Image
hastiere-sur-meuse
Op stap in het zuiden van het land, de regio waar de Maas het land binnensijpelt. Hier, op de grens met Frankrijk, ligt het charmante Hastière.


Onze Ronde van België streelt de Franse grens, de regio waar de Maas het land binnensijpelt. Hier bevindt zich het charmante Hastière. Het bruisende dorp, bijna 6.000 inwoners groot, heeft heel wat te bieden maar is tegelijk ook de ideale uitvalsbasis voor zowel sportieve als recreatieve (fiets)uitstapjes. Een paar ideetjes.


1. Belle Epoque

Hastière - Villa 1900


Een van de mogelijke haltes tijdens je verkenningstocht is Villa 1900. De villa dateert uit de Belle Epoque en huisvest onder meer een brasserie met een bescheiden terras. Te vinden op enkele passen van de Maas, doch goed verstopt in het groen. Het dorpje zelf is grotendeels vergane glorie, maar laat nu net dàt zo charmant zijn.


2. Buitengewone B&B

Hastière - B&B au bon plaisir


Op zoek naar een bijzondere plek om te overnachten? Laat je in de watten leggen door Lily en Etienne van B&B Au Plaisir. Het ontbijt is er heerlijk, de kamers (4) zijn verzorgd en in de tuin word je helemaal zen. Tot er die avond een moord wordt gepleegd! Maar geen paniek: het is een spel. Geen zin in het moordspel? Schrijf je in voor een kookatelier of leun vergenoegd achterover tijdens een whisky tasting.


3. De vijfde kamer

Hastière aan de Maas


In B&B Au Plaisir is er nog één extra kamer. De deur is echter op slot en vier gasten proberen uit te breken. Daartoe moeten ze raadsels oplossen en de verstopte hints in de kamer ontcijferen. Neen, we geven geen tips. We kunnen alleen prijsgeven dat we het ontsnappingsrecord nét niet hebben gebroken. Wie escape rooms leuk vindt, zal deze ‘kajuit’ bijzonder op prijs stellen. Oeps, hebben we toch iets verklapt …


4. Kastelen

Kasteel van Freÿr


Aan kastelen geen gebrek in deze regio maar het meest bijzondere is en blijft het Kasteel van Freÿr, het voormalige zomerverblijf van de Hertogen van Beaufort-Spontin. Die geur? Dat zijn sinaasappelbomen, sommige ruim 350 jaar oud. De tuinen in de stijl van Le Nôtre zijn de uitgelezen plek om tot rust te komen en met gesloten ogen terug te keren in de tijd.


5. Het mooiste van Wallonië

Falaën


Eveneens per fiets bereikbaar: Falaën, een dorpje dat tot ‘De Mooiste Dorpen van Wallonië’ behoort. Dit label is geïnspireerd op dat van de mooiste dorpen in Frankrijk en werd in het leven geroepen om verborgen pareltjes te promoten. Falaën met zijn interessant bouwkundig, industrieel, landschappelijk en cultureel erfgoed is zo’n pareltje.


6. Droge worstjes

Onhaye-Patrick Beguin


Patrick Beguin. Onthou die naam als je met je fiets door Weillen (Onhaye) rijdt. Niet het kasteel maar de kleine ouderwetse ‘boucherie-charcuterie’ is dé bezienswaardigheid aldaar. Te omzeilen als je slechts een kwartiertje incalculeert voor de aankoop van twee droge worstjes want de uitbater – wat een figuur! – is een professionele spraakwaterval. Een gsm heeft hij niet, een website nog veel minder. ‘Ik ben de laatste der Mohikanen’, grapt hij terwijl hij de worstjes inpakt. We zijn intussen meer dan een half uur verder.


7. Hastière-aan Maas

Hastière-aan-maas


Vergis je niet: Hastière aan de Maas mag dan bescheiden zijn qua omvang, het biedt toch heel wat toeristische troeven. Ga je informeren in het lokale toerismebureau en plan op een nabijgelegen terrasje het verloop van je weekend. Hier en in de omliggende natuur krijgt verveling beslist geen kans.


8. Flaneren langs de ‘croisette’

Dinant


Goed om weten: Dinant, de geboortestad van Adolphe Sax, ligt vlakbij. Gewoon de oevers van de Maas volgen en na 13 km sta je in de kleurrijke hoofdstad van de saxofoon. Als het al een tijdje geleden is, weet dan dat Dinant tegenwoordig over een heuse ‘croisette‘ beschikt.


9. Elektrische verkenning

De regio leent zich uitstekend voor fietsuitstapjes. We huurden bewust elektrische fietsen om probleemloos de steile hellingen langs de Maas te trotseren en gezwind door de kleine dorpjes te laveren. Dat bleek voor onze ongeoefende kuiten geen overbodige luxe. Maar wat een fantastische regio om doorheen te sjezen, vooral bergaf dan. In het lokale ‘Office du Tourisme’ kun je informatie inwinnen over de diverse routes in de regio.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Deel deze inhoud