Image
Napoleon, hier nagespeeld in Waterloo, leverde ook slag bij Waver

Waver is veel meer dan Walibi. Napoleon, Kuifje, een draaiend huis, de Orde van Malta ... Al een tikkeltje geïntrigeerd?


Waver is ‘wereldberoemd’ vanwege zijn pretpark, maar de stad en zijn omgeving moeten het heus niet alleen van gillende dagtoeristen hebben. De hoofdstad van Waals-Brabant ligt niet op de route van onze Ronde van België maar is de kleine omweg meer dan waard.


1. De Orde van Malta

Ronde van België Waver
Commanderij Neuve-Court werd in 1183 gebouwd door de Orde van de Tempeliers.


Commanderij Neuve-Court werd in 1183 gebouwd door de Orde van de Tempeliers. Vanaf 1313 was het eigendom van de Hospitaalridders van Sint-Jan, ook wel bekend als de Orde van Malta. Zij bouwden de kasteelhoeve uit en de eeuwen nadien kwam er onder meer een kapel bij. Het nabijgelegen Bos van de Tempeliers herinnert aan het roemrijke verleden; vandaag is de kasteelhoeve een restaurant.


2. De Slag bij Waver

Ronde van België - Slag bij Waver


De veldslag in Waver vond plaats op 18 en 19 juni 1815, tegelijkertijd met een andere veldslag iets verderop: de Slag bij Waterloo. De Fransen haalden in Waver hun slag thuis, maar die was na de nederlaag in Waterloo tactisch van generlei belang. In jaren zonder corona wordt de veldslag aan het begin van de zomervakantie nagespeeld met honderden acteurs en figuranten. De kanonnen blijven nog even op stal.


3. Draaiend Huis

draaiend huis WaverLa Maison Tournante werd niet gebouwd door een architect, maar door een excentrieke autodidact. François Massau wou zijn zieke vrouw op elk moment van de dag de zon gunnen, zonder dat ze zich hoefde te verplaatsen. Net voor Expo 58 was zijn creatie klaar en anno 2020 draait het huis nog altijd rondjes. Vandaag huist er een schoonheidsinstituut in het opmerkelijke gebouw.


4. Yoko Tsuno

Yoko Tsuno
‘Kerstmis in de ruimte’, een hommage aan Roger Leloup, geestelijke vader van Yoko Tsuno.Ondergetekende durfde tijdens zijn jeugd weleens dromen van Yoko Tsuno, maar dit geheel terzijde. Fans van de Japanse elektrotechnische ingenieur treffen in hartje Waver een gigantische muurschildering aan die ‘kerstmis in de ruimte’ uitbeeldt. Een hommage aan Roger Leloup (1933), de geestelijke vader van de Japanse schone. Roger Leloup werkte aanvankelijk samen met Hergé en woont sinds 1982 in Waver.


5. Alles over Hergé

Een must voor de liefhebbers van de Negende Kunst. Foto: Musée HergéOver strips gesproken: net buiten Waver bevindt zich het Hergé Museum, een must voor liefhebbers van de Negende Kunst. Op deze plek maak je behalve met Kuifje ook kennis met alle andere personages van de gevierde tekenaar/scenarist. Tip: elke eerste zondag van de maand is het museum gratis toegankelijk voor iedereen. Respecteer evenwel de geldende veiligheidsmaatregelen.


Check ook deze bijzondere adresjes

WALIBI BELGIUM hoeven we wellicht niet meer te introduceren, maar ken je AVENTURE PARC al? Het is de perfecte familiebestemming voor wie houdt van klimparcours in de bossen, lasergames, bungeesprongen en ziplines. Uniek is de zipline van ruim 320 meter mét bochten! Eveneens uniek – en ideaal bij minder goed weer – is WAVER INDOOR KARTING; uniek omdat je hier met elektrische auto’s over het circuit scheurt.


Meer info over WAVER en bij uitbreiding de provincie WAALS-BRABANT vind je op www.destinationbw.be. Of loop eens binnen bij het Maison du Tourisme du Brabant wallon aan de Avenue Einstein nabij de Golf van Château de la Bawette.


Alternatief: het MAISON DU TOURISME ARDENNES BRABANÇONNES op het gelijkvloers van het stadhuis van Waver. Op deze plek wijzen ze jou met plezier de weg naar de fraaie SAINT-JEAN-BAPTISTE KERK waar je de CARILLON DE WAVRE kan bewonderen, met zijn 50 welluidende klokken.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!