Image
Antwerpen
Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie Antwerpen. Ideaal in tijden van social distancing.


Onze Ronde van België mijdt de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Antwerpen.


De zeven Koloniën van Weldadigheid

Wortel- en Merksplas-Kolonie waren onderdeel van een groot en ambitieus plan. Doel: komaf maken met armoede. Dit grootschalig maatschappelijk experiment vond plaats aan het begin van de negentiende eeuw in de Verenigde Nederlanden. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn. Geïntrigeerd? Start je wandeling of fietstocht aan het bezoekerscentrum in Merksplas.

Koloniën van Weldadigheid


Dwars door ‘t Stad per fiets

De stad Antwerpen per fiets trotseren? Geloof ons: het is een verrassend aangename ervaring, niet in het minst omdat je op twee wielen heel efficiënt van hotspot naar hotspot trapt. Aanbevelenswaardig is de bewegwijzerde architectuurroute die niet alleen de klassiekers aan elkaar knoopt, maar je ook naar minder bekende plekjes leidt. Een parochiekerk op een Duits tankschip uit WOII? Dát bedoelen we dus. Haal je gratis fietsplan bij Visit Antwerpen.

Dwars door ‘t Stad fietsen is minder hachelijk dan je denkt.


Keer terug in de tijd in Gestel

Start je wandeling aan de schandpaal op de Lambertusplaats in Gestel, deelgemeente van Berlaar. Het schilderachtige dorp is maar een paar huizen groot en heeft geen toeristische attracties of luidruchtige horeca. Blijft over: het Gestelpad, dat parallel aan de Nete door de rijke geschiedenis van de regio meandert.


3 sterren voor de Kalmthoutse Heide

Het genoemde gebied is sinds 2016 officieel een stiltegebied met 3 sterren, de hoogste – lees: stilste – categorie. Wie minder goed ter been is, komt in het Grenspark aan zijn trekken dankzij twee semiverharde paden voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Kalmthoutse Heide
De Kalmthoutse Heide is een stiltegebied met 3 sterren.


De Schorre zonder ‘boenke boenke’

De oude kleiputten in Boom moeten het deze zomer zonder Tomorrowland doen, en daarom verlegt het recreatiedomein zijn focus naar natuur en erfgoed. Je kan van hieruit de Rupelkleiroute volgen, langs authentieke steenbakkerijdorpjes, droogloodsen en de kenmerkende reusachtige schoorstenen.


Het mooiste geluid ter wereld: stilte

Die uitspraak komt niet van ons, maar van de Britse journalist R.S. Hichens. Wat dat precies inhoudt, ontdek je in de omgeving van Bornem. In Hingene, Weert en Wintam ligt namelijk een gebied van 14 km² waar natuurlijke geluiden het geluidsniveau bepalen: maximaal 35 à 40 decibel. Perfect voor een heerlijk ontspannende stiltewandeling langs dijken, wielen, slikken, schorren en broekbossen.

Bornem - provincie Antwerpen
Wandelen door de bossen in de buurt van Bornem.


Pallieteren langs de Nete

Pallieteren? Da’s genieten op z’n Liers. Lier zelf mag dan al een hoog prentkaartgehalte hebben, aan de oevers van de Nete zijn de decors bij momenten nóg pittoresker. De beste manier om het fotogenieke karakter van de omgeving te ontdekken, is vanuit het zadel van je fiets.

De Nete in de Provincie Antwerpen
Pallieteren langs de Nete.


Grazende Galloway-runderen in het rivierengebied

Naast de grazende runderen vind je in het Mechels Rivierengebied ook een uitkijktoren en een vogelkijkhut met zicht op de wijdse omgeving. Het gebied is meer dan 100 hectare groot en omvat het Mechels Broek, de Barebeekvallei en Mispeldonk.


Eveneens leuk om te doen!


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!