Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie Henegouwen. Ideaal in tijden van social distancing.
Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Henegouwen.
De hangende tuinen van Thuin
Thuin ligt aan de oevers van de Samber én op een rots waarvan de zuidflank ingekleurd wordt door hangende tuinen en ruim 200 terrastuinen. Voor het bouwen van deze terrastuinen werd zandsteen gebruikt en die zorgt – door de warmte te reflecteren – voor een microklimaat dat volstaat voor de bescheiden productie van een zoete wijn, de zogeheten ‘Clos des Zouaves’.

Neoklassieke parel: het Kasteel van Seneffe
Het domein bestaat uit een theater, een orangerie, een volière en een Engels park van 22 hectare met een Franse tuin, een vijver en een eilandje met de obligate romantische brug. Het kasteel dateert uit de 18de eeuw en herbergt naar eigen zeggen de mooiste collectie zilversmeedkunst van het land. Het park en de tuinen zijn gratis toegankelijk.
Street art spotten in Charleroi
De metro van Charleroi rijdt bovengronds tot Marchienne, maar je kan het traject van pakweg 5 kilometer ook te voet of per fiets afleggen. Het is de beste manier om kennis te maken met het industriële patrimonium, dat opgefleurd wordt door street art.
Moeras van Harchies
De mijnbouw in de regio zorgde rond de jaren 20 van vorige eeuw voor een aantal bodemverzakkingen, die op hun beurt het ontstaan van plassen en moerassen inleidden. Enkel de terrils rond de vijvers herinneren nog aan de mijnbouw. Op deze plek bevindt zich het grootste met riet begroeide gebied van Wallonië (meer dan 450 hectare).
In de voetsporen van Robbedoes en Kwabbernoot
Charleroi ziet zichzelf als de striphoofdstad van Wallonië. Begrijpelijk, want hier werd de allereerste editie van het magazine Spirou uitgegeven. De striphelden die daarin aan bod kwamen, zijn ‘wereldberoemd’ aan beide kanten van de taalgrens en ver daarbuiten: Robbedoes, Kwabbernoot, Guust Flater, Lucky Luke, de Smurfen, Buck Danny, noem maar op. Een stripmuseum is er helaas niet, maar je vindt de striphelden wel terug in de vorm van standbeelden, verspreid over de stad.

De geneeskracht van planten en kruiden
La Maison des Plantes Médicinales is een museum én een wandelparcours van maar liefst 4 kilometer. Onderweg kan je planten en kruiden betasten die geneeskrachtig zouden zijn. De streek van Vloesberg staat al sinds de 16de eeuw bekend om zijn geneeskrachtige kruiden. Wil je er het fijne van weten? Laat je dan rondleiden in het bescheiden museum. Maar check wel eerst de website, want voorlopig is het centrum nog altijd gesloten.

Het Land van het Centrum
La Louvière en tien andere nabijgelegen gemeenten vormen samen de regio Het Land van het Centrum. De bezienswaardigheden variëren van industriële archeologie en folklore tot kastelen uit de middeleeuwen en latere tijdperken. Wie louter komt om te ontspannen, kan zich wagen aan een fiets- of wandeltocht langs het Canal du Centre en de indrukwekkende scheepsliften, waaronder het verbluffende Hellend vlak van Ronquières.
Op bezoek bij Van Gogh in de Borinage
Vincent Van Gogh woonde maar kort in Cuesmes (nabij Bergen), maar de plek was wel bepalend voor wat hij later zou worden. Hier leerde hij zichzelf namelijk schilderen. De rest is geschiedenis …

Eveneens leuk om te doen!
- In de schaduw van de Abdij van Aulne kan je met kleine elektrische bootjes het water op.
- De Kanaallift van Strépy Thieu is de grootste scheepslift ter wereld.
- Het kasteel van Beloeil met zijn prachtige tuinen in een park van 25 hectare. Opgelet: wegens filmopnames nog gesloten tot eind juli.
- Een boottochtje op het Canal du Centre.
- Beleef ruim 5.000 jaar geschiedenis op de archeosite.
- Het rijke patrimonium van het Bois du Prince nabij Charleroi.
- De beklimming van de Terril Saint-Charles.
- Hospitaal Notre Dame à la Rose, voor wie niet genoeg krijgt van geneeskrachtige planten.
- Het 18de-eeuwse Kasteel van Attre en zijn omliggend park.
- Picardisch Wallonië als fietsbestemming (1.600 km aan knooppunten).
- Meer dan 1.000 jaar geschiedenis opsnuiven in Doornik, de stad met de 5 klokkentorens.
- Doorkruis het hart van Henegouwen en de streek van Bergen dankzij het Vhello knooppuntennetwerk (850 km).
Zin in nog meer tips?
Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.
Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.
Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.