Waver is veel meer dan Walibi. Napoleon, Kuifje, een draaiend huis, de Orde van Malta ... Al een tikkeltje geïntrigeerd?
Waver is ‘wereldberoemd’ vanwege zijn pretpark, maar de stad en zijn omgeving moeten het heus niet alleen van gillende dagtoeristen hebben. De hoofdstad van Waals-Brabant ligt niet op de route van onze Ronde van België maar is de kleine omweg meer dan waard.
1. De Orde van Malta

Commanderij Neuve-Court werd in 1183 gebouwd door de Orde van de Tempeliers. Vanaf 1313 was het eigendom van de Hospitaalridders van Sint-Jan, ook wel bekend als de Orde van Malta. Zij bouwden de kasteelhoeve uit en de eeuwen nadien kwam er onder meer een kapel bij. Het nabijgelegen Bos van de Tempeliers herinnert aan het roemrijke verleden; vandaag is de kasteelhoeve een restaurant.
2. De Slag bij Waver

De veldslag in Waver vond plaats op 18 en 19 juni 1815, tegelijkertijd met een andere veldslag iets verderop: de Slag bij Waterloo. De Fransen haalden in Waver hun slag thuis, maar die was na de nederlaag in Waterloo tactisch van generlei belang. In jaren zonder corona wordt de veldslag aan het begin van de zomervakantie nagespeeld met honderden acteurs en figuranten. De kanonnen blijven nog even op stal.
3. Draaiend Huis

La Maison Tournante werd niet gebouwd door een architect, maar door een excentrieke autodidact. François Massau wou zijn zieke vrouw op elk moment van de dag de zon gunnen, zonder dat ze zich hoefde te verplaatsen. Net voor Expo 58 was zijn creatie klaar en anno 2020 draait het huis nog altijd rondjes. Vandaag huist er een schoonheidsinstituut in het opmerkelijke gebouw.
4. Yoko Tsuno

Ondergetekende durfde tijdens zijn jeugd weleens dromen van Yoko Tsuno, maar dit geheel terzijde. Fans van de Japanse elektrotechnische ingenieur treffen in hartje Waver een gigantische muurschildering aan die ‘kerstmis in de ruimte’ uitbeeldt. Een hommage aan Roger Leloup (1933), de geestelijke vader van de Japanse schone. Roger Leloup werkte aanvankelijk samen met Hergé en woont sinds 1982 in Waver.
5. Alles over Hergé
Over strips gesproken: net buiten Waver bevindt zich het Hergé Museum, een must voor liefhebbers van de Negende Kunst. Op deze plek maak je behalve met Kuifje ook kennis met alle andere personages van de gevierde tekenaar/scenarist. Tip: elke eerste zondag van de maand is het museum gratis toegankelijk voor iedereen. Respecteer evenwel de geldende veiligheidsmaatregelen.
Check ook deze bijzondere adresjes
WALIBI BELGIUM hoeven we wellicht niet meer te introduceren, maar ken je AVENTURE PARC al? Het is de perfecte familiebestemming voor wie houdt van klimparcours in de bossen, lasergames, bungeesprongen en ziplines. Uniek is de zipline van ruim 320 meter mét bochten! Eveneens uniek – en ideaal bij minder goed weer – is WAVER INDOOR KARTING; uniek omdat je hier met elektrische auto’s over het circuit scheurt.
Meer info over WAVER en bij uitbreiding de provincie WAALS-BRABANT vind je op www.destinationbw.be. Of loop eens binnen bij het Maison du Tourisme du Brabant wallon aan de Avenue Einstein nabij de Golf van Château de la Bawette.
Alternatief: het MAISON DU TOURISME ARDENNES BRABANÇONNES op het gelijkvloers van het stadhuis van Waver. Op deze plek wijzen ze jou met plezier de weg naar de fraaie SAINT-JEAN-BAPTISTE KERK waar je de CARILLON DE WAVRE kan bewonderen, met zijn 50 welluidende klokken.
Zin in nog meer tips?
Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.
Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.
Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.