Image
Een elektrische motorfiets zie je nog niet vaak in het straatbeeld, maar hij wint aan populariteit. Maar wat moet dat kosten en hoe ver geraak je ermee?

De populariteit van de elektrische motorfiets zit in de lift, al stijgt die lift nog niet bijzonder snel. Zero Motorcycles is in dit segment het leidinggevende merk, maar de verkoop staat nog niet op het niveau van de meeste klassieke motoren.


Elektrisch motorrijden biedt ongetwijfeld een aantal voordelen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het bedienen van de koppeling, schakelen en zelfs niet over het motoronderhoud. Maar hoe zit het met de onderhoudskosten en het rijbereik?


Elektrische motorfiets: onderhoudskost en autonomie

Geen motoronderhoud betekent ook dat je gebruikskost naar beneden gaat. Niet alleen omdat je zo goed als geen onderhoudsbeurten hebt, maar ook omdat elektriciteit minder duur is dan benzine. Reken op 1 euro per 100 kilometer.

Zero S elektrische motorfiets
Met de Zero S haal je een autonomie van 150 tot 250 km afhankelijk van je rijstijl.


Met de autonomie van de elektrische motorfiets zit het al bij al wel snor. De Zero SR/S bijvoorbeeld haalt, afhankelijk van het gebruik, een autonomie tussen de 150 en 250 km. Met het gebruik van een snellader ben je bovendien op een dik half uur weer onderweg, in een uur heb je een volle ‘tank’.

Modellen zonder snellader hebben dikwijls veel langer nodig om op te laden. Die gebruik je zoals een smartphone: je steekt ze ’s avonds gewoon in de lader en ‘s anderendaags zijn ze helemaal klaar voor gebruik.

Naarmate er meer laadpalen komen, wordt het gemakkelijker om een elektrische motorfiets te gebruiken. Bovendien biedt de overheid je een belastingkorting ter waarde van 15 procent van de waarde van de motorfiets, met een maximum van 3.140 euro. Zo kost de Zero FXS bijvoorbeeld 13.370 euro, wat de reële kostprijs op 11.365 euro brengt.

Zero FXS
Een Zero FXS kost je geen 12.000 euro als je rekening houdt met een belastingkorting van 15%.


Als je vertrouwen in elektrisch rijden nog een boost nodig heeft: Touring kan ook elektrische voertuigen bijstaan in geval van pech. En een pechbijstand heb je al vanaf 5 euro per maand.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.