Image
De Car-Pass is vandaag veel meer dan de eenvoudige kilometer-checker van in het begin. Hij bevat ook steeds meer informatie over de staat van het voertuig.

Dit systeem om de kilometerstand van tweedehands auto's te controleren, werd in 2006 in het leven geroepen. Het doel? Enigszins verjongde kilometertellers opsporen om zo de kopers van tweedehands wagens te beschermen. Laten we eens kijken hoe deze Car-Pass werkt ...

Met dit systeem vermijdt de koper van een tweedehands auto de valkuil van een vervalste meter.


Een Car-Pass is een document dat de kilometerhistoriek van een voertuig weergeeft. Hij toont de gekende kilometerstanden en de datum waarop die geregistreerd werden. Dit geeft je een idee van de “kilometerhistoriek” van het voertuig, zodat je makkelijker kan controleren of het aantal kilometers op de teller op het moment van verkoop wel overeenkomt met de werkelijkheid.

Maar het document bevat ook nog andere informatie:

  • het chassisnummer van het voertuig;
  • het merk en het model van het voertuig;
  • de milieunorm (Euronorm);
  • de CO2-uitstoot;
  • of het voertuig nog gekeurd moet worden na een ongeval;
  • of er nog niet-uitgevoerde terugroepacties zijn;
  • de datum waarop het voertuig voor het eerst ingeschreven werd (in België);
  • de unieke QR-code en het identificatienummer van de Car-Pass (om de authenticiteit van het document te verifiëren).


Waar komt deze informatie vandaan?

De kilometerstanden op de Car-Pass zijn afkomstig van betrouwbare bronnen: garages, carrossiers, ketens voor een snelle onderhoudsbeurt, bandencentrales, de technische controle enzovoort. Na een onderhoudsbeurt, herstelling, installatie of keuring geven zij de afgebeelde kilometerstand door aan Car-Pass vzw. Daar zijn ze wettelijk toe verplicht. De meterstanden zijn gekoppeld aan het chassisnummer van het voertuig dat in hun database zit. Op die manier heeft elk voertuig zijn eigen kilometerhistoriek.

De vzw krijgt van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer ook gegevens over de Euronorm en de CO2-uitstoot van een voertuig. En sinds 1 maart 2019 verwittigen de auto-experts Car-Pass als zij menen dat een voertuig na een ongeval nog gekeurd moet worden voordat het weer de weg op mag. Car-Pass vzw gebruikt deze gegevens uitsluitend om verkopers en kopers van tweedehands voertuigen te informeren, zoals voorzien in de wet van 11 juni 2004.

Waar komt al deze informatie vandaan?


Wat is het resultaat?

Volgens de organisatie Car-Pass is kilometerfraude in België zo goed als uitgeroeid! Dit wordt bevestigd door de cijfers (2021), waaruit blijkt dat er met slechts 1.578 van de 839.890 afgegeven certificaten geknoeid werd, of minder dan 0,2%! Een ander cijfer dat de efficiëntie van het systeem aantoont, is dat slechts 0,13% van de tweedehands voertuigen die “van België naar België” verkocht werden, een betwiste kilometerstand had, tegenover 1,2% van de voertuigen die verkocht werden na import. Het risico op bedrog is dus tien keer zo groot voor een voertuig dat uit het buitenland komt en waarvoor men niet beschikt over dergelijke algemene kilometergegevens.

Om af te sluiten nog een kleine anekdote. Sinds 2021 behoort het frauderecord niet langer toe aan een Mercedes, een merk dat altijd hoog scoort in deze ranglijst, maar aan een ... Renault Kangoo uit 2012. Zijn kilometerteller ging tussen twee metingen door op miraculeuze wijze van 643.976 km naar 157.736 km!