Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Luik.
De oude hoofdstad van het Hertogdom Limburg
Limburg is officieel een van de mooiste dorpen van Wallonië en maakt deel uit van het uitzonderlijk immaterieel erfgoed van het gewest. Het charmante dorpje aan de Vesder was ooit de hoofdstad van het oude Hertogdom Limburg en ligt tussen het Land van Herve en het Ardense massief.

Zinkviooltjes op een oude mijnsite
De mijnsite van Plombières is een bijzonder natuurreservaat: de bodem is zinkhoudend, wat op zijn beurt unieke planten voortbrengt. Kortom, de lokale flora vind je louter in gebieden waar zware metalen in het substraat zitten. Het zinkviooltje is een goed voorbeeld van zo’n endemisch plantje. Meer weten? Volg de Natagora-route, een wandellus van 3 of 6 kilometer.
Op wereldreis langs het drakenpad
Het drakenpad is een parcours in het Arboretum van Mefferscheid. Het didactische traject is bedoeld voor de jongsten onder ons. Langs het parcours staan borden met uitleg over de verschillende soorten naaldbomen, het bosbeheer en de fauna en flora van het Hertogenwald. De bewegwijzering van het pad bestaat uit 9 houtsculpturen.

Bizarre toren opgetrokken uit silex
Vergis je niet, deze ‘oude’ toren werd gebouwd tussen 1951 en 1965. Het is een ontwerp van de autodidactische kunstenaar, architect, schrijver, esotericus en filosoof Robert Garcet. De man bouwde zijn eclectische toren overigens zelf. De 33 meter hoge Toren van Eben-Ezer bevindt zich in Eben-Emael, een dorpje ten zuiden van Maastricht. De eigenzinnige toren is populair bij kunstenaars en herbergt een vuursteenmuseum.

Het beeldenmuseum in Sart-Tilman
Als Covid-19 geen roet meer in het eten gooit, is het Openluchtmuseum van Sart-Tilman een culturele aanrader. Het museum ontstond in 1977 uit de samenwerking tussen het Ministerie van Cultuur en de Universiteit van Luik. De collectie telt 110 stukken die een overzicht geven van de hedendaagse beeldhouwkunst in open lucht in Franstalig België van de afgelopen pakweg veertig jaar.

Per kajak naar de Burcht van Logne
Het Domein van Palogne belooft de mooiste afvaart van de Ourthe-vallei, met onderweg twee hoogtepunten: de vervaarlijke Kraaienrots en de Burcht van Logne. Die laatste was naar verluidt de schuilplaats van de verschrikkelijke ‘Sanglier des Ardennes’. Als je meer wil weten over dat ‘verschrikkelijke zwijn’, google dan Willem van der Marck eens.
Groene long in hartje Luik
Volgens de Groene Gids van Michelin zijn de heuvels van de citadel nabij de Place Saint-Lambert in Luik een driesterrenbestemming. Vanaf de citadel heb je een prachtig zicht op de Maasvallei en de stad. De groene long van Luik kan je ontdekken via vijf bewegwijzerde routes. De kortste weg naar de citadel loopt via de bekende Montagne de Bueren. 374 treden en een hoogteverschil van 70 meter ... wrijf alvast je kuiten in.
Wandelen op het ‘dak’ van België
Voor de hoogste regio in de provincie Luik, en bij uitbreiding ons land, moet je naar natuurpark Hoge Venen-Eifel. Het ideale vertrekpunt voor jouw wandeltochten is het Huis van het Parc-Botrange. Ter plaatse is er een welkomstcentrum, en museum en zelfs een brouwerij. Leuk om te doen: de regio verkennen per koets (getrokken door een tractor).

Eveneens leuk om te doen!
- Het veelzijdige Domein van Wégimont aan de rand van het Land van Herve.
- De permanente tentoonstelling Joan Mirò in het Toeristisch Bureau van Spa.
- Ars Krippana claimt met meer dan 500 kerststallen de grootste kerststaltentoonstelling in Europa te zijn.
- Grenspaal 193, beter bekend als het Drielandenpunt in Gemmenich.
- De vallei van de Ninglinspo, de enige bergstroom in ons land.
- Natuurreservaat Picherotte met zijn waterminnende flora.
- Knuppelstock, een oriëntatietafel van ruim 1 ton die zowel zienden als slechtzienden zal verbazen.
- De versterkte gordel rondom Luik, met zijn twaalf forten.
- Een rondje rond de Gileppestuwdam, met onderweg een heuse uitkijktoren.
- Met een elektrische fiets dwars door de bossen van Spa.
- Het unieke natuurreservaat Les Tartines is geklasseerd als een biologisch waardevolle site. Je treft er onder meer orchideeën en vleermuizen aan.
Zin in nog meer tips?
Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.
Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.
Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.