Image
Limburg

Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie Limburg. Ideaal in tijden van social distancing.


Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Limburg.


De greenspots van Haspengouw

Greenspots zijn goed onderhouden wandelgebieden in Haspengouw, met bewegwijzerde wandelroutes over verschillende afstanden. Onze selectie: Alden Biesen en Munsterbos in Bilzen, Grootloon en Rullingen in Borgloon, Schulensbroek in Lummen, Vrijhern in Hoeselt en Zammelen in Kortessem.

Alden Biesen - Limburg


Hangen in de Lommelse Sahara

Ga er even bij liggen en luister met de zon op je gezicht naar de stilte in Bosland. Bosland bestaat uit vier gemeenten en staat bekend om zijn lokale woestijn: de Lommelse Sahara in de provincie Limburg. Op deze plek kan je geheel gratis een hangmat huren (je betaalt enkel een waarborg).

Lommelse Sahara


Wat zijn Gallo-Romeinse tumuli?

Tumuli zijn Gallo-Romeinse grafheuvels en je vindt ze op tientallen plekken in ons land, waaronder in Gingelom. Ze zijn om en bij de 1.800 jaar oud en vrijwel de enige bovengrondse sporen van de Gallo-Romeinse cultuur in Limburg. Gingelom telt er liefst zes, waarvan er drie per fiets bereikbaar zijn.


Met elektrische fluisterbootjes de stroom af

Fluisterboten, elektrisch aangedreven bootjes, lenen zich uitstekend om de natuur te verkennen zonder die te verstoren. Er zijn bootjes voor 4, 5 of 6 personen en je betaalt per dagdeel, wat concreet betekent dat je bootjes voor 3 uur kan huren in de voor- of namiddag. Reserveren is noodzakelijk. En ja, iedereen kan met zo’n bootje overweg.

Fluisterbootjes - Limburg


Stil worden in de stiltegebieden

Limburg houdt er een actief stiltebeleid op na en kent zelfs stiltelabels toe aan uitzonderlijk stille gebieden. Momenteel telt de provincie er vier: Gerhagen, Kempen-Broek, Hoogbos-Snouwenberg en Zwarteput. Leuk om weten: op sommige plekken kan je ‘stilterugzakjes’ lenen met daarin onder meer een gratis wandelkaart. Moe onderweg? Er zijn ligzetels en hangmatten. Maar probeer niet te luid te snurken!


Picknicken in de Duinengordel

De Oudsberg (30 meter) in Meeuwen-Gruitrode is naar verluidt de grootste en hoogste open stuifduin van Vlaanderen. In deze zogeheten ‘duinengordel’ liggen diverse wandelnetwerken en worden uitstappen met gidsen georganiseerd. Een ideetje voor de hele familie: gezellig picknicken aan het water op een houten platform.

Duinengordel


Bevers spotten aan de Maas

RivierPark Maasvallei bevindt zich in twee landen en twee provincies en bestaat uit een rist pittoreske Maasdorpjes waar veel mensen wellicht nog nooit van gehoord hebben: Kessenich, Leut, Elen en Oud-Rekem, om er maar een paar te noemen. Vanuit elk dorp kan je het uitgestrekte wandelgebied aan de oevers van de Maas ontdekken. Tip: neem een MaasVerkenner onder de arm en ga op speurtocht naar bevers en de sporen die ze achterlaten.


Zoom in op Sint-Truiden en Haspengouw

Droom weg op de hoogste punten van Sint-Truiden en Haspengouw dankzij strategisch geplaatste panoramaborden en panoramakijkers. Je vindt ze onder meer bij de volgende knooppunten: 135, 149, 150, 161, 169, 171, 185 en 186.


Eveneens leuk om te doen!


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!