Image
Condroz
De Condroz strekt zich voornamelijk uit over Namen, Luik en Henegouwen. In deze regio bevinden zich maar liefst 7 van de 28 mooiste dorpen van Wallonië.


Op onze Ronde van België doorkruisen we de landelijke en dunbevolkte Condroz die zich voornamelijk uitstrekt over de provincies Namen, Luik en Henegouwen. In deze fotogenieke regio bevinden zich maar liefst 7 van de 28 mooiste dorpen van Wallonië.


De vzw Les Plus Beaux Villages de Wallonie werd in 1994 opgericht naar het voorbeeld van de gelijksoortige organisatie in Frankrijk. Ook bij ons heeft de vzw tot doel om de meest landelijke, schilderachtige, karaktervolle en authentieke dorpjes onder de aandacht te brengen. Tips nodig voor een unieke daguitstap? Zoek niet verder.


1. Mozet

Mozet is een gezellig dorpje dat toebehoort aan de gemeente Gesves. Het heeft middeleeuwse allures en staat bekend om zijn rotsformaties (les Demoiselles) en grotten. Wie de stilte en rust van de dorpskern wil doorbreken, kan zich uitleven op het paintball-domein Land’ventures.


2. Crupet

Crupet - Condroz


Dit charmante dorpje lijkt zich te hebben verankerd aan de steile rotsen in zandsteen en kalksteen. Alles straalt authenticiteit uit: de gevels, de opritten, de voortuintjes. Bezoek zeker de kunstmatige grot die voor St. Antonius van Padua werd gebouwd.


3. Thon-Samson

Condroz-Thon-Samson


De perfecte plaats om tot rust te komen want het dorpje oogt en voelt als een stilleven. Wie naar hier komt, moet het van de weidse weilanden hebben en het prachtige uitzicht op de Maasvallei. Vlakbij kun je naar de prehistorische grot Scladina, de plek waar in 1993 het skelet van een kind van een neanderthaler werd gevonden.


4. Sosoye

Sosoye - Condroz


Sosoye is een bijzonder compact dorpje in de Condroz maar toch vind je hier – zoals op vele plekken in de 19de eeuw – een brouwerijtje, Baudart. Helaas niet meer in gebruik, maar wel de moeite waard om te bezoeken.


5. Falaën

Condroz-Falaën draisine


Een typisch dorpje waar het kerkplein wordt omgeven door een dertigtal traditionele huizen uit de 18de en 19de eeuw. Authentieke Condrozstijl. Vlakbij vind je de abdij van Maredsous en de indrukwekkende ruïnes van Château de Montaigle. In deze regio kun je ook ‘fietsen’ op de oude spoorlijn tussen Tamines en Dinant. Les Draisines de la Molignee vind je – hoe kan het ook anders – in de Rue de la Gare van Falaën.


6. Chardeneux

De romaanse kerk met de bijzondere spits leidt naar het gezellige hart van het dorp. Tijdens de zomer ogen de straatjes bijzonder charmant dankzij de prachtige bloemen die afsteken tegen de typische bouwstijl van de Condroz. Warme dag en dorst? Het water van de fontein is drinkbaar. Tip voor de lekkerbekken: bij slagerij Bebette kan je terecht voor regionale charcuterie en het bekende Blanc-Bleu Belge uit de streek.


7. Celles

Condroz-Celles


Celles is een charmant maar ook uitermate gezellig dorp, vooral op de pleintjes rond de kerk. Alles ademt authenticiteit op deze plek, tot in de kleinste details. Ga zeker naar de Grote Fontein en laat je verleiden tot gebak bij patisserie Gerlache. Wie graag wandelt, kan van hieruit naar het prachtige feodale kasteel Vêves trekken.


8. Anseremme

Condroz-Anseremme-kayaks
© Dinant-Evasion


Anseremme is een deelgemeente van Dinant en is gelegen aan de samenvloeiing van de Lesse en de Maas. Waar je het van kent? Wellicht van de afvaarten van de Lesse. Maar als dat te inspannend is, kun je ook met een fluisterbootje het water op. Reserveren is aangeraden, zowel voor de bootjes als de kajaks.


9. Ciney

Ciney is de hoofdplaats van de Condroz en behoort net als Anseremme niet tot de mooiste dorpen van Wallonië. Gastronomen zullen het plaatsje kennen van het gelijknamige bier doch het gerstenat wordt tegenwoordig bij Alken-Maes gebrouwen. Ciney staat verder bekend om zijn gigantische veemarkt.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.

Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.

Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Tol in Frankrijk

Image
Frankrijk tolwegen

En France, la plupart des autoroutes sont à péage. Quel est le moyen le plus simple de payer et comment les tarifs sont-ils calculés?