Image
Met deze handige tips kan je er zelf voor zorgen dat je auto door de technische keuring geraakt. En zo bespaar je tijd en geld!

Zorgt je bezoek aan de technische keuring steevast voor stress? Met deze praktische gids kom je alles te weten over deze wettelijke verplichting, en wat je zelf kan doen in de aanloop naar deze keuring.

technische keuring
Een paar eenvoudige stappen die je tijd en geld kunnen besparen.


Om te ‘slagen’ voor de technische keuring moet je op voorhand zeker zijn dat je auto helemaal in orde is. Voor de meer delicate ingrepen ga je best langs bij een specialist. Maar een aantal basiszaken kan je gemakkelijk zelf uittesten:

1. Controleer de algemene staat van je banden, de slijtage en de juiste spanning. Frédéric Bellicourt, die bij de technische helpdesk van Touring werkt, heeft een heel eenvoudige tip. Als je een stuk van 50 eurocent in de groef van je band schuift, moet de groef minimaal tot aan de nul van het muntstuk komen. Anders heeft je band zijn slijtagelimiet bereikt!

2. Controleer ook de staat en de bandenspanning van het reservewiel.

technische keuring

3. Controleer de goede werking van de lichten en de richtingaanwijzers. Door voor een donkere muur te gaan staan, kan je inschatten of de koplampen goed afgesteld zijn of dat een van de lampen slecht uitgelijnd is en bijgeregeld moet worden.

4. De staat van de vering. Oefen een (zeer) sterke druk uit op elke flank van de auto, ter hoogte van de band. Een goede vering keert snel en zonder schommeling terug naar zijn oorspronkelijke staat. Deze test is uiteraard bij benadering. Laat de vering bij de minste twijfel testen door een professional.

5. Ga na of er geen barsten zijn in de voorruit. Maak die eerst goed schoon, en zet daarna je ruitenwissers aan met sproeivloeistof. Als je strepen opmerkt, kan het zijn dat je voorruit gebarsten of gebroken is. Of dat je ruitenwissers aan vervanging toe zijn ...

Contrôle technique

6. Ruim je auto op. De kofferbak mag niet rommelig of overladen zijn: dit is verplicht voor de autokeuring! En ook de passagiersruimte moet ‘proper zijn’, of toch op z’n minst vrij van afval of overbodige spullen.

7. Verzeker je ervan dat alle veiligheidsgordels aanwezig zijn en goed werken. Klik alle gordels vast voor je naar de keuring moet.

technische keuring

8. Leg een groot stuk karton onder je motor. Zo kan je eenvoudig checken of je auto een lek vertoont (olie of andere vloeistoffen). Merk je na enkele uren vlekken op het karton, dan ga je best langs bij je garagist!

9. Zorg dat je in het bezit bent van alle boorddocumenten: inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, verzekeringsbewijs en certificaat van de vorige autokeuring. Anders loop je het risico dat je terug naar huis moet nog voor de keuring begonnen is!

Ook te lezen

Ons artikel over je wettelijke verplichtingen wat betreft de technische keuring.