Natuurlijk kleven er aan beide formules voor- en nadelen. Zelfs al koop je je tweedehands in het officiële dealernet, een zeker risico valt nooit uit te sluiten. Je vertrekt dus best met veel kritische zin op pad.
1. Voordelen van een nieuwe auto
- Onbeperkte mogelijkheden: hier is geen tekeningetje bij nodig … Je hebt de keuze uit een enorm aantal constructeurs, voertuigtypes en modellen. Zo goed als alles is mogelijk.
- Geen zorgen: de betrouwbaarheid van een auto die recht uit de fabriek komt, is maximaal. De constructeur geeft je 2 tot 5 jaar garantie, het Koreaanse merk KIA op sommige modellen zelfs 7 jaar op sommige modellen.
- Uitrusting van de nieuwste generatie: een nieuwe auto is normaal voorzien van de nieuwste technologische snufjes op vlak van veiligheid, comfort, verbruik, …
- Een auto op maat: jij beslist precies wat je nodig hebt: kleur, model, cilinderinhoud, brandstof, opties, noem maar op.
- Prijsvergelijking: vraag bij meerdere concessiehouders een offerte voor een bepaald model, om na te gaan of je de beste voorwaarden krijgt.
- Faciliteiten: je concessiehouder kan vaak ook de inschrijving en de financiering van je auto regelen.
2. Voordelen van een tweedehandsauto
- Geen wachttijden of vertraging bij de levering!
- Over de prijs valt te onderhandelen: vooral bij tweedehandswagens loont het de moeite om het onderste uit de kan te halen.
- Goed voor je budget: een auto is na 2 jaar gemiddeld zo'n 40% goedkoper dan toen hij de fabriek verliet. Mooi meegenomen!
- Professioneel netwerk: in een netwerk van officiële en professionele verkopers vind je soms heel recente tweedehandswagens mét garantie, zodat je niet bang moet zijn voor een defect. Voorbeelden: MyWay, BMW Premium Selection, MBCC bij Mercedes enzovoort. En bij problemen met een professionele verkoper kan je nog altijd een beroep doen op de “Verzoeningscommissie”.
- Recycling: in dit “groene” tijdperk verdient het de voorkeur om een product zo lang mogelijk te gebruiken. Deze regel geldt ook voor auto’s.
3. Nadelen van een nieuwe auto
- Wachtlijst: je droomauto is misschien niet in voorraad. Hij moet ingevoerd worden uit een fabriek in een ver land. Of hij wordt pas gebouwd als jij je wensen hebt doorgegeven …
- Gat in je budget: een nieuw auto kost een klein fortuin en is dus, in tegenstelling tot een tweedehands, niet voor iedereen weggelegd. Toch is er vaak een zekere onderhandelingsmarge. Vraag dus aan je dealer om zich van zijn goeie kant te laten zien.
- Jeugdziektes: als je voorkeur uitgaat naar een nieuw model, dan heb je niet altijd de kans om een proefrit te maken. Zelfs na een proefrit heb je nog altijd het raden naar eventuele zwakke punten van het model. En je kan niemand om raad vragen.
4. Nadelen van een tweedehandsauto
- Onzekerheid troef: je kent wellicht de voorgeschiedenis van de auto niet (hoeveel eigenaars, ongevallen, defecten, technische problemen, …). Dit geldt vooral als je bij een particulier koopt; via een officieel netwerk is dit risico veel kleiner.
- Verborgen gebreken: al schittert zijn chroom nog zo oogverblindend, een tweedehandsauto kan altijd verborgen gebreken hebben die je duur te staan komen: roest, uitgeputte motor, belangrijke onderdelen die aan vervanging toe zijn, … Wees dus heel voorzichtig.
- Tweedehands: de auto is uiteraard al gebruikt en ziet er niet meer zo fris uit, tenzij je een occasie koopt die maar een jaar oud is. En je moet tevreden zijn met wat je krijgt, ook al zijn de kleur en de opties misschien niet wat je zocht!
- Normen: van een auto die enkele jaren oud is, mag je geen optimale prestaties verwachten wat het verbruik, de veiligheidsuitrusting en de CO2-uitstoot betreft.
- Doordat de wetgeving inzake milieunormen voortdurend verandert, bestaat het risico dat je met je auto sommige steden of regio’s niet binnen mag.
Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect
Meest recente artikelen
Een tweedehands elektrische wagen, een goed idee of niet?
Een tweedehands elektrische wagen kan een goede keuze zijn. Al moet je wel een paar voorzorgsmaatregelen nemen, vooral wat betreft de staat van de batterij.
Alles over winterbanden en sneeuwkettingen in België
Pneus hiver et chaînes à neige: quelles sont les règles applicables en Belgique?
Naar Frankrijk met winterbanden en sneeuwkettingen
Détails sur l'équipement hivernal obligatoire pour votre véhicule en France et sur la nouvelle Loi Montagne. Photo: pixabay
Alles over milieuzones in Nederland
Un certain nombre de villes aux Pays-Bas ont mis en place une zone à faibles émissions. Les véhicules diesel plus anciens ne sont plus autorisés à y circuler. Le règlement s'applique également aux véhicules portant une plaque d'immatriculation étrangère.
8 tips & weetjes over cruises op de Middellandse Zee
Android Auto en Apple CarPlay: alles wat je moet weten over infotainment in de auto
De meeste autofabrikanten bieden tegenwoordig Android Auto en Apple CarPlay aan, standaard of als optie. Wij leggen uit hoe het werkt.