Image
Gaume
De Gaume, het westelijke deel van Belgisch Lotharingen, is de meest zuidelijke regio in ons land. In tegenstelling tot het oostelijke deel waar het Luxemburgs wordt gesproken, bedient de oudere generatie zich hier van het Gaumais, een Romaanse streektaal. Maar waarmee verrast de Gaume nog meer?


De Gaume is met een oppervlakte van amper 750 km2 een relatief kleine regio. Ideaal dus om te voet of per fiets te verkennen. Het is een uithoek op onze Ronde van België, maar de streek is de verplaatsing meer dan waard. De Gaume wordt weleens de Belgische Provence genoemd. Terecht.


1. Kunst in het bos

Kunstliefhebbers kunnen in deze uithoek van ons land hun hartje ophalen in het Centre d’Art Contemporain du Luxembourg. Dit bijzondere kunstencentrum is enkel open als er tentoonstellingen zijn (vanaf april) maar de Montauban site (exterieur) is altijd toegankelijk.


2. Op bezoek bij de trappisten

Gaume-Orval abdij


Ondanks het feit dat de brouwerij niet kan bezocht worden - behalve tijdens de jaarlijkse opendeurdagen (14 en 15 september) - is een bezoek aan de (ruïnes van de) abdij zeer de moeite waard. Wie toch een glimp wil opvangen van het productieproces, krijgt meer inzicht in de Abraham bijgebouwen, het lokale museum. Tevens geschikt en didactisch verantwoord voor kinderen.


3. Vier soorten vleermuizen

Gaume-vleermuizenparcours


Aan de Hostellerie d’Orval bevindt zich de start van het zogeheten ‘vleermuizenparcours’ (5,5 km). De wandelroute loopt door de vallei van La Marche en bestaat uit 3 zones. In elke zone bevindt zich een didactisch paneel met meer info over de vleermuizen en hun biotoop. Tip: stap in zone 2 nog een beetje verder door en je komt oog in oog te staan met Schotse Highland runderen. Ze grazen er van april tot november.


4. De befaamde paté gaumais

De meest bekende lekkernijen uit de streek zijn wellicht het bier en de kaas van de trappistenpaters van Orval, maar ken je de Gaumse worst en de ‘Plate de Florenville’ (aardappel)? Ook bijzonder is de ‘Paté Gaumais’, een vleespastei die werd bekroond met het Europese BGA label (Beschermde Geografische Aanduiding). De Gaumse vleestaart wordt gemaakt van gistdeeg en wordt gevuld met gemarineerd varkensvlees. Te verkrijgen bij de slager, de bakker en op restaurant.


5. Virton, de hoofdplaats

Gaume-Virton, de hoofdstad


Officieus de hoofdplaats van de Gaume. Gelegen aan de samenvloeiing van de Vire en de Ton, doch de plaatsnaam is afgeleid van het Keltische Vertunum (goed verdedigde heuvel). Ontdek het middeleeuws centrum met zijn oude steegjes en spring eens binnen in het Huis van Toerisme waar je alle relevante toeristische informatie vindt over de ganse regio.


6. Stille luxe op de grens

Gaume-Williers


Op zoek naar een bijzonder hotel op een unieke locatie? Check het plaatsje Williers, net over de grens. Het dorpje is letterlijk één straat lang en eindigt aan een klein kerkje. Op deze plek bevindt zich een bijzonder hotel: Ô Sixième Sens. Het luxehotel is de ideale uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten in en dwars door de bossen. Van hieruit fiets je bergaf tot aan de abdij van Orval, maar vergeet niet dat de terugweg per definitie weer omhoog gaat.


7. Terras met zicht op de abdij

In de abdij van Orval kun je helaas geen Orval degusteren. Als alternatief kun je postvatten op het terras van ‘à l’Ange Gardien’, een taverne waar ze het hemelse brouwsel wél hebben. Vraag naar de Orval ‘op leeftijd’ of probeer de lichtere groene Orval (4,5°) die in glazen van 15 of 25 cl wordt getapt. Ideaal voor wie daarna nog een stevige wandeling of fietstocht voor de boeg heeft.


8. De kwestie van de cuesta’s

Drie cuesta’s (asymmetrische heuvels) lopen van oost naar west dwars door Belgisch Lotharingen. In de 16de eeuw werd hier ijzererts gewonnen; onder meer in Laclaireau, Saint-Léger, Montauban en Orval zijn nog ruïnes te bespeuren van de voorgangers van onze metaalfabrieken.


9. Wat doet Perrier hier?

Het was Perrier dat in 1991 in het kleine plaatsje Etalle investeerde in een fabriek voor het bottelen van bronwater: Valvert. Valvert wordt nog steeds gebotteld door de Perrier-Vittel groep (intussen onderdeel van het Zwitserse Nestlé). Helaas kunnen noch de bron noch de installaties bezocht worden omdat het ganse gebied - uiteraard - beschermd is.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!