De Gaume is met een oppervlakte van amper 750 km2 een relatief kleine regio. Ideaal dus om te voet of per fiets te verkennen. Het is een uithoek op onze Ronde van België, maar de streek is de verplaatsing meer dan waard. De Gaume wordt weleens de Belgische Provence genoemd. Terecht.
1. Kunst in het bos
Kunstliefhebbers kunnen in deze uithoek van ons land hun hartje ophalen in het Centre d’Art Contemporain du Luxembourg. Dit bijzondere kunstencentrum is enkel open als er tentoonstellingen zijn (vanaf april) maar de Montauban site (exterieur) is altijd toegankelijk.
2. Op bezoek bij de trappisten

Ondanks het feit dat de brouwerij niet kan bezocht worden - behalve tijdens de jaarlijkse opendeurdagen (14 en 15 september) - is een bezoek aan de (ruïnes van de) abdij zeer de moeite waard. Wie toch een glimp wil opvangen van het productieproces, krijgt meer inzicht in de Abraham bijgebouwen, het lokale museum. Tevens geschikt en didactisch verantwoord voor kinderen.
3. Vier soorten vleermuizen

Aan de Hostellerie d’Orval bevindt zich de start van het zogeheten ‘vleermuizenparcours’ (5,5 km). De wandelroute loopt door de vallei van La Marche en bestaat uit 3 zones. In elke zone bevindt zich een didactisch paneel met meer info over de vleermuizen en hun biotoop. Tip: stap in zone 2 nog een beetje verder door en je komt oog in oog te staan met Schotse Highland runderen. Ze grazen er van april tot november.
4. De befaamde paté gaumais
De meest bekende lekkernijen uit de streek zijn wellicht het bier en de kaas van de trappistenpaters van Orval, maar ken je de Gaumse worst en de ‘Plate de Florenville’ (aardappel)? Ook bijzonder is de ‘Paté Gaumais’, een vleespastei die werd bekroond met het Europese BGA label (Beschermde Geografische Aanduiding). De Gaumse vleestaart wordt gemaakt van gistdeeg en wordt gevuld met gemarineerd varkensvlees. Te verkrijgen bij de slager, de bakker en op restaurant.
5. Virton, de hoofdplaats

Officieus de hoofdplaats van de Gaume. Gelegen aan de samenvloeiing van de Vire en de Ton, doch de plaatsnaam is afgeleid van het Keltische Vertunum (goed verdedigde heuvel). Ontdek het middeleeuws centrum met zijn oude steegjes en spring eens binnen in het Huis van Toerisme waar je alle relevante toeristische informatie vindt over de ganse regio.
6. Stille luxe op de grens

Op zoek naar een bijzonder hotel op een unieke locatie? Check het plaatsje Williers, net over de grens. Het dorpje is letterlijk één straat lang en eindigt aan een klein kerkje. Op deze plek bevindt zich een bijzonder hotel: Ô Sixième Sens. Het luxehotel is de ideale uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten in en dwars door de bossen. Van hieruit fiets je bergaf tot aan de abdij van Orval, maar vergeet niet dat de terugweg per definitie weer omhoog gaat.
7. Terras met zicht op de abdij
In de abdij van Orval kun je helaas geen Orval degusteren. Als alternatief kun je postvatten op het terras van ‘à l’Ange Gardien’, een taverne waar ze het hemelse brouwsel wél hebben. Vraag naar de Orval ‘op leeftijd’ of probeer de lichtere groene Orval (4,5°) die in glazen van 15 of 25 cl wordt getapt. Ideaal voor wie daarna nog een stevige wandeling of fietstocht voor de boeg heeft.
8. De kwestie van de cuesta’s
Drie cuesta’s (asymmetrische heuvels) lopen van oost naar west dwars door Belgisch Lotharingen. In de 16de eeuw werd hier ijzererts gewonnen; onder meer in Laclaireau, Saint-Léger, Montauban en Orval zijn nog ruïnes te bespeuren van de voorgangers van onze metaalfabrieken.
9. Wat doet Perrier hier?
Het was Perrier dat in 1991 in het kleine plaatsje Etalle investeerde in een fabriek voor het bottelen van bronwater: Valvert. Valvert wordt nog steeds gebotteld door de Perrier-Vittel groep (intussen onderdeel van het Zwitserse Nestlé). Helaas kunnen noch de bron noch de installaties bezocht worden omdat het ganse gebied - uiteraard - beschermd is.
Zin in nog meer tips?
Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.
Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.
Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.