Image
Waals Brabant
Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie Waals-Brabant. Ideaal in tijden van social distancing.


Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Waals-Brabant.


De ruïnes van de Abdij van Villers

Je kan er niet omheen: de Abdij van Villers is een topbestemming, maar toch blijft het er dankzij de omvang van het domein doorgaans relatief rustig. Aan te bevelen is de ‘Tuin van de Monniken’, met zijn ruime collectie hedendaagse geneeskrachtige planten.

Abdij van Villers - Waals-Brabant


De “bergen” van Braine-le-Château

Geen echte bergen natuurlijk, maar ook geen molshopen, want de Monts de Braine-le-Château zijn wel degelijk geklasseerd als uitzonderlijk vastgoed-erfgoed van het Waalse Gewest. In de middeleeuwen werden de heuveltjes beschouwd als de ideale plek voor de bouw van een kasteel of verdedigingstoren. Nu zijn het twee ‘hindernissen’ die je tijdens je wandeling door Waals-Brabant niet wil missen.


Per boot dwars door Waals-Brabant

Het is een van de indrukwekkendste boottochten die je in dit land kan maken: op het kanaal tussen Charleroi en Brussel is het snel wisselende decor zowaar een industrieel-archeologisch paradijs.


Oog in oog met Napoleon

Bezoek het Memoriaal van Waterloo 1815 op het voormalige slagveld waar Napoleon verslagen werd. Check op voorhand of de rondleidingen al terug plaatsvinden, want de beleving ter plaatse is niet compleet zonder rondleiding en een bezoek aan het multimediaspektakel . Als alternatief – of in combinatie – kan je gaan wandelen in het nabijgelegen Bos van Bruyères.

Waterloo - Waals-Brabant


De tweede grootste waterval van het land

De waterval van Coeurcq in Tubize is met zijn 7,8 meter de tweede hoogste natuurlijke waterval van het land. De waterval ligt nabij twee visrijke vijvers. Er is zelfs een vissersschool waar je middels een workshop de basisbeginselen van het vissen kan aanleren. Karpers van 20 kilo zijn hier geen uitzondering.


Waterfietsen op het meer van Genval

Waals-Brabant wordt wel eens ‘de tuin van Brussel’ genoemd, omwille van het vele groen relatief dicht bij onze hoofdstad. Dat is het geval voor het Meer van Genval aan de rand van het Zoniënwoud, ten zuiden van Brussel. Je kan er landelijke wandelingen maken, maar het is er ook heerlijk sporten en genieten op en aan het water.

Genval - Waals-Brabant


Vertragen in Brabants Haspengouw

De regio biedt prachtige en uitgestrekte landschappen, bezaaid met grote en oude boerderijen op wandel- en fietsafstand van elkaar. Maak gebruik van het nieuwe knooppuntennetwerk of de RAVeL-wegen. Een korte verkenning van het dorp Mélin is een must, want het is het enige dorp in Waals-Brabant dat officieel tot de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’ behoort.


Watervogels spotten nabij de Brabantse Ardennen

De vijver van Pécrot is 5 hectare groot en maakt deel uit van de Natura 2000 selectie. De site wordt beschouwd als een van de mooiste moeraslanden die de vallei van de Dijle rijk is. Wie handig is met een hengel, mag zich verwachten aan een gevarieerd onderwateraanbod: karpers, steenkarpers, voornen, zeelten, windes, snoeken, zanders, rivierbaarzen en palingen.

Pécrot - Waals-Brabant


Eveneens leuk om te doen!


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!