Image
Hoe bereid je je auto voor op de technische keuring?

Ben je gestrest voor de technische autokeuring? Volg deze praktische gids en kom alles te weten over deze wettelijke verplichting en hoe je de keuring zelf makkelijk kan voorbereiden.

Om te ‘slagen’ voor de technische keuring, moet je op voorhand zeker zijn dat je auto helemaal in orde is. Voor meer gevoelige ingrepen ga je best bij een specialist langs. Maar je kan alvast een aantal basiszaken zelf uitvoeren:

1. Controleer de algemene staat van je banden, de slijtage en de juiste spanning. Frédéric Bellicourt, één van de specialisten van de technische helpdesk van Touring, heeft een eenvoudige tip: als je een stuk van 50 eurocent in de groef van je band schuift, moet de groef minimaal tot aan de nul van het muntstuk komen. Zo niet, dan heeft je band zijn slijtagelimiet bereikt!

2. Controleer ook de staat en de spanning van het reservewiel.

Image
bandenspanning

 

3. Controleer de goede werking van de lichten en de richtingaanwijzers. Door voor een donkere muur te gaan staan, zal je kunnen inschatten of de autolichten vooraan goed afgesteld zijn of daarentegen dat één ervan moet bijgeregeld worden.

Image
lichten

 

4. Staat van de vering. Oefen een (zeer) sterke druk uit op elke flank van de auto, ter hoogte van de band. Een goede vering keert snel en zonder schommeling terug naar zijn oorspronkelijke staat. Deze test is uiteraard bij benadering. Laat, bij de minste twijfel, de vering testen door een professional.

Image
vering

 

5.Ga na of er geen barsten zijn in de voorruit. Maak deze eerst goed schoon. Zet daarna je ruitenwissers aan met sproeivloeistof. Als je strepen opmerkt, kan het zijn dat je voorruit gebarsten of gebroken is. Of misschien zijn je ruitenwissers defect.

Image
ruitenwissers

 

6. Ruim je auto op. De kofferbak mag noch rommelig noch overladen zijn: dit is een verplichting voor de autokeuring! De passagiersruimte moet ook proper zijn, zonder afval of overbodige spullen.

7. Verzeker je ervan dat alle veiligheidsgordels aanwezig zijn en goed werken. Klik alle gordels vast voor je door de keuring moet.

Image
gordels

 

8. Plaats een groot stuk karton onder je motor. Zo kan je eenvoudig checken of je auto een lek vertoont (olie of andere vloeistoffen). Stel je na enkele uren een lek vast, ga dan bij je garagist langs!

9. Zorg dat je in het bezit bent van alle boorddocumenten: inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, verzekeringsbewijs en certificaat van de vorige autokeuring. Zonder deze documenten kan de technische keuring geweigerd worden!

>> Lees zeker ook ons artikel over de wettelijke verplichtingen wat betreft de technische keuring