Winterse temperaturen zorgen ervoor dat de batterijcapaciteit van je elektrische auto afneemt. Zo kan je de situatie verhelpen.
Net als auto’s met een verbrandingsmotor heeft ook een elektrische auto speciale zorg nodig om zonder problemen de winter door te komen. Wij zetten 10 aandachtspunten op een rijtje om het opladen te optimaliseren, maar ook om het energieverbruik tijdens het rijden te beperken.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat de capaciteit van een lithium-ionbatterij sterk afhankelijk is van de buitentemperatuur. Over het algemeen mag je op een nacht bij 0 °C een verlies incalculeren van een kilometer rijbereik per uur.
Een paar nuttige tips
1. Controleer je winterbanden
Natuurlijk zijn perfect opgepompte banden altijd een goede tip, zowel voor auto’s met verbrandingsmotor als voor elektrische voertuigen. Maar voor die laatste benadrukt Touring dat het potentieel van de batterij pas ten volle benut kan worden met een optimale bandendruk. Een correcte bandenspanning verhoogt het energierendement van je elektrische auto met 3 tot 7%.
2. Parkeer je auto binnen
Parkeer je auto indien mogelijk op een overdekte parkeerplaats of in een garage. Een batterij die vaker aan koude wordt blootgesteld, zal op lange termijn minder goed presteren dan een batterij die beschermd wordt tegen lage temperaturen. Ook bij dagelijks gebruik zorgt de warmte van de garage ervoor dat de lading na afloop van het oplaadprogramma langer behouden blijft.
3. Hou de batterij altijd op een minimumlading
Zorg ervoor dat de batterij van je elektrische auto altijd ten minste 20% geladen is. Deze reserve is nodig om de batterij van je voertuig voldoende op te warmen bij het starten en om voortijdige veroudering te voorkomen.
Als je je auto een tijdje niet gebruikt, zorg er dan voor dat de batterij minstens voor 50% geladen blijft. De conditie van de batterij kan sneller verslechteren na een lange winterperiode in een te laag geladen toestand.
4. Laad slim op
Om energieverlies te voorkomen, probeer je het einde van het opladen zo dicht mogelijk bij je dagelijkse vertrektijd in te stellen. De batterij heeft dan geen tijd om de gevolgen van de koude te ondergaan en dus ook niet om rijbereik te verliezen.
5. Vermijd de interieurverwarming
Als je elektrische auto hierover beschikt, gebruik dan zeker de verwarmde zetels en het verwarmde stuurwiel. Beide opties zijn 25% energie-efficiënter dan de ‘conventionele’ verwarming. Je kan je auto ook verwarmen terwijl de stekker nog in het stopcontact zit, 30 minuten voordat je vertrekt.
De interieurverwarming heeft in dat geval geen invloed op het rijbereik, omdat ze gebruikmaakt van de netstroom. De meeste autoconstructeurs bieden trouwens een geconnecteerde app aan om vanop afstand of volgens een vooraf bepaald programma op te laden en/of te verwarmen.
6. Parkeer in de zon
Als er geen garage of overdekte parkeerplaats beschikbaar is, is er niets dat je belet om te profiteren van een straaltje zon om je auto wat op te warmen.
7. Verminder je energieverbruik
Ook de radio, de airconditioning en de elektrisch inklapbare spiegels slurpen tijdens het rijden energie uit de batterij van je auto.
8. Vergeet je laadkabel niet
Met je kabel bij de hand ben je onderweg altijd voorbereid op het onverwachte en klaar voor een last-minute laadbeurt aan een openbare laadpaal als de batterij toch sneller dan verwacht leeg raakt. Maar slaapt jouw auto buiten? Dan is het niet aan te raden om die kabel bij vorst in je elektrische auto te bewaren.
9. Gebruik de cruisecontrol
Net als bij auto’s met een verbrandingsmotor gebruik je bij een constante snelheid minder energie. Cruisecontrol helpt je om je snelheid beter te regelen.
10. Kies de Eco-modus
Met de Eco-modus kan je het energieverbruik tijdens je verplaatsing tot een minimum beperken.
Ook de meeste goede raad voor auto’s met een verbrandingsmotor is trouwens van toepassing voor elektrische wagens. Hier vind je de beste tips om je auto te onderhouden.
De expertise van Touring ten dienste van je elektrische wagen
Bij het depanneren van je elektrische auto houden onze wegenwachters zich strikt aan de veiligheidsvoorschriften. Voor elke test of interventie aan je voertuig wordt de stroom uitgeschakeld. Is er mogelijk gevaar? Dankzij onze knowhow kunnen wij een risicoanalyse maken voordat wij overgaan tot de herstelling.
Meest recente artikelen
Een ongeval of panne in Wallonië? Bel 112, en Touring is onderweg!
Sta je in panne of heb je een ongeval gehad op het Waalse snelwegennetwerk? Dan moet je sinds 2 januari het noodnummer 112 bellen, ook als je lid bent van Touring. Op die manier wordt er zo snel mogelijk een takelwagen gestuurd. Een woordje uitleg ...
Dit zijn de 5 redenen waarom Belgen hun reis annuleren
Wie een reis boekt, doet er goed aan een annuleringsverzekering te nemen. Dat zo’n verzekering geen overbodige luxe is, moet blijken uit de vele annuleringen vlak voor het afreizen. Maar wat zijn de hoofdredenen voor zo’n annulering?
Web Assist: vraag in een oogwenk bijstand aan
Web Assist, c'est l'application web de Touring pour demander facilement de l'assistance en cas de panne. Voici les avantages de cette solution pour votre marque.
Onze B2B-klanten aan het woord: Touring trekt eerste lessen uit zomer 2024
Heel het jaar door volgt Touring de reacties van zijn B2B-klanten op de voet. Zo blijven we onze diensten verbeteren om beter in te spelen op hun behoeften.
Op culinaire ontdekkingstocht in Slovenië
Slovenië is niet alleen een topbestemming voor natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers, maar ook voor foodies.