Werelddag zonder gsm: begin met de wagen

06/02/2018
phone

Door Lise Leroy

Van 6 tot 8 februari is het Werelddag zonder mobiele telefoon. Dit evenement werd in 2001 bedacht door Phil Marso en is de kans bij uitstek om stil te staan bij het gebruik van de gsm in ons dagelijks leven.

Gsm’en achter het stuur is een overtreding van de tweede graad, aangezien je er onrechtstreeks mensen mee in gevaar brengt. Bij  elke overtreding loop je het risico op een hoge boete. Vind je het moeilijk om tijdens het rijden van je gsm te blijven? Deze tips kunnen soelaas bieden.

Zet je telefoon in vliegtuigstand

De beste manier om niet in de verleiding te komen om een sms te lezen of een oproep te beantwoorden, is je telefoon in vliegtuigstand te zetten. Zo verschijnen oproepen en berichten niet op je telefoon tot je hem opnieuw in de normale stand zet. Dat geldt ook voor meldingen van online apps zoals Facebook, Whatsapp en andere.

 

Leg je telefoon buiten handbereik

Is de vliegtuigstand niet voldoende om aan de neiging te weerstaan? Leg je telefoon dan op de achterbank. Je gsm tijdens het rijden vastgrabbelen, is dan veel moeilijker. Als je dit toch wil doen, zul je eerst moeten stoppen. Opgelet, weersta aan de verleiding wanneer je voor het rode licht staat...

 

Geef je gsm aan een passagier

Zit je niet alleen in de auto? Geef je telefoon dan aan een passagier. Komt er een dringende oproep binnen? De passagier kan deze voor jou beantwoorden en de beller vertellen dat je achter het stuur zit.

 

Neem regelmatig een pauze

Soms zit je heel lang in de wagen. Als je traject langer duurt dan een uur, neem dan enkele pauzes. Zo gun je jezelf niet alleen wat rust, bovendien kun je je telefoon checken en eventuele berichten en oproepen beantwoorden.

 

Gebruik een SafeDrivePod

Een SafeDrivePod is nog kleiner dan een stuk van 50 cent en kun je in de wagen plaatsen. Dit toestelletje vergrendelt het scherm van je smartphone wanneer je achter het stuur zit. Je kunt je smartphone dus niet gebruiken en je komt evenmin in de verleiding.

 

Investeer in een handsfree kit

Moet je echt kunnen bellen achter het stuur? Koop dan een handsfreeset. Handsfreesets met oortjes zijn toegestaan in België. Als je vaak naar Frankrijk reist, koop je best een set die werkt met de luidsprekers van je wagen, oortjes zijn er namelijk verboden!

Lise Leroy

Lise Leroy

Junior copywriter Lise Leroy geeft haar visie op mobiliteit en verkeersveiligheid vanuit haar visie als ‘millennial’. Zij profiteert ook openlijk van de artikels over de wegcode om zich zo voor te bereiden op haar rijexamen.

Ook door Lise Leroy: Waar Nieuwjaar vieren in Europa? | Hoe in alle veiligheid van de feesten genieten? | Halloween: verzamel snoepjes … in alle veiligheid! | Hoe reageren bij een auto-ongeval? | Hoe een fietsband herstellen? | Meer info...

Verwante inhoud