Image
Een bezoek aan Namen start met de beklimming van de Citadel. Maar lees zeker verder, want Namen heeft ook tal van minder vermoeiende troeven.


Een bezoek aan Namen is niet compleet zonder de beklimming van de Citadel. De opties zijn legio: met de fiets, te voet, met de bus, het toeristentreintje of de nieuwe kabelbaan. Is militair erfgoed niet aan jou besteed? Lees dan rustig verder, want Namen heeft ook tal van minder vermoeiende troeven.


1. De Citadel

Namen -  De Citadel


De Citadel staat voor 2.000 jaar militaire geschiedenis en dat wordt ter plaatse in herinnering gebracht door 3D-animaties, geluidseffecten en projecties. Bijzonder boeiend dus en beslist niet saai. Napoleon vergeleek het illustere gangenstelsel naar verluidt met een termietenheuvel en vandaag zijn honderden meters van die gangen gerestaureerd en open voor het publiek. (vanaf € 3/pers).


2. Art Salon

Namen -  Art Salon


Een kroeg die dubbelt als antiekwinkel. Aan alles wat loszit, hangt een prijskaartje en de spullen kan je meteen meenemen. Ja, zelfs de barkruk waar je op zit. Opvallend is het alternatieve dranken-aanbod; grote concerns hebben hier duidelijk niks te zoeken. Geen Coca-Cola hier, maar Fritz-cola. Van de tap kunnen we het lokaal gebrouwen La Houppe aanbevelen. Info: www.facebook.com/artsalonnamur


3. Parfum

Parfumerie Guy Delforge


Het Franse Grasse staat wereldwijd bekend om zijn parfumindustrie, maar in onze contreien – in het noorden van Europa, zeg maar – zijn de plekken waar parfum gemaakt wordt eerder schaars. Parfumerie Guy Delforge op de Citadel is dan ook een unieke belevingsplek. Laat je rondleiden en ervaar met je eigen ogen én neus hoe een parfum tot stand komt. (€ 3,5/pers.)


4. Félicien Rops

Namen - Museum Musée Félicien Joseph Victor Rops


Voluit: Félicien Joseph Victor Rops (1833-1898). Deze landgenoot was graficus, kunstschilder en karikaturist en kleurde graag en overvloedig buiten de lijntjes. Satanisme, symbolisme en decadentisme zijn de kernwoorden die zijn werk het best om-schrijven. Een deel van zijn vaak spraak-makende oeuvre kan je bewonderen in het gelijknamige museum in hartje Namen. (€ 1,5 - 3/pers.)


5. Le Delta is het huis van cultuur

Namen -


Het Naamse ‘Maison de la Culture’ heet tegenwoordig ‘Le Delta’, een naam die verwijst naar de plek waar het knappe complex met diverse concert- en tentoonstellingszalen zich bevindt. Namelijk daar waar Samber en Maas samenvloeien en waar ook verschillende culturen en mensen met diverse achtergronden het perfect met elkaar kunnen vinden. Inspirerend!


Bijzondere adresjes

Op zoek naar een aparte plek om te overnachten? NE5T beantwoordt beslist aan dit criterium, met zijn unieke interieur en exterieur. En zijn ligging natuurlijk: bovenop de Citadel, maar goed verstopt. Alternatief onderaan de heuvel: het rustige The Royal Snail Hotel, een boetiekhotel uit de collectie van Design Hotels.

Eveneens bijzonder zijn Epicure (enkel tijdens de lunch open) en de eigenzinnige cocktailbar Botanical By Alfonse. Uitbater Valentin maakt zijn botanicals zelf en beschikt in zijn bar over een bescheiden serre! Zijn cocktails zijn allerminst alledaags, en dat heeft hem al diverse trofeeën opgeleverd.


Meer info over Namen

www.namurtourisme.be serveert praktische informatie en tientallen tips en weetjes voor elk type bezoeker.


Zin in nog meer tips?

Het onderstaande werd samengesteld naar aanleiding van de eerste lockdown, met als doel onze lezers te inspireren in hun zoektocht naar wandelingen en buitenactiviteiten in België.

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.

Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.

Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!