Concreet: om in die lage emissiezones te rijden heb je een bepaalde milieusticker (Crit’air) nodig. Recent is er ook een “zone met beperkte toegang” gekomen in Parijs. De regels gelden ook voor buitenlandse voertuigen.
Milieuzones in Frankrijk
- Welke soorten van milieuzones zijn er?
- Boetes
- Wat met oldtimers of personen met een handicap?
- Het milieuvignet (Crit’air)
Welke soorten van milieuzones zijn er?
De Franse lokale overheden kunnen een permanente (Zones à faibles émissions mobilité (ZFE-m)) of tijdelijke milieuzone instellen (Zones de protection de l'air, kortweg ZPA):
- Permanente milieuzones (ZFE-m): Hier gelden vaste beperkingen voor verschillende voertuigcategorieën. Om te kunnen rijden in de milieuzone moet je voertuig voorzien zijn van een Crit'Air-sticker. Op de site van de Franse overheid kan je de bestaande "zones à faibles émissions mobilité (ZFE)" terugvinden. Opgelet: In sommige steden, zoals Montpellier, Grenoble en Straatsburg, is het voor transitverkeer op de grote verkeersassen nog mogelijk om door de stad te rijden zonder een milieusticker. Maar let op: in een aantal andere steden, waaronder o.m. Parijs, Lyon en Rouen, geldt een algemeen verbod voor voertuigen zonder geldig vignet. In onze PDF-gids hebben wij de regels in enkele steden met vaste milieuzones uitgelicht.
- Tijdelijke milieuzones (ZPA): Deze tijdelijke zones treden pas in werking bij een smogalarm (pic de pollution). De nationale of lokale (departement, gemeente) overheid kan zijn eigen toegangscriteria opleggen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat tijdelijk enkel voertuigen met een bepaald crit’air vignet worden toegelaten om te rijden of een snelheidsbeperking. Op de site van Bison-Futé kan je in realtime nagaan waar en welke er door een smogalarm beperkende maatregelen van kracht zijn.
Boetes
Als je geen geldige sticker hebt of als je sticker niet op de juiste plaats is aangebracht, riskeer je een boete van 68 euro bij betaling binnen 45 dagen of 45 euro bij onmiddellijke betaling ter plekke (Amende minorée). Betaal je laattijdig, dan kan de boete zelfs oplopen tot 180 euro (amende majorée).
Wat met oldtimers of personen met een handicap?
- Oldtimers van ten minste 30 jaar oud met een buitenlandse nummerplaat zijn niet vrijgesteld. Enkel oldtimers met een Franse nummerplaat kunnen vrijgesteld worden.
- Voor gehandicapten met een Europese gehandicaptenparkeerkaart gelden de beperkingen van de milieuzone niet op voorwaarde dat de eigenaar van de kaart met de wagen rijdt of meerijdt. Met andere woorden, ongeacht het milieuvignet (Crit'Air) van het voertuig, mag men in alle Franse ZFE-m (Zones à Faibles Émissions Mobilité) rijden. Hun wagen moet wel van een milieusticker voorzien zijn en de Europese gehandicaptenkaart moet goed zichtbaar aan de voorruit liggen.
Het milieuvignet (Crit’air)
Welke soorten vignetten zijn er?
- Er bestaan 6 categorieën milieustickers (van 0 tot en met 5, waarbij 5 het meest vervuilend is)
- De sticker is geldig in heel Frankrijk
- De beperkingen die voor de sticker gelden kunnen per milieuzone verschillen.
- Het vignet kost je €4,76 (verzendingskosten inbegrepen) en blijft geldig zolang je niet van auto of nummerplaat verandert
Hoe bestel je het Crit'Air vignet?
- Je kan het vignet via de Franstalige of Engelstalige website van de Franse overheid bestellen.
- Je kan betalen met een kredietkaart, een debetkaart of met paypal.
- We hebben alvast dit stappenplan voor jullie uitgewerkt zodat je meteen aan de slag kan.
Wanneer ontvang je het vignet?
- 24 uur nadat je jouw bestelling geplaatst hebt, krijgt je via mail een elektronische factuur (pdf) met onderaan een afbeelding van het door jou bestelde vignet. Print deze afbeelding af en leg deze op je dashboard. Je kan dit meteen gebruiken als tussentijds bewijs.
- Na +/- 10 werkdagen valt het Crit’Air vignet in jouw brievenbus; stel de bestelling dus niet te lang uit.
Je vindt ook inlichtingen over de milieuzones in alle landen van de Europese Unie op de website van de EU.
Zie ook: Milieuzones en vignetten in Europa.
ZTL: beperkte verkeerszone (Zone à trafic limité) - Parijs
Vanaf 5 november 2024 is er een Beperkte verkeerszone (Zone à Trafic Limité (ZTL)) ingevoerd in het centrum van Parijs (les 1ste , 2de , 3de en 4de arrondissement).
Alleen plaatselijk verkeer zal onder bepaalde voorwaarden worden toegelaten. Het transitverkeer wordt er verboden.
Het doel van de beperkte verkeerszone (Zone à trafic limité – ZTL) is om het verkeer in deze zone te beperken ten gunste van het openbaar vervoer, de voetgangers en de fietsers. Na een informatieperiode zullen inbreuken op de nieuwe verkeersregels vanaf de lente van 2025 effectief beboet worden. De beperkingen gelden 7d/7 24u/24u. voor auto’s, auto's, lichte bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens en gemotoriseerde tweewielers.
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.