Image
West Vlaanderen
Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie West-Vlaanderen. Ideaal in tijden van social distancing.


Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie West-Vlaanderen.


De mooiste landschappen van het Brugse Ommeland

Wie het hectische Brugge wil vermijden, komt tot rust in de periferie van de stad. Als fietsen en wandelen je ding is, vind je ongetwijfeld inspiratie in de gids ‘Fiets- en wandelroutes langs dé 10 landschappen van het Brugse Ommeland’. Het minimagazine met 10 kant-en-klare routes vind je hier.

Brugse Ommeland - West-Vlaanderen


Social distancing op het strand?

Weinig kans dat het jou deze zomer lukt in de klassieke trekpleisters, maar op deze plekken in West-Vlaanderen heb je geheid meer slaagkansen: de duinengordel in Bredene, het strand van Zeebrugge, Sint-André in Koksijde en natuurgebied De Fonteintjes op de grens van Zeebrugge en Blankenberge.

Strand Koksijde


Uitwaaien in de Uitkerkse Polder

Op nauwelijks 10 minuten trappen van Blankenberge ligt het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen: de Uitkerkse Polder. Dit eeuwenoude weidelandschap wordt gekenmerkt door sloten en veedrinkpoelen. Voor de ornithologen onder ons: in dit waterrijke vogelreservaat houden zich onder meer de grutto, tureluur, scholekster, kluut en kievit op. Rust verzekerd.

Uitkerkse Polder - West-Vlaanderen


De hoogste duintop van de kust

De Doornpanne ligt op een boogscheut van Koksijde. Hier bevindt zich een permanente tentoonstelling over de waterwinning in de duinen en de rijke fauna en flora van het ruim 240 hectare grote natuurgebied. Nergens anders in West-Vlaanderen vind je zoveel duintypes als hier en het fraaiste vergezicht heb je vanaf de Hoge Blekker, met 33 meter de hoogste duintop van de Kust.

Doornpanne - West-VLaanderen


Het stiltepad in Heuvelland

Dit relatief onbekende plekje wordt gekenmerkt door mijmerbankjes, opgefleurd met haiku’s van Geert De Kockere, bergdichter van het Heuvelland. De uitgestippelde wandelroute van 12,9 km voert langs tal van natuurgebieden. Maar er zijn ook kortere wandellussen van 6,8 of 9,8 km.


De cultuurhistorische rijkdom van de Ieperboog

Ieper mag dan bekendstaan om zijn oorlogstoerisme, de stad heeft veel meer te bieden. Check wandelnetwerk Ieperboog, met zijn meer dan 100 kilometer aan verkeersluwe en onverharde wandelpaden. Onderweg ontdek je de landschappelijke en cultuurhistorische rijkdom van het bosrijke gebied ten zuiden van de stad, waaronder provinciedomein De Palingbeek, de Verdronken Weiden en de Zillebekevijver. Ook de groene vestinggordel rond het stadscentrum maakt deel uit van het traject. De knooppuntkaart van dit wandelnetwerk kost 8 euro en kan hier besteld worden.

Ieperboog - West-Vlaanderen


Land van Streuvels

Wandelnetwerk Land van Streuvels bevindt zich in de Leiestreek en brengt jou naar het glooiende landschap zoals Stijn Streuvels het in zijn romans beschreef. In het Lijsternest kan je zelfs even achter het bureau van de schrijver kruipen.


Shinrin-yoku in het Eversambos

Deze oase in Stavele met bewegwijzerde wandellus van 2 kilometer is geïnspireerd op Shinrin-yoku, beter gekend als ‘bosbaden’. Deze therapie ontstond in Japan en wint nu ook bij ons aan belangstelling. Smartphones zijn hier uit den boze; een infobord geeft je uitleg over het natuurgebied en tips om al je zintuigen te focussen op de natuur.


Eveneens leuk om te doen!


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!