Onze Ronde van België mijdt de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Antwerpen.
De zeven Koloniën van Weldadigheid
Wortel- en Merksplas-Kolonie waren onderdeel van een groot en ambitieus plan. Doel: komaf maken met armoede. Dit grootschalig maatschappelijk experiment vond plaats aan het begin van de negentiende eeuw in de Verenigde Nederlanden. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn. Geïntrigeerd? Start je wandeling of fietstocht aan het bezoekerscentrum in Merksplas.

Dwars door ‘t Stad per fiets
De stad Antwerpen per fiets trotseren? Geloof ons: het is een verrassend aangename ervaring, niet in het minst omdat je op twee wielen heel efficiënt van hotspot naar hotspot trapt. Aanbevelenswaardig is de bewegwijzerde architectuurroute die niet alleen de klassiekers aan elkaar knoopt, maar je ook naar minder bekende plekjes leidt. Een parochiekerk op een Duits tankschip uit WOII? Dát bedoelen we dus. Haal je gratis fietsplan bij Visit Antwerpen.

Keer terug in de tijd in Gestel
Start je wandeling aan de schandpaal op de Lambertusplaats in Gestel, deelgemeente van Berlaar. Het schilderachtige dorp is maar een paar huizen groot en heeft geen toeristische attracties of luidruchtige horeca. Blijft over: het Gestelpad, dat parallel aan de Nete door de rijke geschiedenis van de regio meandert.
3 sterren voor de Kalmthoutse Heide
Het genoemde gebied is sinds 2016 officieel een stiltegebied met 3 sterren, de hoogste – lees: stilste – categorie. Wie minder goed ter been is, komt in het Grenspark aan zijn trekken dankzij twee semiverharde paden voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

De Schorre zonder ‘boenke boenke’
De oude kleiputten in Boom moeten het deze zomer zonder Tomorrowland doen, en daarom verlegt het recreatiedomein zijn focus naar natuur en erfgoed. Je kan van hieruit de Rupelkleiroute volgen, langs authentieke steenbakkerijdorpjes, droogloodsen en de kenmerkende reusachtige schoorstenen.
Het mooiste geluid ter wereld: stilte
Die uitspraak komt niet van ons, maar van de Britse journalist R.S. Hichens. Wat dat precies inhoudt, ontdek je in de omgeving van Bornem. In Hingene, Weert en Wintam ligt namelijk een gebied van 14 km² waar natuurlijke geluiden het geluidsniveau bepalen: maximaal 35 à 40 decibel. Perfect voor een heerlijk ontspannende stiltewandeling langs dijken, wielen, slikken, schorren en broekbossen.

Pallieteren langs de Nete
Pallieteren? Da’s genieten op z’n Liers. Lier zelf mag dan al een hoog prentkaartgehalte hebben, aan de oevers van de Nete zijn de decors bij momenten nóg pittoresker. De beste manier om het fotogenieke karakter van de omgeving te ontdekken, is vanuit het zadel van je fiets.

Grazende Galloway-runderen in het rivierengebied
Naast de grazende runderen vind je in het Mechels Rivierengebied ook een uitkijktoren en een vogelkijkhut met zicht op de wijdse omgeving. Het gebied is meer dan 100 hectare groot en omvat het Mechels Broek, de Barebeekvallei en Mispeldonk.
Eveneens leuk om te doen!
- Landschap de Liereman is een van de oudste natuurgebieden van België.
- Flirten met de grens in de Vallei van het Merkske.
- Kajakken op de Kleine Nete met Kempen Kayaks of De Waterral.
- Gratis en voor niks, het 148 pagina’s dikke vakantieboek Scheldeland, jouw Vakantieland.
- Ontdek de forten van de zuidrand.
- Check Antwerpen Noord & Kempen, de regionale afdeling van Natuurpunt.
- Bezoek de Slapende Reus in het Provinciaal Groendomein Hoge Mouw.
- Het Trappistenpad, een wandeling door Westmalse bossen en weideland.
- Recreatie op en om de Eglegemvijver, in de volksmond ‘de put’ genoemd.
- Zonder files naar Antwerpen dankzij de waterbus.
- 5,5 of 9,2 km wandelen over landduinen in Geel.
- Klein-Zwitserland in Mortsel, een jong opkomend bos.
Zin in nog meer tips?
Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.
Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.
Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.