Image
Haspengouw
Het zuiden van Limburg staat niet alleen bekend om zijn fruitteelt, maar ook om zijn historische parels. Welkom in historisch Haspengouw.


De driehoek tussen Bilzen, Sint-Truiden en Tongeren bulkt van de monumenten, kastelen en kerken die verwijzen naar het rijke verleden van de regio. Om die reden loopt onze Ronde van België dwars door Haspengouw. 9 toptips!


1. Uitgestippelde routes

Wandelen in Haspengouw brengt jou ondermeer langs de fruitteelt


Limburg staat bekend om zijn immer uitdeinend fietsnetwerk, en ook qua wandelroutes kent de regio zijn gelijke niet. Minder bekend zijn de uitgestippelde auto- en motorroutes die de historische hoogtepunten met elkaar verbinden. Steek je licht eens op bij de dienst toerisme op de Grote Markt in Sint-Truiden of stuur een vriendelijk mailtje naar [email protected]


2. Van abdij tot stad

De abdij van Sint-Truiden is een must visit in Haspengouw


De abdij van Sint-Truiden werd rond het jaar 655 opgericht door een edelman, Trudo genaamd. Het begon met een kerk en een klooster en het geheel groeide uit tot een heuse stad die – dat was inmiddels wellicht duidelijk – naar hem genoemd werd: Sint-Truiden.


3. Indrukwekkend marktplein

De markt van Sint-Truiden


De gerenoveerde Grote Markt in Sint-Truiden is omzoomd met tal van gezellige restaurants en cafés, maar het hoogtepunt – letterlijk – is het Belfort dat beschermd is als Unesco-werelderfgoed. Inclusief de 50 klokken van de gerestaureerde beiaard. Elke eerste zondag van de maand zijn er gratis rondleidingen, telkens om 14 uur. Reserveren is wenselijk; stuur een mailtje naar [email protected]


4. Gratis concert in de kerk

De Notre-Dame in Sint-Truiden


Voor de muziekliefhebbers: de gotische Onze-Lieve-Vrouwekerk op de Grote Markt in Sint-Truiden is de trotse eigenaar van twee historische orgels. De kerk trekt daarom behalve gelovigen ook muziekliefhebbers aan, die hier naast orgelmuziek ook kamer- en koormuziek geserveerd krijgen. Interesse? Elke tweede zaterdag van de maand kan je hier om 12 uur genieten van een gratis concert. Opgelet evenwel: check in het kader van de coronacrisis vooraf.


5. Bilzen: kastelen en ruïnes

Erfgoed in Bilzen, tekenen voor Haspengouw


In en om Bilzen tref je kastelen aan, maar ook andere erfgoedsites zoals de bekende en indrukwekkende Landcommanderij Alden Biesen die ooit werd gebouwd door de Duitse Orde (ridderorde). Minder bekende pareltjes zijn het Kasteel van Schoonbeek, Kasteel Groenendaal en Kasteel Edelhof. Wandeltip: er loopt een prachtige route van Kasteel Groenendaal tot aan de Ruïne van Fort Jonckholt, een voormalig middeleeuws fort.


6. Ambiorix: fake news uit Haspengouw?

Heeft Ambiorix echt bestaan?


De beroemdste inwoner van Tongeren is ongetwijfeld Ambiorix, koning der Eburonen. We hebben het aan hem te danken dat Julius Caesar de Belgen de ‘dappersten aller Galliërs’ noemde. Ja, Caesar heeft serieus klop gekregen van de Belgae, maar de Romeinse overmacht bleek uiteindelijk te groot. Ambiorix kon vluchten, lees: hij verdween spoorloos. Zelfs in die mate dat historici eraan twijfelen of hij wel echt bestaan heeft. Ondanks de scepsis kreeg Ambiorix in 1866 een standbeeld.


7. Romeinse relicten

Romeinse vestigingen in Haspengouw


Of Ambiorix nu echt bestaan heeft of niet, je kan in Haspengouw niet naast de erfenis van de Romeinse bezetters kijken. Stap zeker eens binnen in het Gallo-Romeins museum of ga op zoek naar de zichtbare sporen in en rond Tongeren. Zoals de Romeinse stadsomwalling en de Romeinse tempelsite.


8. Klimaat versus witte wijn

Haspengouw staat ook bekend om zijn heerlijke Belgische wijnen


Steeds meer Haspengouwse fruittelers diversifiëren door wijnranken aan te planten. Met ‘dank’ aan het veranderende klimaat, zeggen ze zelf. De kwaliteit? Dat oordeel laten we aan jou over: ga de witte wijnen degusteren bij Jerom Winery, Kitsberg, Marsnil of Gloire de Duras.


9. Het complot!

Bilzen Mysteries heeft er een tweede attractie bij. Naast het avondlijke licht- en klankspektakel ‘Het Verhaal’ kan je de historische site nu ook overdag verkennen. ‘Het Complot’ is een interactieve speurtocht voor jong en oud, vol raadsels, aanwijzingen en opdrachten. Je krijgt een tablet mee om het mysterie stap voor stap te ontrafelen. De ideale uitstap voor het hele gezin. Overdag of – voor wie durft – ’s avonds.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Deel deze inhoud