Image
tweedehandswagen

Het is tijd voor een nieuwe auto, maar je hebt een beperkt budget. En dus kies je voor een tweedehands auto. Wij hebben een paar artikelen verzameld die jou kunnen helpen je weg te vinden. Volg de gids ...

De automarkt is in deze woelige tijden voortdurend in beweging. Maar je auto wordt ouder, of je mobiliteitsbehoeften veranderen. En dan stelt zich de vraag: moet je nu kopen, of stel je die aankoop best nog even uit? Het antwoord hangt sterk af van het beschikbare budget. Maar dat is lang niet alles ...

 

Dat kan, maar hoe kies je?

 

Vandaag is het al SUV wat de klok slaat. Maar is dat ook de beste keuze? Hier zijn een aantal zaken die jou helpen bepalen wat je nodig hebt?

 

Diesel is niet langer in trek, benzine blijft stevig aan kop en hybride en elektrische auto’s winnen maand na maand terrein … En wat gaat voor jou de “juiste” brandstof zijn?

 

Wat komt er administratief allemaal bij kijken, en waar moet je op letten om onaangename verrassingen te voorkomen?

 

Een tweedehands auto importeren is niet zo eenvoudig en brengt aardig wat werk met zich mee. Maar soms kan het leiden tot een uitstekende deal!

 

  • Voordat je koopt: controleer deze essentiële punten:

 

1. De algemene presentatie

De algemene staat van het voertuig is het eerste waar je op moet letten. Is de auto al vuil en twijfelachtig op de foto, wees dan op je hoede. Kijk ook of de binnenkant weinig of veel gebruikssporen vertoont en of het koetswerk in goede staat is. En let op tekenen van roest of slecht uitgevoerde reparaties.

 

2. De Car-Pass en de documenten

Vraag vervolgens naar de Car-Pass, met daarop de kilometerstand van het voertuig en de opeenvolgende technische controles. Controleer of alle boorddocumenten aanwezig zijn en overeenkomen met het chassisnummer. En het is ook interessant om het onderhoudsboekje door te nemen, zodat je meteen kan zien of zware ingrepen, zoals het vervangen van de distributieriem, tijdig plaatsgevonden hebben.

 

3. Te proper is verdacht!

Open de motorkap en laat je ogen over de motorruimte glijden. Stel vragen als die abnormaal proper is, als er met draden en andere elektrische aansluitingen geknoeid lijkt te zijn, of als je gebarsten slangen, sporen van brand of vreemd gekleurde vloeistoffen (olie, koelvloeistof, remvloeistof) opmerkt.

Enkele tips:

  • Kijk erop toe dat de motor koud staat als hij voor het eerst draait in je bijzijn. Ongewone geluiden zijn uit den boze, net als witte, blauwe of zwarte rook. Let op het geluid terwijl de motor stationair draait: dat moet constant zijn en zonder haperingen.
  • Beoordeel de staat van de wielkasten, de banden en indien mogelijk de remmen. Verschillende banden mag, maar ze moeten wel per as gelijk zijn (zelfde merk en type). Kijk ook of er een reservewiel aanwezig is, in goede staat én opgepompt.
  • Ga binnenin rustig na of alle knopjes en functies werken en ga actief op zoek naar sporen van vocht. Meestal verraadt de geur aan boord heel wat. Ruik je vochtigheid, brandstof of een duffe geur? Blijf er dan best van weg.

 

4. Maak een testrit voordat je koopt

De auto moet zonder schokken en stoten vertrekken. Probeer aan te voelen of de koppeling nog lang te leven heeft door in tweede versnelling te vertrekken met de handrem op. Valt de auto niet stil, dan is de koppeling aan het einde van zijn Latijn.

Let er onderweg op of de auto uitwijkt naar een bepaalde kant. Dat kan aan een verschil in bandenspanning liggen, maar ook aan iets ergers. Het stuur mag niet trillen en de remmen moeten onmiddellijk in werking treden als je het pedaal indrukt. De auto mag bij het remmen absoluut niet uitwijken naar links of naar rechts.

Trap ook eens stevig door. Zwarte rook? Niet goed! Probeer in te schatten of de motor nog over zijn volledige potentieel beschikt, zet alle versnellingen eens aan het werk en luister naar de versnellingswissels. Schok-, vibratie- of parasietgeluiden zijn sowieso slecht nieuws. Hou al rijdend ook de watertemperatuur en de controlelampjes in het oog.

Om een goed beeld te krijgen van een auto moet je er minstens 20 minuten mee rijden. En twee meningen zijn altijd beter dan één, dus neem als het even kan een ervaren autokenner mee.

 

Een probleem met je tweedehands auto?

Hoe oud jouw auto ook is, Touring schiet je overal in België te hulp. Je geniet al van pechverhelping vanaf 5,50 euro/maand.

Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect
 


 

Tol in Frankrijk

Image
Frankrijk tolwegen

En France, la plupart des autoroutes sont à péage. Quel est le moyen le plus simple de payer et comment les tarifs sont-ils calculés?