Image
Luik
Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie Luik. Ideaal in tijden van social distancing.


Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Luik.


De oude hoofdstad van het Hertogdom Limburg

Limburg is officieel een van de mooiste dorpen van Wallonië en maakt deel uit van het uitzonderlijk immaterieel erfgoed van het gewest. Het charmante dorpje aan de Vesder was ooit de hoofdstad van het oude Hertogdom Limburg en ligt tussen het Land van Herve en het Ardense massief.

Limbourg in Luik


Zinkviooltjes op een oude mijnsite

De mijnsite van Plombières is een bijzonder natuurreservaat: de bodem is zinkhoudend, wat op zijn beurt unieke planten voortbrengt. Kortom, de lokale flora vind je louter in gebieden waar zware metalen in het substraat zitten. Het zinkviooltje is een goed voorbeeld van zo’n endemisch plantje. Meer weten? Volg de Natagora-route, een wandellus van 3 of 6 kilometer.


Op wereldreis langs het drakenpad

Het drakenpad is een parcours in het Arboretum van Mefferscheid. Het didactische traject is bedoeld voor de jongsten onder ons. Langs het parcours staan borden met uitleg over de verschillende soorten naaldbomen, het bosbeheer en de fauna en flora van het Hertogenwald. De bewegwijzering van het pad bestaat uit 9 houtsculpturen.

Het drakenpad Luik


Bizarre toren opgetrokken uit silex

Vergis je niet, deze ‘oude’ toren werd gebouwd tussen 1951 en 1965. Het is een ontwerp van de autodidactische kunstenaar, architect, schrijver, esotericus en filosoof Robert Garcet. De man bouwde zijn eclectische toren overigens zelf. De 33 meter hoge Toren van Eben-Ezer bevindt zich in Eben-Emael, een dorpje ten zuiden van Maastricht. De eigenzinnige toren is populair bij kunstenaars en herbergt een vuursteenmuseum.

Toren van Eben-Ezer


Het beeldenmuseum in Sart-Tilman

Als Covid-19 geen roet meer in het eten gooit, is het Openluchtmuseum van Sart-Tilman een culturele aanrader. Het museum ontstond in 1977 uit de samenwerking tussen het Ministerie van Cultuur en de Universiteit van Luik. De collectie telt 110 stukken die een overzicht geven van de hedendaagse beeldhouwkunst in open lucht in Franstalig België van de afgelopen pakweg veertig jaar.

Sart-Tilman beeldenmuseum


Per kajak naar de Burcht van Logne

Het Domein van Palogne belooft de mooiste afvaart van de Ourthe-vallei, met onderweg twee hoogtepunten: de vervaarlijke Kraaienrots en de Burcht van Logne. Die laatste was naar verluidt de schuilplaats van de verschrikkelijke ‘Sanglier des Ardennes’. Als je meer wil weten over dat ‘verschrikkelijke zwijn’, google dan Willem van der Marck eens.


Groene long in hartje Luik

Volgens de Groene Gids van Michelin zijn de heuvels van de citadel nabij de Place Saint-Lambert in Luik een driesterrenbestemming. Vanaf de citadel heb je een prachtig zicht op de Maasvallei en de stad. De groene long van Luik kan je ontdekken via vijf bewegwijzerde routes. De kortste weg naar de citadel loopt via de bekende Montagne de Bueren. 374 treden en een hoogteverschil van 70 meter ... wrijf alvast je kuiten in.


Wandelen op het ‘dak’ van België

Voor de hoogste regio in de provincie Luik, en bij uitbreiding ons land, moet je naar natuurpark Hoge Venen-Eifel. Het ideale vertrekpunt voor jouw wandeltochten is het Huis van het Parc-Botrange. Ter plaatse is er een welkomstcentrum, en museum en zelfs een brouwerij. Leuk om te doen: de regio verkennen per koets (getrokken door een tractor).

Dak van België: Hoge Venen


Eveneens leuk om te doen!

 • Het veelzijdige Domein van Wégimont aan de rand van het Land van Herve.
 • De permanente tentoonstelling Joan Mirò in het Toeristisch Bureau van Spa.
 • Ars Krippana claimt met meer dan 500 kerststallen de grootste kerststaltentoonstelling in Europa te zijn.
 • Grenspaal 193, beter bekend als het Drielandenpunt in Gemmenich.
 • De vallei van de Ninglinspo, de enige bergstroom in ons land.
 • Natuurreservaat Picherotte met zijn waterminnende flora.
 • Knuppelstock, een oriëntatietafel van ruim 1 ton die zowel zienden als slechtzienden zal verbazen.
 • De versterkte gordel rondom Luik, met zijn twaalf forten.
 • Een rondje rond de Gileppestuwdam, met onderweg een heuse uitkijktoren.
 • Met een elektrische fiets dwars door de bossen van Spa.
 • Het unieke natuurreservaat Les Tartines is geklasseerd als een biologisch waardevolle site. Je treft er onder meer orchideeën en vleermuizen aan.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.