Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie Limburg. Ideaal voor wie na de winter weer naar groen en zon snakt.
Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar het heerlijk onthaasten is. Dit zijn onze suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Limburg.
De greenspots van Haspengouw
Greenspots zijn goed onderhouden wandelgebieden in Haspengouw, met bewegwijzerde wandelroutes over verschillende afstanden. Onze selectie: Alden Biesen en Munsterbos in Bilzen, Grootloon en Rullingen in Borgloon, Schulensbroek in Lummen, Vrijhern in Hoeselt en Zammelen in Kortessem.

Hangen in de Lommelse Sahara
Ga er even bij liggen en luister met de zon op je gezicht naar de stilte in Bosland. Bosland bestaat uit vier gemeenten en staat bekend om zijn lokale woestijn: de Lommelse Sahara in de provincie Limburg. Op deze plek kan je geheel gratis een hangmat huren (je betaalt enkel een waarborg).

Wat zijn Gallo-Romeinse tumuli?
Tumuli zijn Gallo-Romeinse grafheuvels en je vindt ze op tientallen plekken in ons land, waaronder in Gingelom. Ze zijn om en bij de 1.800 jaar oud en vrijwel de enige bovengrondse sporen van de Gallo-Romeinse cultuur in Limburg. Gingelom telt er liefst zes, waarvan er drie per fiets bereikbaar zijn. Check deze fiets- en wandelroutes.
Met elektrische fluisterbootjes de stroom af
Fluisterboten, elektrisch aangedreven bootjes, lenen zich uitstekend om de natuur te verkennen zonder die te verstoren. Er zijn bootjes voor 4, 5 of 6 personen en je betaalt per dagdeel, wat concreet betekent dat je bootjes voor 3 uur kan huren in de voor- of namiddag. Reserveren is noodzakelijk. En ja, iedereen kan met zo’n bootje overweg.

Stil worden in de stiltegebieden
Limburg houdt er een actief stiltebeleid op na en kent zelfs stiltelabels toe aan uitzonderlijk stille gebieden. Momenteel telt de provincie er vier: Gerhagen, Kempen-Broek, Hoogbos-Snouwenberg en Zwarteput. Leuk om weten: op sommige plekken kan je ‘stilterugzakjes’ lenen met daarin onder meer een gratis wandelkaart. Moe onderweg? Er zijn ligzetels en hangmatten. Maar probeer niet te luid te snurken!
Picknicken in de Duinengordel
De Oudsberg (30 meter) in Meeuwen-Gruitrode is naar verluidt de grootste en hoogste open stuifduin van Vlaanderen. In deze zogeheten ‘duinengordel’ liggen diverse wandelnetwerken en worden uitstappen met gidsen georganiseerd. Een ideetje voor de hele familie: gezellig picknicken aan het water op een houten platform.

Bevers spotten aan de Maas
RivierPark Maasvallei bevindt zich in twee landen en twee provincies en bestaat uit een rist pittoreske Maasdorpjes waar veel mensen wellicht nog nooit van gehoord hebben: Kessenich, Leut, Elen en Oud-Rekem, om er maar een paar te noemen. Vanuit elk dorp kan je het uitgestrekte wandelgebied aan de oevers van de Maas ontdekken. Tip: neem een MaasVerkenner onder de arm en ga op speurtocht naar bevers en de sporen die ze achterlaten.
Zoom in op Sint-Truiden en Haspengouw
Droom weg op de hoogste punten van Sint-Truiden en Haspengouw dankzij strategisch geplaatste panoramaborden en panoramakijkers. Je vindt ze onder meer bij de volgende knooppunten: 135, 149, 150, 161, 169, 171, 185 en 186.
Eveneens leuk om te doen!
- Onder water bij Todi kan het bijzonder stil zijn in het gezelschap van duizenden vissen.
- Kajakken op de rimpelloze Dommel in Pelt.
- Thorpark (Genk), klim eens naar de top van de terril.
- Wandelen, fietsen of paardrijden in het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK).
- Paalkamperen in Haspengouw.
- De bijzondere overdekte begraafplaats in Ulbeek aan de Sint-Rochuskerk.
- Ontspannen met het gezin in recreatiedomein Warredal nabij het NPHK.
- Ontdek natuurgebied Hochter Bampd ten noorden van Maastricht.
- Aanschouw de Haspengouwse velden vanaf het panoramabassin Velm.
- Druk op de pauzeknop in natuurreservaat De Kevie nabij Tongeren.
- Stilletjes in de vogelkijkhutten in De Zig, Mariahof en De Luysen (rolstoelvriendelijk).
- Drie kilometer wandelen over het blotevoetenpad in Lieteberg.
Zin in nog meer tips?
Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.
Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.
Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.