Image
Namen
Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie Namen. Ideaal in tijden van social distancing.


Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Namen.


De hoofdstad van de aardbei

België heeft zijn eigen ‘Strawberry Fields’, schreef de New York Times ooit. De krant verwijst naar Wépion nabij Dinant, een dorp waar onder meer het Museum van de Aardbei gevestigd is. Voor de liefhebbers van gin: The Blackbird’s Gin is een Naamse gin met een subtiele hint van aardbeien uit het genoemde dorp.

Wépion - provincie Namen


600 km klimroutes voor alle niveaus

Opmerking vooraf: om toegang te hebben tot de rotsen van Freÿr moet je lid zijn van een klimclub of je laten begeleiden door een gids die jouw toegang regelt. Als het echte klimmen te overweldigend is of jou afschrikt, kan je de nabijgelegen via ferrata proberen. Vie ferrate zijn klimroutes op basis van permanente stalen haken en kabels.


De geur van sinaasappelbomen

Aan kastelen geen gebrek in de provincie Namen, maar een van de meest bijzondere is en blijft het Kasteel van Freÿr, het voormalige zomerverblijf van de Hertogen van Beaufort-Spontin. Die geur? Dat zijn sinaasappelbomen, sommige ruim 350 jaar oud. De tuinen in de stijl van landschapsarchitect Le Nôtre zijn de uitgelezen plek om tot rust te komen en met gesloten ogen terug te keren in de tijd.


Het mooiste deel van de Maasfietsroute

De volledige fietsroute is bijna 1.000 km lang en start bij de bron in Frankrijk om te eindigen aan de Noordzee. Kenners zullen het bevestigen: het spectaculairste deel loopt dwars door de Ardennen. Volg de RAVeL vanaf Dinant en geniet met volle teugen.


Verrassend veelzijdig: Samber-Orneau

Regio Samber-Orneau ligt in het noordwesten van de provincie en strekt zich uit over vijf gemeenten: Floreffe, Gembloux, Jemeppe-sur-Sambre, Sambreville en Sombreffe. Het toeristisch aanbod is overweldigend: abdijen, grotten, musea, kastelen, kasteelhoeven, noem maar op. Absolute must-sees qua erfgoed zijn de Abdij van Floreffe, het Belfort en de Abdij van Gembloux, het feodaal kasteel van Sombreffe en de grot van de Mens van Spy.


Tweedaags avontuur aan de Lesse

Het principe is eenvoudig: je volgt de Lesse te voet stroomopwaarts en keert per kajak weer terug naar je vertrekpunt. De lus is zo’n 40 km lang en is met zijn hoogteverschillen best wel pittig. Het is kortom een écht avontuur, niet in het minst omwille van de watervalletjes op de terugweg. Een overnachting op de oevers van de Lesse maakt de ervaring compleet.

Lesse - provincie Namen


Eerste nordic walking netwerk in België

Het bosrijke Viroinval pakt uit met het eerste uitgestippelde netwerk voor nordic walking in België. Concreet: 15 verschillende circuits met verschillende moeilijkheidsgraden. Let wel, nordic walking is veel meer dan ‘wandelen met stokken’. Als je er optimaal wil van genieten, volg dan het initiatieparcours waar jou alle technieken bijgebracht worden.


De mooiste dorpen van Wallonië

Ze bestaan nog, die kleine karaktervolle dorpjes ver weg van alle hectiek. De vzw ‘De Mooiste Dorpen van Wallonië’ vond inspiratie bij het gelijkaardige initiatief in Frankrijk. De authentieke dorpjes liggen verspreid over heel Wallonië, maar dit zijn de uitverkoren plekjes in de provincie Namen: Celles, Chardeneux, Crupet, Fagnolle, Falaën, Gros-Fays, Lafôret, Mozet, Sosoye, Soulme, Thon-Samson en Vierves-sur-Viroin.


Eveneens leuk om te doen!


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.

Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.

Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!