Het is niet alleen moeilijk om een geschikte wintersportbestemming te kiezen, het wordt ook steeds moeilijker om de beste periode - lees: sneeuwzekerheid - te vinden. Bekijk hier waarmee je rekening moet houden.
De ideale reisperiode voor wintersportvakanties is voor iedereen anders. Wie schoolplichtige kinderen heeft, zal zich moeten beperken tot de vakantieperiodes. Hoef je daarmee geen rekening te houden, dan vermijd je die periodes beter omwille van de drukte en de verhoogde tarieven (hotels, vervoer, skipassen). En hoe zit het met de vakantieperiodes in het land waar je gaat skiën? Denk eraan dat ook de lokale bevolking van wintersport houdt.
Te mijden: vakantieperiodes
De drie belangrijkste skilanden - Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk - kennen het systeem van de ‘vakantiespreiding’. Dat wil zeggen dat niet alle regio’s tegelijkertijd op vakantie gaan. Dat heeft alvast als voordeel dat niet alle Fransen, Zwitsers en Oostenrijkers tegelijk de latten ombinden.
Maar opgelet: de kerstvakantie in ons land loopt dit seizoen volledig synchroon met de kerstvakantie in Oostenrijk (die wél voor alle regio’s geldt!). Dat het druk wordt op de Oostenrijkse pistes staat bijgevolg buiten kijf. Weet echter dat het rond de jaarwisseling bitter koud kan worden (hoog in de bergen). Kortom, koukleumen en terrasjesschuimers vertrekken idealiter niet in deze periode maar veeleer vanaf februari of maart richting sneeuw.
Sneeuwzekerheid
Hoe hoger, hoe beter is beslist geen slechte basisregel maar er spelen meer factoren. Heel vaak wordt met sneeuwzekerheid het skiën of snowboarden op een gletsjer bedoeld. Dat is heel fijn voor ervaren wintersporters maar beginners denken toch beter twee keer na. Check dus vooraf waar je gaat skiën, op welke hoogte, in welke periode en of er sneeuwkanonnen zijn die bij gebrek aan sneeuw de natuur een handje helpen.
Wat we uit de afgelopen skiseizoenen hebben geleerd, is dat de kerstvakantie geen enkele garantie (meer) biedt op het vlak van sneeuwzekerheid. Heel veel (laaggelegen) skigebieden zijn de afgelopen kerstseizoenen niet of fors later opengegaan. Mik dus hoog - letterlijk! - als je tijdens de eindejaarsperiode wil gaan skiën. Zoek ter inspiratie naar gebieden die relatief vroeg op het jaar opengaan en pas eind april of begin mei sluiten.
Opgelet: de beste sneeuwcondities heb je niét op het einde van het seizoen (april) maar veeleer aan het begin: januari-februari. Op het einde van het seizoen mag het dan relatief warm zijn op en aan de pistes, de sneeuw wordt vanaf ’s middags dan wel wat ‘papperig’. Doch er zijn mensen die liever op ‘pap’ skiën/snowboarden dan op ‘ijs’. De keuze is dus heel persoonlijk.
Geen sneeuw, geen probleem
Bestaan er specifieke annuleringsverzekeringen die bij gebrek aan sneeuw de reeds gemaakte kosten terugbetalen? Jazeker! Wie gaat skiën, kan beroep doen op de Touring Snow Card. Deze reisbijstand is een annuleringsverzekering die tevens skilessen en skipas terugbetaalt en je ook indekt tegen het breken van ski’s en de diefstal van jouw gehuurd materiaal (ski’s, skistokken, skischoenen). Ook een eventuele repatriëring of vervroegde terugkeer wordt door de Touring Snow Card bekostigd.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.