Image
Mons Théâtre Le Manège

Zin om Bergen te ontdekken? Hier zijn een paar uiteenlopende ideeën voor een eerste bezoek.


Bergen, de hoofdstad van Henegouwen, is absoluut een bezoek waard. Moderne buildings staan er zij aan zij met oude stenen gebouwen, en veel plaatsen werden in 2015 grondig gerenoveerd. Ben je er nog nooit geweest? Dan is het hoog tijd om het op je programma te zetten.1. Het Van Gogh-huis in Cuesmes

Cuesmes-Maison Van Gogh -  Bergen


Het Maison du Marais, waar Van Gogh van augustus 1879 tot oktober 1880 verbleef, was een vervallen ruïne die gered en gerestaureerd werd door de stad Bergen. Je vindt er het relaas van het dagelijks leven van de schilder tijdens zijn verblijf in de Borinage, en ook een aantal reproducties van zijn werken.


2. Het Congrescentrum

Het congrescentrum van Daniel Libeskind in Bergen


Het Congrescentrum van Bergen, dat ingehuldigd werd in 2015, is een meesterwerk van hedendaagse architectuur. Het is het werk van de internationaal vermaarde architect Daniel Libeskind. Het “Mons International Congress XPerience” of MICX biedt een prachtig uitzicht op de hoogste punten van de stad en voorziet in een directe verbinding met het nieuwe treinstation dat ontworpen werd door Santiago Calatrava.


3. Van Alhambra tot Alhambar

Deze legendarische club vlak bij de Grote Markt van Bergen heeft tot grote teleurstelling van nostalgici lang leeg gestaan. Maar in 2014 werd ze gerenoveerd en heropend door de stichting Mons 2015, als concertzaal voor hippe elektronische muziek. Inmiddels is ze omgebouwd tot een bar, de Alhambar.


4. De Grand-Place

De Grand-Place BergenDe Grand-Place van Bergen is een van de mooiste marktpleinen van België en het visitekaartje van de stad. Het is omringd door terrassen, restaurants en cafés en is het ideale vertrekpunt om in de omliggende straten te gaan winkelen. Elk jaar wordt hier tijdens de folkloristische Doudou-feesten het gevecht van Sint-Joris met de draak nagespeeld voor tienduizenden toeschouwers.


5. Het gemeentelijk park van Jemappes

Deze oase van groen, op een paar minuten van het stadscentrum, is de tuin voor de inwoners van Jemappes en hun kinderen. In het park bevindt zich een magnifieke rozentuin.


6. Theater Le Manège

Dit eigentijds toneelhuis sluit naadloos aan op een oude militaire manege. Er worden op een laagdrempelige manier internationaal gerenommeerde moderne voorstellingen geprogrammeerd.


7. De tuin van het Belfort

Het Belfort Bergen


Het 87 meter hoge Belfort is een van de vier door Unesco als werelderfgoed erkende gebouwen van Bergen. De tuin, die voor het publiek toegankelijk is, biedt een mooi panorama over de stad.


Belfort Bergen


Zin in nog meer tips?

Het onderstaande werd samengesteld naar aanleiding van de eerste lockdown, met als doel onze lezers te inspireren in hun zoektocht naar wandelingen en buitenactiviteiten in België.

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.