Image
Thuin
De Belgische Provence? Die ligt ten zuidwesten van Charleroi, in Thuin. Met dank aan het microklimaat dat zelfs wijnbouw op kleine schaal mogelijk maakt.


De Belgische Provence? Die ligt ten zuidwesten van Charleroi, in Thuin. Met dank aan het microklimaat dat zelfs wijnbouw op kleine schaal mogelijk maakt op de zuidflank van deze bijzondere rotsuitloper aan de Samber.


1. Hedendaagse kunst op middeleeuwse grond

Thuin - Hedendaagse kunst


Fluide is een openbaar kunstparcours dat voor het eerst georganiseerd werd in 2015. Toen werd aan een vijftiental kunstenaars gevraagd om wat esthetische accenten te leggen om het stedelijk erfgoed extra in de verf te zetten. Dat leverde door de jaren heen een fraaie permanente collectie op. Geïntrigeerd? De toeristische dienst op de Place du Chapitre heeft een gratis tweetalig gidsje in de aanbieding dat voor duiding zorgt.


2. De abdij van Aulne

Thuin - Abdij van Aulne


Absolute must op zo’n 4 km van het centrum van Thuin: een bezoek aan de indrukwekkende abdij van Aulne. Althans wat ervan overblijft. Binnen de muren van de filmische ruïnes is het opvallend stil, maar net daarbuiten stroomt het lokale abdijbier rijkelijk uit de tapkranen van de vele tavernes en restaurants. Bierliefhebber? Ga de diverse variëteiten degusteren in de moderne brouwerij binnen de abdijmuren.


3. Eau de Villée

Thuin-Eau de villée


Geen bierliefhebber? Misschien dat een bezoek aan de distillerie van Biercée je kan bekoren, naar eigen zeggen de enige echte fruitstokerij van het land. Ze staat bekend om haar Eau de Villée, P’tit Peket en Poire Williams, maar ze maken er ook een exclusieve whisky en gin. In de plaatselijke boetiek vind je nog meer dan 20 andere brandewijnen en likeuren.


4. Het schipperskwartier

Thuin - Schiepperskwartier


Naast de sluizen (verderop) refereert ook het schipperskwartier aan de rijke geschiedenis van Thuin. De schipperswijk is maar een paar straten groot, maar de huizen waar de schippers op rust wonen, etaleren trots gevelversieringen die herinneren aan het binnen-scheepvaartverleden.


5. De hangende tuinen

Thuin - HagendeTuinen


Thuin ligt aan de oevers van de Samber én op een rots waarvan de zuidflank ingekleurd wordt door hangende tuinen en ruim 200 terrastuinen. Je bereikt ze via intieme met kasseien geplaveide steegjes. Voor het bouwen van de terrastuinen werd zandsteen gebruikt en die zorgt – door het reflecteren van warmte – voor een microklimaat dat volstaat voor de bescheiden productie van een zoete wijn, de ‘Clos des Zouaves’.


6. Werelderfgoed: het Belfort

Thuin - Belfort


Op het hoogste punt van Thuin prijkt het Belfort. Met zijn 60 meter misschien geen wolkenkrabber, maar vermits dit werelderfgoed (Unesco, 1999) op een heuvel staat, mag je toch rekenen op indrukwekkende vergezichten. Hoogtevrees? Ook vanaf de Place du Chapitre (aan het Belfort) heb je een prachtig panoramisch zicht op de benedenstad, de meanderende Samber en het markante schipperskwartier.


7. De manuele sluizen

Thuin- Manuele sluizen


Thuin was een stad van schippers, maar anno 2019 getuigen alleen nog een paar manuele sluizen van de bruisende binnenscheepvaart en bedrijvige scheepswerven van weleer. Ga eens wandelen of fietsen langs de oevers van de Samber en aanschouw de schepen die hier als fraaie decorstukken smeken om een tweede leven op de sociale media. Selfie time!


8. Ritje met een historische tram

Thuin - Trammuseum


In het Trammuseum van Thuin kan je van dichtbij kennismaken met een dertigtal voertuigen (elektrisch en op stoom) van de NMVB (Nationale Maatschappij Van Buurtspoorwegen). Raadpleeg de website voor de openingsuren en boek een uniek ritje op een historische tram die onder meer door de straten van Thuin boldert.


9. Minicruise op de Samber

In de schaduw van de abdij van Aulne kan je met kleine elektrische bootjes het water op. Zelf varen dus. Maar je kan de geneugten van de scheepvaart ook ontdekken aan boord van een kleine woonboot. Ga zeker eens proeven van de gezellige bedrijvigheid ter hoogte van de sluizen nabij de abdij.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!