Image
Luxemburg
Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie Luxemburg. Ideaal in tijden van social distancing.


Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Luxemburg.


Fourneau Saint-Michel, het Bokrijk van Wallonië

Wallonië heeft net als Vlaanderen zijn eigen openluchtmuseum: Fourneau Saint-Michel. Naar analogie met Bokrijk bestaat ook dit domein uit een opmerkelijke collectie van oude gebouwen die op traditionele wijze heropgebouwd werden. Alleen de setting is enigszins anders, aangezien het traditionele Ardense leven onlosmakelijk verbonden is met het Ardense bos.

Fourneau Saint-Michel - Luxemburg


Kunst in het bos

Kunstliefhebbers kunnen in Buzenol hun hartje ophalen in het Centre d’Art Contemporain du Luxembourg. Dit bijzondere kunstencentrum is enkel open als er tentoonstellingen zijn, maar de Montauban-site (outdoor), diep in de bossen van de Gaumestreek, is altijd toegankelijk.


Oog in oog met de sanglochon

Een sanglochon is de kruising tussen een everzwijn en een varken. Je treft de dieren onder meer aan in het Grote Woud van Anlier. In de regio kan je kiezen uit 13 uitgestippelde wandelroutes, of je verkent de streek op eigen initiatief om te genieten van regionale specialiteiten zoals worst en andere vleeswaren van de sanglochon.


Virton, de ‘goed verdedigde heuvel’

Virton is officieus de hoofdplaats van de Gaume. De stad ligt aan de samenvloeiing van de Vire en de Ton, maar de plaatsnaam is afgeleid van het Keltische Vertunum, wat zoveel betekent als ‘goed verdedigde heuvel’. Ontdek het middeleeuws centrum met zijn oude steegjes en spring eens binnen in het Huis van Toerisme waar je alle relevante toeristische informatie vindt over deze regio in Luxemburg.

Virton


De ruïnes van de abdij van Orval

Hoewel de brouwerij van Orval niet bezocht kan worden, is een bezoek aan de (ruïnes van de) abdij zeer de moeite waard. Wie toch een glimp wil opvangen van het productieproces krijgt meer inzicht in de Abraham-bijgebouwen, het lokale museum.

Orval - Luxemburg


Op bezoek bij Godfried van Bouillon

Het kasteel van Bouillon is ongetwijfeld een van de oudste feodale overblijfselen van ons land. Maar niet alleen het kasteel is een must-see, ook Bouillon zelf herinnert aan ons rijke verleden en draagt de sporen van de vele conflicten die in deze uithoek van de provincie Luxemburg sinds de 11de eeuw plaatsvonden.

Bouillon - Luxemburg


De Belgische Provence: Torgny

Torgny maakt deel uit van het selecte clubje van Mooiste Dorpen van Wallonië. En dat label heeft het te danken aan zijn aantrekkelijke oude huizen met hun rode Romeinse dakpannen. Torgny, in het uiterste zuiden van de provincie Luxemburg, is overigens het meest zuidelijke dorpje van ons land en wordt al eens vergeleken met de Franse Provence. Met dank aan de krekels, bergcicades en bidsprinkhanen die zich thuis voelen in het milde klimaat van de Gaume.

Torgny Luxemburg


De sublieme decors van de Hoge Ardennen

De Hoge Ardennen, dat zijn voornamelijk de dorpen Gouvy, Lierneux, Trois-Ponts en Vielsalm. De streek is heuvelachtig en heeft voor elk type toerist wel iets in petto, het hele jaar door. Deze zomer zijn vooral de meren en bossen in trek. Onze aanraders: het Natuurpark van de Twee Ourthes, het natuurreservaat Prés de la Lienne en het 1.800 ha grote ‘Grand Bois’ met zijn hoge bomen.


Eveneens leuk om te doen!

 • Must-see in Saint-Hubert, het hart van de Belgische Ardennen, is de St.-Pieter en Paulusbasiliek.
 • Geen straattoneel in Chassepierre deze zomer, want het spektakel wordt uitgesteld tot 2021. Los van dat evenement is Chassepierre een van de Mooiste Dorpen van Wallonië.
 • Natuurreservaat Orti is een Natura 2000-gebied met een wandellus van 3,9 km waarlangs regionale kunstenaars hun werk tentoonstellen.
 • Het blotevoetenpad in Montleban, het hart van het Natuurpark van de Twee Ourthes.
 • Culinaire wandeling 25 meter onder de grond, in een mijn in Bertrix (elke zondagmiddag).
 • Vissen aan het Meer van Nisramont. Opgelet, wie wil vissen in Wallonië moet vaak een viskaart hebben van de lokale vissersclub. Alle reglementen vind je hier.
 • 65 meter afdalen in de Grotten van Hotton en daarna met de lift weer naar boven.
 • Waterpret op de Ourthe en/of de Semois in een kano, kajak of raft.
 • Luxemburgse streekproducten ontdekken, degusteren en kopen.
 • Oorlogstoerisme. Start bij het Museum van de Slag om de Ardennen.
 • Voor de durvers. Op bepaalde avonden spookt het in de ruïnes van het kasteel van Gravin Berthe van La Roche.
 • Kunst kijken in de openlucht. Welkom bij Sentiers d’Art.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!