Image
Smartphone gebruiken achter het stuur: wat riskeer je?
Nog te veel automobilisten gebruike hun smartphone achter het stuur en dit ondanks alle waarschuwingen. Maar wat riskeer je als je betrapt wordt?

Het bellen, sms-en, checken van mails of het zelfs surfen op internet achter het stuur is zonder meer gevaarlijk. Er worden meer ongevallen veroorzaakt door gsm’s en smartphones dan door alcohol en drugs. Wat zijn de spelregels?

Er geldt een verbod

Als automobilist mag je geen smartphone of gsm gebruiken terwijl je rijdt. Wat je wel mag is handsfree bellen. Je moet dan gebruik maken van een handenvrije kit die ook op de juiste manier geïnstalleerd is in je wagen. Zelfs als je zo’n kit hebt mag je nog niet sms-en achter het stuur als je daarvoor je gsm moet vasthouden en de sms daarop moet ‘intikken’. Deze regels gelden ook als je zo goed als stil staat op de weg en dit omdat je bijvoorbeeld in de file staat of voor een rood licht of gesloten overweg moet wachten.

Toegelaten als je ergens parkeert

Krijg je toch een oproep die je niet wil weigeren of moet je zelf dringend bellen, dan kan je langs de kant van de weg gaan staan. Je mag je gsm of smartphone namelijk wel gebruiken als je ergens vrijwillig en niet-hinderlijk geparkeerd of stil staat naast de weg.

De boete

Als de politie je betrapt krijg je een boete. Betaal je de boete onmiddellijk dan bedraagt ze 116 euro. Als de zaak voor de politierechtbank komt riskeer je een boete tussen 160 en 2000 euro en eventueel ook een rijverbod. 

Vindt dit artikel terug op de site van Gocar.be.

Image
Gocar

Deel deze inhoud