Image
Vlaams Brabant
Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie Vlaams-Brabant. Ideaal in tijden van social distancing.


Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Vlaams-Brabant.


Welkom in het grootste bos van België

Met zijn 4.421 ha is het Zoniënwoud het grootste bos van België. Typisch Belgisch: na de federalisering van de Belgische Staat werd het Zoniënwoud verdeeld onder de drie gewesten, waardoor er dus drie wetgevingen en drie verschillende beheervormen gelden. Of dat handig is bij het indienen van dat éne dossier bij de UNESCO, is een ander verhaal. Voorlopig is het Zoniënwoud dus nog altijd geen werelderfgoed.


De ‘geheime bron’ van de Zoete Waters

Rust verzekerd aan de Zoete Waters, een stukje groen aan vijf verlokkelijke vijvers gelegen tussen het Heverleebos en het Meerdaalwoud. Centraal staat de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen. Ze pronkt nabij de Minnebron, een bron met heerlijk water volgens de omstaanders. Breng dus zeker lege flessen of een bidon mee als je deze richting uitkomt.

Zoete Waters - Vlaams-Brabant


Wandelparadijs Zuid-Dijleland

Vlaams-Brabant, en het Zuid-Dijleland in het bijzonder, is de uitgelezen bestemming voor wandelliefhebbers. Vanuit Leuven volg je de wandelknooppunten steeds dieper de bossen van het Meerdaalwoud in. Meer naar het Zoniënwoud toe en op het Brabants leemplateau heb je de keuze uit een twintigtal wandellussen, samen goed voor ruim 300 km wandelplezier op trage en vaak ook onverharde wegen.

Wandelparadijs Zuid-Dijleland - Vlaams Brabant


In het wiel van Merckx en Nys

Eddy Merckx leerde fietsen op het boerenerf van zijn grootouders in Meensel. Sven Nys croste als kind al de Balenberg in Tremelo af. De twee legendarische fietshelden hebben in Vlaams-Brabant elk een route die naar hen genoemd werd, respectievelijk de Eddy Merckx Cycling Route (30 of 70 km) en de stevige Sven Nys Cycling Route (93 km).


Degusteer de Hagelandse wijn

Leer alles over de Hagelandse wijnen, de Wijngaardberg en het Hageland in het bezoekerscentrum in Wezemaal (Rotselaar). Je kan de lokale wijntjes er niet alleen degusteren, je kan ze ook ter plaatse aankopen.


De schat van Beersel bestaat écht

Stripliefhebbers zullen het imposante kasteel van Beersel meteen herkennen, want de waterburcht wordt opgevoerd in het Suske en Wiske-album ‘De schat van Beersel’. Het slot werd gebouwd rond 1420 en is een goed bewaard voorbeeld van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land.

Kasteel van Beersel - Vlaams-Brabant


Het witte goud in drievoud

In de Groene Gordel van Vlaams-Brabant staat het witte goud voor witloof, asperges en witbier. Wie de drie heerlijkheden op één route wil ontdekken, moet er wel 61 km voor in het zadel. De Witte Goudroute start aan het Gemeenteplein in Kampenhout.


Vlaams erfgoed: het Brabants trekpaard

De roots van het Brabantse trekpaard liggen in het Pajottenland, en uiteraard bestaat er een wandelroute die langs de weiden voert waar de geblokte paarden grazen. De ideale vertrekplaats voor deze wandeling is het Museum van het Belgisch trekpaard in Vollezele. Vraag naar de ‘Brillantwandeling’.


Eveneens leuk om te doen!

 • De Vlooybergtoren, een zwevende trap uit roestvrij cortenstaal te midden van de natuur.
 • Het Hallerbos, wereldberoemd om zijn blauwe boshyacinten.
 • De woestijnwandeling in de Groene Gordel.
 • Ontdek de recreatieve, culturele en gastronomische troeven van de druivenstreek bij DRU!F in Overijse.
 • Brouwerij en paardenstoeterij Palm, waar bier wordt gebrouwen en trekpaarden worden gekweekt.
 • Tramsite Schepdaal met zijn historische tramstellen.
 • De Dijle- en Demervallei ontdekken per kano of vlot bij The Shelter.
 • Provinciedomein Huizingen met zijn wandelbos, roeivijver en dierenpark.
 • Op bezoek bij de Rode Ridder in het kasteel van Horst.
 • Kom tot rust in en om de abdij Affligem en bestel een biertje en een stukje kaas.
 • Geniet van de stilte en North West Walls op de festivalweide van Rock Werchter in Rotselaar.
 • Drie Fonteinen, de rust van een Engels landschapspark met een Franse en Japanse tuin.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.