Image
Dit is waarom je schade aan je carrosserie het beste zo snel mogelijk kan laten herstellen.

Sommige mensen beschouwen hun auto als een kostbaar kleinood dat in alle omstandigheden moet “blinken”. Anderen vinden het dan weer totaal niet nodig om dat kleine krasje op de parking van de supermarkt te repareren. Maar wat zijn de risico's als je je carrosserie niet laat herstellen? Kan de schade erger worden? En wanneer dan wel?


Er bestaan verschillende soorten carrosserieschade. Die kunnen het gevolg zijn van een ongeval, een onhandig maneuver, vandalisme of zelfs noodweer. Al is de zwaarste schade meestal het gevolg van een botsing met een ander voertuig.


Sommige schade kan andere gebreken verbergen

Wat op het eerste gezicht “gewoon” gedeukt metaal lijkt, kan in werkelijkheid ernstigere schade verbergen, en misschien zelfs aanzetten tot vandalisme. Denk maar aan een deur of kofferbak die niet meer goed sluit. Want wat is er voor een inbreker aantrekkelijker dan een halfopen portier om je auto met een bezoekje te vereren?

Op dezelfde manier kan het lijken alsof een verbogen bumper de volledige klap heeft opgevangen, terwijl het chassis eronder verschoven is. De bumper kan er zelfs afvallen op de snelweg als hij niet meer stabiel is. En als een beschadigd onderdeel de afmetingen van het chassis overschrijdt (zoals op de foto hieronder), riskeer je een rode kaart bij je volgende technische controle.

schade aan je carrosserie


Risico op infiltratie en oxidatie

Een auto met een beschadigde carrosserie zal er ook voor zorgen dat parkeerders zich minder snel schuldig voelen: wanneer ze bijvoorbeeld tijdens een maneuver extra schade aan je auto toebrengen, zullen ze niet zo snel geneigd zijn om zich kenbaar te maken ...

Bovendien kunnen deuken in de carrosserie kleine barstjes veroorzaken die niet noodzakelijk zichtbaar zijn. Na verloop van tijd, door wasbeurten, regen, vorst of strooizout in de winter, ontstaat het risico van infiltratie onder de verf, wat ervoor kan zorgen dat het metalen gedeelte van het voertuig aangetast wordt door oxidatie én dat een groter stuk van de lakverf begint af te schilferen. Hetzelfde geldt trouwens voor krassen (sleutelkrassen bijvoorbeeld ) of plaatselijke slijtage.

Tip: smeer de krassen in met vaseline, en maak zo snel mogelijk een afspraak met een carrossier.

schade aan je carrosserie


Een van de grootste vijanden van je carrosserie is vogelpoep. Als je die niet snel verwijdert met water (met behulp van keukenrol of een zeemvel bijvoorbeeld), kan een chemische reactie ervoor zorgen dat de lakverf oxideert. En zelfs nadat jouw carrossier dit geschuurd en geverfd heeft, kunnen hier weer sporen van opduiken.


Hoe zit het met je verzekering in geval van schade?

Afgezien van de carrosserieschade riskeer je een boete als je een kapotte koplamp niet laat vervangen. En het kan er ook toe leiden dat je verzekeringsmaatschappij weigert tussen te komen als jouw passagiers gewond raken bij een volgend ongeval wanneer het donker is. In theorie kan een maatschappij zelfs weigeren om een voertuig te verzekeren als de staat waarin dat voertuig verkeert de veiligheid van de gebruikers niet kan garanderen.

En tenslotte zal die oplopende schade jouw voertuig meer in waarde doen dalen dan je denkt. Een slecht geïnformeerde koper zal de reparatiekosten gemakkelijk overschatten en agressiever proberen te onderhandelen over de verkoopprijs.


Laat je carrosserie eenvoudig herstellen

Met zijn CarFixer-service helpt Touring je om de kosten van carrosserieherstellingen te schatten en ze te laten uitvoeren ... vanuit je luie zetel. Formuleer je aanvraag, vergelijk de offertes, kies de garage die bij je past en maak online een afspraak. Zo simpel als wat! Een gratis service in een netwerk van hoge kwaliteit, zonder verrassingen. Touring-leden krijgen bovendien 5% korting.