De Reichstagskoepel, de Brandenburger Tor, de Berlijnse Muur, Checkpoint Charlie … de absolute must-sees in Berlijn zijn genoegzaam bekend. Maar wist je dat de curryworst een Berlijnse uitvinding is? Evenals de döner kebab? Lekker op stap in Berlijn: van streetfood tot fine dining.
Eerste keer Berlijn? Vink dan toch maar de klassiekers af, want de hoofdstad van Duitsland is in veel opzichten een unieke bestemming. Om jou op weg te helpen, is hier onze persoonlijke top 10: de Reichstagskoepel, de Brandenburger Tor, de Holocaust Memorial, het monument van de Berlijnse Muur, het museumeiland, Kurfürstendamm, de televisietoren, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz en Bebelplatz/Unter den Linden.
Meer details over de genoemde hotspots vind je op de website van de toeristische dienst van Berlijn. Check zeker ook de Berlin Welcome Card, waar je een pak euro’s mee kan besparen.
Het walhalla van het streetfood
Berlijn is het ganse jaar door een populaire citytripbestemming. Maar wie de drukte wil mijden, blijft beter weg tussen pakweg juni en september. Wij trotseerden Berlijn tijdens de winter, voor foodies de uitgelezen periode om in alle rust van het culinaire aanbod te genieten. Ter plekke impulsief een sterrenrestaurant boeken? Een dag later schuif je al aan tafel bij Horváth (**) en ook bij het trendy Cookies Cream (*) was zowaar nog plaats.
Maar eerst … de curryworst. Die werd in 1949 bedacht door Herta Heuwer. Ze combineerde gegrilde worst met een saus gemaakt van ketchup, currypoeder en andere specerijen. Het verhaal doet de ronde dat ze deze ingrediënten verkreeg van Britse soldaten die destijds in Berlijn gestationeerd waren. Ze startte met een kraampje in de wijk Charlottenburg en van daaruit groeide de curryworst uit tot een van de populairste streetfoodgerechten in Duitsland. Spoiler alert: de Duitse curryworst lijkt niet op onze eigen frikandel die Vlamingen ook wel eens ‘een curryworst’ durven te noemen.

Naast de befaamde curryworst staat Berlijn ook bekend als de bakermat van de döner kebab (letterlijk vertaald: draaiend gegrild vlees). Deze snelle hap is volgens de overlevering van de hand van de Turkse immigrant Kadir Nurman, die in West-Berlijn startte met het serveren van gegrild vlees van een verticaal spit, gecombineerd met salade en saus, in een broodje. Hij bedacht het gerecht voor de werkende mens die ’s avonds warm wou eten zonder zelf nog de handen uit de mouwen te hoeven steken.
Let wel, het verticaal spit komt wel degelijk uit de Turkse keuken, maar de moderne versie zoals we die vandaag kennen, vond zijn oorsprong in Berlijn. Ga eens langs bij Rüyam Gemüse Kebab, dat zoals de naam doet vermoeden ook een vegetarische kebab in het aanbod heeft. Rüyam wordt geprezen door Berlijnse topchefs, dus iets langere wachtrijen zijn er niet uitzonderlijk.
Als het te koud is om op straat te eten, weet dan dat Markthalle Neun een warm alternatief is. Deze streetfood- en versmarkt is overdekt en doorgaans open van maandag tot en met zaterdag. Wie komt om te smullen, is welkom vanaf 11.30 uur. Op het menu: de wereldkeuken en lokale specialiteiten.
Paradijs voor vegetariërs
Berlijn wordt vaak geprezen als een van de meest veganvriendelijke steden ter wereld. Het aantal vegan en vegetarische restaurants groeit gestaag, en zelfs traditionele eetgelegenheden bieden steeds vaker uitgebreide plantaardige opties aan. Daarnaast zien we ook bij de sterrenrestaurants een verschuiving naar meer groenten en minder vlees en vis.
Chef Sebastian Frank van het tweesterrenrestaurant Horváth heeft daar een goede uitleg voor: “Als ik ‘s nachts wakker lig en nieuwe gerechten bedenk, realiseer ik mij dat ik veel creatiever aan de slag kan gaan met groenten. Wat kan ik doen met een stuk vlees of vis?” Kortom, bij Horváth is elk gerecht een plantaardig kunstwerkje én een smaakbom.

Een andere naam die de Berlijnse gastronomie mee op de wereldkaart heeft gezet, is Cookies Cream. Chef Cookie Heinz Gindullis was een pionier en opende een vegetarisch restaurant lang voor het trendy was. Vele andere vegetarische eetgelegenheden volgden en tal van hen vielen goed in de smaak bij de recensenten van Michelin. Blader maar eens door de Berlijnse culinaire toppers die in de felbegeerde culinaire gids prijken.

Meer culinaire inspiratie vind je op de website van Visit Berlin die lijstjes bijhoudt van alle nieuwe restaurants en ook de gevestigde waarden in de gaten houdt. Je vindt op de website ook blogs waarin bekende sterrenchefs - waaronder de vermaarde Tim Raue - jou meenemen naar hun favoriete adresjes. Voor je ontbijt, brunch, lunch, vieruurtje, diner of hap onderweg, Berlijn verwent jou in alle denkbare culinaire categorieën ... voor elk budget.
Berlijn praktisch
Voor deze trip maakten we gebruik van de nachttrein die tussen Brussel-Zuid/Antwerpen-Centraal en Berlijn spoort. Lees ons verslag over onze nachtelijke treinreis waarin we alle kosten in kaart brengen van de alternatieve verplaatsingsmodi naar de Duitse hoofdstad. Met de auto, bus, dag- of nachttrein of het vliegtuig? De keuze is aan jou.

Geniet met een gerust hart van je citytrip
Laat een onverwachte tegenslag je reis niet bederven, en denk eraan om op tijd een tijdelijke of jaarlijkse reisverzekering af te sluiten. Ontdek al onze reisbijstandsformules en annulatieverzekeringen.