincie en dubbelt als de hoofdstad van de provincie én Wallonië. Namen is een stad die je telkens opnieuw kunt ontdekken want de stad is constant in beweging. De stad straalt elegantie uit en in het perfect bewandelbare centrum vind je heerlijke snuffelwinkels en - als het weer allemaal mag - uitnodigende terraspleintjes.

Het historische Dinant ligt vlakbij, eveneens op de oevers van de Maas, en beschikt net als Namen over een citadel. Vanuit deze plaatsen sta je in een wip in de Ardennen. Wissel lekker vlak fietsen langs de Maas af met wandelingen of een outdoor activiteit in de Ardense natuur.

Het historische Dinant aan de oevers van de Maas. © WBT - Anibal Trejo


Wanneer ben je overigens voor het laatst in de Grotten van Han geweest? Weet dat je op het domein ook boven de grond van alles kunt bezoeken: het wildpark is een echte must.

Ook aan kastelen en abdijen geen gebrek hier: de Abdij van Maredsous staat bekend om zijn kazen en bieren terwijl de vijf torens van het Kasteel van Celles-Vêves bij veel bezoekers spontaan een instagram-moment uitlokken. Het volledige overzicht van de toeristische plekken vind je op de website van VISITWallonia.be.


5. Luxemburg

Belgisch Luxemburg vormt het hart van de Ardennen en bestaat uit bossen, heuvels en valleien. Stoere middeleeuwse forten en imposante abdijen zoals die van Bouillon en Orval zijn mooie rustpunten.

In deze provincie kan je er lekker actief op uit. Met de (elektrische) fiets of mountain bike bijvoorbeeld maar je kan de indrukwekkende natuur ook doorkruisen met een kajak. Over natuur gesproken: Geopark Famenne-Ardenne is het eerste Unesco Global Geopark in België. Kortom, uniek.

Belgisch Luxemburg is overigens een op-en-top outdoor gebied. Zo is het in de omgeving van La Roche-en-Ardenne fantastisch wandelen. En Houffalize is dé mountainbikespot van de Ardennen. Het geliefde Durbuy straalt dan weer historische charme uit. Meer weten? Surf naar VISITWallonia.be.

Wallonië Ardennen
Geoparc Famenne-Ardenne, een unieke brok natuur. © FTLB - P. Willems


Gratis brochure met 97 waardebons

Om het toerisme in Wallonië weer aan te zwengelen, heeft VISITWallonia.be een gids uitgebracht met daarin meer dan 200 aanbiedingen voor toeristische uitstapjes in Wallonië en de Ardennen. Niet te versmaden zijn de 97 kortingsbonnen waarmee je heel wat euro’s kunt besparen op allerhande attracties. De gids kan je downloaden op VISITWallonia.be.


26 toeristische regio’s

Wist je dat Wallonië uit 26 toeristische regio’s bestaat en evenveel zogeheten ‘maisons du tourisme’? Wie door hun specifieke, rijke en zeer gevarieerde toeristische aanbod wil bladeren, moet beslist dit artikel doornemen: Wallonië en de Ardennen, 26 regio’s!