Image
ski_période

Het is niet alleen moeilijk om een geschikte wintersportbestemming te kiezen, het wordt ook steeds moeilijker om de beste periode - lees: sneeuwzekerheid - te vinden. Bekijk hier waarmee je rekening moet houden.

De ideale reisperiode voor wintersportvakanties is voor iedereen anders. Wie schoolplichtige kinderen heeft, zal zich moeten beperken tot de vakantieperiodes. Hoef je daarmee geen rekening te houden, dan vermijd je die periodes beter omwille van de drukte en de verhoogde tarieven (hotels, vervoer, skipassen). En hoe zit het met de vakantieperiodes in het land waar je gaat skiën? Denk eraan dat ook de lokale bevolking van wintersport houdt.

Te mijden: vakantieperiodes

De drie belangrijkste skilanden - Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk - kennen het systeem van de ‘vakantiespreiding’. Dat wil zeggen dat niet alle regio’s tegelijkertijd op vakantie gaan. Dat heeft alvast als voordeel dat niet alle Fransen, Zwitsers en Oostenrijkers tegelijk de latten ombinden.

Maar opgelet: de kerstvakantie in ons land loopt dit seizoen volledig synchroon met de kerstvakantie in Oostenrijk (die wél voor alle regio’s geldt!). Dat het druk wordt op de Oostenrijkse pistes staat bijgevolg buiten kijf. Weet echter dat het rond de jaarwisseling bitter koud kan worden (hoog in de bergen). Kortom, koukleumen en terrasjesschuimers vertrekken idealiter niet in deze periode maar veeleer vanaf februari of maart richting sneeuw.

Sneeuwzekerheid

Hoe hoger, hoe beter is beslist geen slechte basisregel maar er spelen meer factoren. Heel vaak wordt met sneeuwzekerheid het skiën of snowboarden op een gletsjer bedoeld. Dat is heel fijn voor ervaren wintersporters maar beginners denken toch beter twee keer na. Check dus vooraf waar je gaat skiën, op welke hoogte, in welke periode en of er sneeuwkanonnen zijn die bij gebrek aan sneeuw de natuur een handje helpen.

Wat we uit de afgelopen skiseizoenen hebben geleerd, is dat de kerstvakantie geen enkele garantie (meer) biedt op het vlak van sneeuwzekerheid. Heel veel (laaggelegen) skigebieden zijn de afgelopen kerstseizoenen niet of fors later opengegaan. Mik dus hoog - letterlijk! - als je tijdens de eindejaarsperiode wil gaan skiën. Zoek ter inspiratie naar gebieden die relatief vroeg op het jaar opengaan en pas eind april of begin mei sluiten.

Opgelet: de beste sneeuwcondities heb je niét op het einde van het seizoen (april) maar veeleer aan het begin: januari-februari. Op het einde van het seizoen mag het dan relatief warm zijn op en aan de pistes, de sneeuw wordt vanaf  ’s middags dan wel wat ‘papperig’. Doch er zijn mensen die liever op ‘pap’ skiën/snowboarden dan op ‘ijs’. De keuze is dus heel persoonlijk.

Geen sneeuw, geen probleem

Bestaan er specifieke annuleringsverzekeringen die bij gebrek aan sneeuw de reeds gemaakte kosten terugbetalen? Jazeker! Wie gaat skiën, kan beroep doen op de Touring Snow Card. Deze reisbijstand is een annuleringsverzekering die tevens skilessen en skipas terugbetaalt en je ook indekt tegen het breken van ski’s en de diefstal van jouw gehuurd materiaal (ski’s, skistokken, skischoenen). Ook een eventuele repatriëring of vervroegde terugkeer wordt door de Touring Snow Card bekostigd.

Deel deze inhoud