Image
Park van kanalen en kastelen
Minder bekend, maar net om die reden boeiend, intrigerend en interessant. 9 uit-tips in Het Park van Kanalen en Kastelen, een stukje minder bekend België.


We staan er zelden bij stil, maar voor kunst en cultuur, erfgoed, (industriële) archeologie, geschiedenis enzovoort hoeven we heus de grens niet over, hooguit de taalgrens. 9 uit-tips in Het Park van Kanalen en Kastelen in het kader van onze Ronde van België.


La Louvière en tien andere gemeenten waaronder Binche, Manage, ’s-Gravenbrakel, Seneffe en Zinnik, vormen samen de regio Het Park van Kanalen en Kastelen. De streek is opgetrokken uit sterke contrasten tussen landelijke en industriële gebieden. De bezienswaardigheden variëren van industriële archeologie en folklore over historische verblijfplaatsen tot kastelen uit de middeleeuwen en latere tijdperken. De volgende 9 tips brengen het rijke toeristische aanbod perfect in beeld.


1. Kastelen: Seneffe en Écaussines

Behalve industriële archeologie staat de streek ook bekend om zijn kastelen waarvan die van Seneffe en Ecaussinnes ongetwijfeld de mooiste zijn. Ga op schattenjacht in Seneffe of dompel je onder in de middeleeuwen in Ecaussines.


2. Grootste scheepslift ter wereld

Park van de Kanalen en Kastelen


Binnen een straal van nauwelijks vijftien kilometer bevinden zich de hydraulische liften op het Historisch Centrumkanaal, de kabellift van Strépy-Thieu en het bekende Hellend Vlak van Ronquières. Laatstgenoemde kent iedereen van de schoolbanken maar wist je dat de kanaallift van Strépy-Thieu de grootste ter wereld is?


3. Wereldklasse: Mariemont Museum

Dit topmuseum bevindt zich in het Park van de Kanalen en Kastelen


Mariemont is een indrukwekkend museum zowel inhoudelijk als qua architectuur (van architect Bastin, nvdr). Wie bang is dat de kinderen zich tijdens het bezoek zullen vervelen, kan het ‘familiespoor’ overwegen. De route met 9 doe-vragen houdt het interessant voor de ganse familie.


4. Varen op de kanalen

Varen op de kanalen


Nog meer erfgoed: de scheepsliften van het historisch Canal du Centre staan sinds 1998 op de lijst van de UNESCO. Van de acht destijds gebouwde hydraulische waterwerken, zijn deze vier scheepsliften de enige ter wereld die nog steeds functioneren. Ga ze bezoeken vanop het water: het historisch Centrumkanaal.


5. Fietstoerisme

Fietstoerisme


Wie wil fietsen, hoeft maar te kiezen uit het aanbod fietsroutes. Een van de routes gaat van het kasteel van Seneffe naar het Musée Royal de Mariemont. Ook loopt er een route langs de musea in het stadscentrum van La Louvière naar het Musée international du Carnaval en du Masque in Binche. De laatste route, een deel van “La Grande Boucle”, doet eveneens de musea in La Louvière aan en gaat dan langs het zogenaamde Canal du Centre historique die de scheepslift en de mijnsite van Bois-du-Luc verbindt.


6. Steenkoolmijn Bois-du-Luc

Bois du Luc


Het Bois-du-Luc is een van de belangrijkste mijnsites in Wallonië. Uitstekend geschikt voor een daguitstap met de ganse familie. Een gids neemt jullie mee naar 1846, het jaar waarin de eerste kolen werden gedolven.


7. Werelderfgoed: de Gilles

Gilles de Binche


Binche is een van de 11 gemeenten die samen het Park van Kanalen en Kastelen vormt. En wie Binche zegt, denkt prompt aan de Gilles en carnaval, toch? Wie er alles over te weten wil komen, kan in het MÜM terecht, het Internationale Museum van het Carnaval en het Masker. Het Maskermuseum bezit in totaal ongeveer 30.000 voorwerpen waaronder 10.000 maskers, kostuums, marionetten, rituele voorwerpen en muziekinstrumenten, maar ook affiches, partituren en iconografische documenten.


8. Degusteren: St-Feuillien

Tip voor de bierfanaten: ga het bekende abdijbier St-Feuillien degusteren in de gelijknamige brouwerij. Worden hier gebrouwen: vier varianten van de St-Feuillien (blond, bruin réserve, tripel en kerstbier) en ook Saison, Grand Cru, Car d’OR, grisette, Belgian Coast IPA en het Léon Bier dat exclusief voor de Chez Léon-restaurants wordt gemaakt. De brouwerij is enkel te bezoeken op afspraak.


9. Klimparcours voor kinderen

Het domein van Claire-Fontaine biedt faciliteiten voor sport en ontspanning. De ouders in de wellness en de kinderen in de touwen? De jongsten zullen in elk geval enthousiast zijn over het gloednieuwe klimparcours met een apenbrug en een tokkelbaan.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Deel deze inhoud