Image
Vakantie in eigen land? 80 heerlijk (ont)spannende tips!

Vakantie in eigen land? Deze 80 tips en trips zullen je de komende weken en maanden inspireren om nieuwe plekjes te ontdekken.

Inhoud

65 keer sportief en recreatief fietsen >>
Kano & kajak: de 5 leukste plekjes >>
5 ‘culinair-toeristische’ bestemmingen >>
5 spannende avonturenparken >>

Belgen gaan het ganse jaar door op stap in eigen land maar tijdens de zomer net iets meer. De volgende 80 tips zijn relevant vanaf heden tot de nazomer. Veel plezier.

65 keer sportief en recreatief fietsen

Dankzij de elektrische fiets heeft het fietstoerisme de wind meer dan ooit in de zeilen. Voor sportievelingen maar ook ter ontspanning en ontdekking van nieuwe plekjes. Hieronder wijzen we de weg naar 65 routes en lussen voor wie ver weg wil blijven van kuchende vierwielers:

Fietsen aan de kust is altijd een goed idee. Westtoer ontwikkelde 10 nieuwe fietslussen met zicht op zee. Van De Panne tot Knokke-Heist in lussen van 14,8 km (De Haan/Wenduine) tot maximaal 34,4 km (Zeebrugge). Gratis bovendien!

Antwerpen introduceerde recent 2 nieuwe fietsroutes. De Easy-goingroute met op de achterkant de Urban Jungle fietskaart. De kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij de bezoekerscentra van Visit Antwerpen op de Grote Markt of in het Centraal Station. Maar je kunt ze ook downloaden: Easy-going en Urban Jungle (link: ).

Fietsen in Limburg en meteen alle fietsknooppunten bij de hand hebben, goed voor ruim 2000 km fietsplezier? Download de gratis app ‘Limburg Fietsparadijs’. Zowel voor Android als voor iOS.

Oost-Vlaanderen stelt de Biergids voor, een 108 pagina’s tellende luxueus uitgegeven gids met daarin 6 lusvormige routes voor fietsers en wandelaars. Deze gidst jou uiteraard langs unieke brouwerijen maar lokt jou ook naar de fijnste cafés in de provincie. Kostprijs 9,95 euro maar het is een echt hebbeding!

20-65: Wie in de Ardennen wil fietsen, moet de heruitgave van de brochure ‘Heerlijk fietsen in de Ardennen’ consulteren. Je kunt de vernieuwde brochure met de 45 fietstochten online consulteren, downloaden of gratis bestellen via de website.

Image
Fietsen

Kano & kajak: de 5 leukste plekjes

Bij warm weer is het heerlijk om alleen of met twee met een kajak of kano een rivier af te varen of gewoon vanop het water te genieten van wat zich op de oevers afspeelt. Reserveer evenwel op voorhand. 5 suggesties:

 1. Afvaart van de Semois. De meeste aanbieders bieden de keuze uit diverse trajecten gaande van een enkele km tot 20 km. Check http://semois-kayaks.be/,  http://www.recrealle-kayaks.com  en www.kayakslavanne.be.
 2.  Afvaart van de Amblève. Vertrek vanaf de waterval van Coo, net onder de bekende stoeltjeslift van pretpark Plopsa Coo.
 3. Afvaart van de Lesse. De klassieker met de twee watervalletjes. Goed om weten: er is een B-Dagtrip die jou tot bij de start brengt en er is een trein terug vanaf de plaats waar je de kano of kajak weer inlevert.
 4. Afvaart van de Dijle. Met de kano vanaf de noordrand van het natuurgebied de ‘Doode Beemde’ door een prachtige streek, tot het majestueuze kasteel van Arenberg.
 5. Afvaart van de Moervaart. Neem de kajak of kano in Wachtebeke en geniet van de natuurpracht langs de Moervaart die uitmondt in de Durme.
Image
kano

5 ‘culinair-toeristische’ bestemmingen

Het is vermoedelijk een typisch Belgische aangelegenheid: toerisme voor fijnproevers en smulpapen. Een kleine greep uit het aanbod.

 1. Nog tot eind juli kun je in de Leiestreek deelnemen aan het project ‘Lekker Roodbruin: chef we dagen je uit!’. Geen paniek, de chefs hebben het werk al voor jou gedaan. Je hoeft enkel nog te proeven.
 2. Na het succes van de eerste editie in 2016, organiseert Toerisme Vlaams-Brabant in 2017 een tweede editie van de Hagelandse wijnweekends van zaterdag 19 augustus tot en met zondag 3 september. Gedurende 3 weekends kan je een kijkje nemen achter de schermen van de vele Hagelandse wijndomeinen of proeven op de Wezemaalse wijnfeesten (26 augustus).
 3. Uiteraard valt er ook in Wallonië flink wat te ontdekken. Er bestaan maar liefst 28 brochures met allerlei smulroutes. Deze 3 hebben we er voor jou uitgelicht:
 • Herdenkingsroutes in Picardisch Wallonië. 47 km in de omgeving van Moeskroen, een regio die diep getekend is door WOI. Maak kennis met biologische landbouwers, wijn- en bierproducenten.
 • In het Land van Nijvel en Waterloo staan heerlijk gebak en typische taarten maar ook escargots, chocolade en geuze op het menu. Op de route van 56,5 km kom je behalve gastronomie ook heel wat historische sites tegen.
Image
gastronomie

5 spannende avonturenparken

Klimbossen en parcours hoog in de bomen, klim- en springtorens, death rides en talloze andere spectaculaire attracties. Voor jong, oud en het ganse gezin. Let op: reservatie vooraf is doorgaans een vereiste!

 1. Het voormalige Durbuy Adventure heet voortaan Adventure Valley en er wordt aan nieuwe attracties gewerkt zoals een Escape Room (geen details bekend), een Rollercoaster Zipline en een 4 meter brede en 180 meter lange glijbaan. Voor de laatste stand van zaken, over naar de website.
 2. Parc Chlorophylle situeert zich in 500 hectaren bosrijk gebied en is de ideale plaats voor een leerrijk dagje in familieverband. De ontdekkingsroute telt 24 attracties in hout en de trots van het park is de 40 meter lange loopbrug die je tot in de kruinen van de bomen brengt (15 meter hoog).
 3. Het Land van de Meren is een natuursite met 70 km oevers, 600 hectare meren, 600 hectare bossen en 600 hectare weiden. Er zijn comfortabele vakantiewoningen en bungalows waar je kunt overnachten en je kunt er terecht voor diverse activiteiten: zeilen, windsurfen, duiken, waterskiën, wandelen, fietsen en hoog in de bomen acrobatische toeren uithalen in het Natura Parc
 4. Midden in de bossen van de Hoge Rielen (link: http://www.dehogerielen.be/) (Kasterlee) is een gloednieuw klimbos (link: http://www.dehogerielen.be/klimbos) verrezen met een 500 meter lang parcours op hoogtes van 4 tot 11 meter. Er zijn vier routes met verschillende moeilijkheidsgraad. Vanop de centrale toren kun je omlaag suizen met een van de 2 tyroliennes van meer dan 120 meter lang.
 5. Een buitenbeentje in dit overzicht is The Outsider want het verwijst naar verschillende locaties waar je met vrienden, familie en in groep op avontuur kunt. Zoals in The 7 Summits in Oudenaarde maar ook op diverse plaatsen in de Ardennen en aan de kust. Een aanrader voor de échte adrenalinejunks.
Image
parc aventure