Image
Henegouwen

Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie Henegouwen. Ideaal in tijden van social distancing.


Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Henegouwen.


De hangende tuinen van Thuin

Thuin ligt aan de oevers van de Samber én op een rots waarvan de zuidflank ingekleurd wordt door hangende tuinen en ruim 200 terrastuinen. Voor het bouwen van deze terrastuinen werd zandsteen gebruikt en die zorgt – door de warmte te reflecteren – voor een microklimaat dat volstaat voor de bescheiden productie van een zoete wijn, de zogeheten ‘Clos des Zouaves’.

Hangende tuinen Thuin Henegouwen
De hangende tuinen van Thuin.


Neoklassieke parel: het Kasteel van Seneffe

Het domein bestaat uit een theater, een orangerie, een volière en een Engels park van 22 hectare met een Franse tuin, een vijver en een eilandje met de obligate romantische brug. Het kasteel dateert uit de 18de eeuw en herbergt naar eigen zeggen de mooiste collectie zilversmeedkunst van het land. Het park en de tuinen zijn gratis toegankelijk.


Street art spotten in Charleroi

De metro van Charleroi rijdt bovengronds tot Marchienne, maar je kan het traject van pakweg 5 kilometer ook te voet of per fiets afleggen. Het is de beste manier om kennis te maken met het industriële patrimonium, dat opgefleurd wordt door street art.


Moeras van Harchies

De mijnbouw in de regio zorgde rond de jaren 20 van vorige eeuw voor een aantal bodemverzakkingen, die op hun beurt het ontstaan van plassen en moerassen inleidden. Enkel de terrils rond de vijvers herinneren nog aan de mijnbouw. Op deze plek bevindt zich het grootste met riet begroeide gebied van Wallonië (meer dan 450 hectare).


In de voetsporen van Robbedoes en Kwabbernoot

Charleroi ziet zichzelf als de striphoofdstad van Wallonië. Begrijpelijk, want hier werd de allereerste editie van het magazine Spirou uitgegeven. De striphelden die daarin aan bod kwamen, zijn ‘wereldberoemd’ aan beide kanten van de taalgrens en ver daarbuiten: Robbedoes, Kwabbernoot, Guust Flater, Lucky Luke, de Smurfen, Buck Danny, noem maar op. Een stripmuseum is er helaas niet, maar je vindt de striphelden wel terug in de vorm van standbeelden, verspreid over de stad.

Charleroi Henegouwen
Robbedoes en Kwabbernoot in het centrum van Charleroi


De geneeskracht van planten en kruiden

La Maison des Plantes Médicinales is een museum én een wandelparcours van maar liefst 4 kilometer. Onderweg kan je planten en kruiden betasten die geneeskrachtig zouden zijn. De streek van Vloesberg staat al sinds de 16de eeuw bekend om zijn geneeskrachtige kruiden. Wil je er het fijne van weten? Laat je dan rondleiden in het bescheiden museum. Maar check wel eerst de website, want voorlopig is het centrum nog altijd gesloten.

planten en kruiden
De geneeskracht van planten en kruiden.


Het Land van het Centrum

La Louvière en tien andere nabijgelegen gemeenten vormen samen de regio Het Land van het Centrum. De bezienswaardigheden variëren van industriële archeologie en folklore tot kastelen uit de middeleeuwen en latere tijdperken. Wie louter komt om te ontspannen, kan zich wagen aan een fiets- of wandeltocht langs het Canal du Centre en de indrukwekkende scheepsliften, waaronder het verbluffende Hellend vlak van Ronquières.


Op bezoek bij Van Gogh in de Borinage

Vincent Van Gogh woonde maar kort in Cuesmes (nabij Bergen), maar de plek was wel bepalend voor wat hij later zou worden. Hier leerde hij zichzelf namelijk schilderen. De rest is geschiedenis …

Van Gogh Henegouwen
Vincent Van Gogh woonde kort in dit huis in Cuesmes nabij Bergen.


Eveneens leuk om te doen!


Zin in nog meer tips?


Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!