Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie West-Vlaanderen.
De mooiste landschappen van het Brugse Ommeland
Wie het hectische Brugge wil vermijden, komt tot rust in de periferie van de stad. Als fietsen en wandelen je ding is, vind je ongetwijfeld inspiratie in de gids ‘Fiets- en wandelroutes langs dé 10 landschappen van het Brugse Ommeland’. Het minimagazine met 10 kant-en-klare routes vind je hier.

Social distancing op het strand?
Weinig kans dat het jou deze zomer lukt in de klassieke trekpleisters, maar op deze plekken in West-Vlaanderen heb je geheid meer slaagkansen: de duinengordel in Bredene, het strand van Zeebrugge, Sint-André in Koksijde en natuurgebied De Fonteintjes op de grens van Zeebrugge en Blankenberge.

Uitwaaien in de Uitkerkse Polder
Op nauwelijks 10 minuten trappen van Blankenberge ligt het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen: de Uitkerkse Polder. Dit eeuwenoude weidelandschap wordt gekenmerkt door sloten en veedrinkpoelen. Voor de ornithologen onder ons: in dit waterrijke vogelreservaat houden zich onder meer de grutto, tureluur, scholekster, kluut en kievit op. Rust verzekerd.

De hoogste duintop van de kust
De Doornpanne ligt op een boogscheut van Koksijde. Hier bevindt zich een permanente tentoonstelling over de waterwinning in de duinen en de rijke fauna en flora van het ruim 240 hectare grote natuurgebied. Nergens anders in West-Vlaanderen vind je zoveel duintypes als hier en het fraaiste vergezicht heb je vanaf de Hoge Blekker, met 33 meter de hoogste duintop van de Kust.

Het stiltepad in Heuvelland
Dit relatief onbekende plekje wordt gekenmerkt door mijmerbankjes, opgefleurd met haiku’s van Geert De Kockere, bergdichter van het Heuvelland. De uitgestippelde wandelroute van 12,9 km voert langs tal van natuurgebieden. Maar er zijn ook kortere wandellussen van 6,8 of 9,8 km.
De cultuurhistorische rijkdom van de Ieperboog
Ieper mag dan bekendstaan om zijn oorlogstoerisme, de stad heeft veel meer te bieden. Check wandelnetwerk Ieperboog, met zijn meer dan 100 kilometer aan verkeersluwe en onverharde wandelpaden. Onderweg ontdek je de landschappelijke en cultuurhistorische rijkdom van het bosrijke gebied ten zuiden van de stad, waaronder provinciedomein De Palingbeek, de Verdronken Weiden en de Zillebekevijver. Ook de groene vestinggordel rond het stadscentrum maakt deel uit van het traject. De knooppuntkaart van dit wandelnetwerk kost 8 euro en kan hier besteld worden.

Land van Streuvels
Wandelnetwerk Land van Streuvels bevindt zich in de Leiestreek en brengt jou naar het glooiende landschap zoals Stijn Streuvels het in zijn romans beschreef. In het Lijsternest kan je zelfs even achter het bureau van de schrijver kruipen.
Shinrin-yoku in het Eversambos
Deze oase in Stavele met bewegwijzerde wandellus van 2 kilometer is geïnspireerd op Shinrin-yoku, beter gekend als ‘bosbaden’. Deze therapie ontstond in Japan en wint nu ook bij ons aan belangstelling. Smartphones zijn hier uit den boze; een infobord geeft je uitleg over het natuurgebied en tips om al je zintuigen te focussen op de natuur.
Eveneens leuk om te doen!
- Kabelbaan Cordoba boven de wijngaarden van Entre-Deux-Monts.
- De Handzamevallei, een natuurparel vlak bij de IJzervallei.
- De bewogen geschiedenis van Domein Zorgvliet in Oostkamp.
- De duinen rond de Spioenkop in Wenduine.
- De bunkers van de Atlantikwall in Raversijde nabij Oostende.
- Domein Groenhove, voormalig vakantieoord uit de jaren 50.
- De dode Leiearmen aan het Leiebos in Wevelgem.
- Rhodesgoed in Izegem, relatief recente groene long tussen Roeselare en Izegem.
- Natuurreservaat en park De Kleiputten in Kortrijk.
- Onthaasten en uitwaaien aan de Oosteroever in Oostende.
- Op bedevaart in de Leiestreek.
- Voormalig militair domein Vloethemveld, tegenwoordig een gevarieerd natuurgebied.
Zin in nog meer tips?
Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.
Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.
Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.