Dankzij ons handig overzicht hoef je je geen zorgen meer te maken over parkeren in een blauwe zone. Blijf op de hoogte van de verkeersregels.
Parkeren in een blauwe zone kan een kopbreker zijn. Met ons handig overzicht van de regels hoef je je niet langer zorgen te maken.
- Hoe weet ik dat ik me in een blauwe zone bevind?
- Welke regels moet ik toepassen in een blauwe zone?
- Zijn deze regels overal in een blauwe zone van toepassing?
- Wat zijn de uitzonderingen op deze regels?
- Wat betekenen de ‘P-borden’ in een blauwe zone?
- Is mijn oude parkeerschijf blauwe zone nog geldig?
- Wat gebeurt er als ik de regels blauwe zone niet toepas?
- Kan ik terug naar mijn auto gaan en mijn parkeerschijf aanpassen zodat ik langer kan blijven staan in de blauwe zone?
Hoe weet ik dat ik me in een blauwe zone bevind?
Parkeren in een blauwe zone is toegelaten voor een bepaalde duur. Het begin en einde van de blauwe zone is als volgt aangeduid:
Het eerste bord geeft het begin aan van de blauwe zone, het tweede het einde. Van zodra het eerste bord zichtbaar is, geldt de regelgeving voor de blauwe zones.
Let op: in sommige grote zones kan het voorvallen dat de weggebruiker het eerste bord niet meteen opmerkt. De wetgeving vermeldt nergens dat de gemeenten herhalingsborden moeten plaatsen. Touring kaart dit probleem al jaren aan. Wees dus extra opmerkzaam!
Een blauwe zone-reglementering kan ook ingevoerd worden door verkeersborden E9 aangevuld door een onderbord met de afbeelding van een parkeerschijf:
In dat geval geldt de blauwe zonereglementering tot aan de plaats waar een andere parkeerreglementering begint ofwel tot aan het volgend kruispunt, behalve indien het einde wordt ingesteld door ander bord aangevuld met een onderbord met neerwaartse pijl of behalve indien de blauwe zonereglementering over korte afstand (max. 30 m) geldt.
Welke regels moet ik toepassen in een blauwe zone?
In een blauwe zone mag je niet langer dan twee uur parkeren. Deze tijdsduur geldt op elke werkdag, zaterdag inbegrepen, van 9u tot 18u. Je parkeerschijf moet duidelijk zichtbaar zijn en op je dashboard liggen. De aankomsttijd moet op het eerstvolgende streepje van je parkeerschijf aangeduid zijn. Dus als je bijvoorbeeld om 10u05 aankomt, dan moet je parkeerschijf 10u30 aangeven. Je kunt dan tot 12u30 parkeren.
Zijn deze regels overal in een blauwe zone van toepassing?
In principe wel. Toch kan het voorvallen dat de plaatselijke autoriteiten een andere toegelaten tijdsduur voorzien en de regels ook op zon- en feestdagen toepassen. In dat geval moeten de borden dit duidelijk aangeven. Voorzichtigheid is dus het motto.
Wat zijn de uitzonderingen op deze regels?
Om je echt gerust te voelen, moet je weten dat de basisregels onderhevig zijn aan uitzonderingen. Bovendien zijn er ook een aantal niet direct voor de hand liggende maar hoogst interessante weetjes:
- De blauwe zone-regelgeving is van toepassing op een auto, een vierwielige bromfiets, een driewieler met motor of een vierwieler met motor.
- De beperkte parkeertijd is alleen van toepassing op het parkeren zelf en geldt dus niet als je stilstaat, bijvoorbeeld om een bestelwagen te laden als je verhuist.
- De blauwe zone geldt niet voor personen met een handicap: als hun gehandicaptenkaart duidelijk op het dashboard ligt, kunnen ze onbeperkt parkeren.
- Je gemeente kan je toelaten om met je gemeentelijke parkeerkaart (met inbegrip van de bewonerskaart) onbeperkt te parkeren in een blauwe zone.
- Als jouw garage of inrij zich in een blauwe zone bevindt, dan kan je probleemloos en onbeperkt zonder parkeerschijf parkeren. Op voorwaarde dat je nummerplaat duidelijk zichtbaar is op je garagedeur of inrij.
- Als de dichtstbijzijnde parkeerautomaat in een betalende zone defect is, dan moet je je parkeerschijf gebruiken.
Wat betekenen de ‘P-borden’ in een blauwe zone?
In de blauwe zone tref je soms een of meerdere P-borden. Als ze zich voor een parkeerplaats bevinden, dan is het toegelaten om daar onbeperkt en zonder parkeerschijf te parkeren (behalve als er een parkeerschijf op het bord staat).
Is mijn oude parkeerschijf blauwe zone nog geldig?
Sinds 31 maart 2003 moet je, als je in een blauwe zone parkeert, een parkeerschijf gebruiken naar Europees model (bijlage 1).
Die officiële parkeerschijf heeft:
- een blauwe kaft
- waarop in de drie landstalen (Nederlands, Frans en Duits) de tekst “uur van aankomst” staat.
- In de blauwe houder zit een schijf die is opgedeeld in 12 uur en halve uren.
Alle andere modellen zijn niet meer geldig (artikel 1.4): Parkeerschijven die ingedeeld zijn in kwartieren of met alleen Nederlandse en Franse tekst, zijn niet correct.
Kan ik terug naar mijn auto gaan en mijn parkeerschijf aanpassen zodat ik langer kan blijven staan in de blauwe zone?
Terug naar je voertuig gaan en je parkeerschijf aanpassen staat gelijk aan parkeerschijffraude. Dit geldt ook als je een valse aankomsttijd aangeeft (later dan dat je effectief bent aangekomen). Parkeerschijffraude werd niet afgeschaft en staat gelijk aan een overtreding van de eerste graad. Er staat een boete van 58 euro op die onmiddellijk wordt geïnd. De blauwe zone-regelgeving is minder complex dan je denkt. Uitzonderingen die door de autoriteiten worden voorzien, zijn altijd aangegeven. Als je die aanduidingen niet ziet, pas dan de basisregels toe. En probeer niet vals te spelen door je parkeerschijf aan te passen of een valse aankomsttijd aan te geven. Je loopt het risico hiervoor beboet te worden.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je klant van Touring? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisverzekering, annulatieverzekering en fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Een ongeval of panne in Wallonië? Bel 112, en Touring is onderweg!
Sta je in panne of heb je een ongeval gehad op het Waalse snelwegennetwerk? Dan moet je sinds 2 januari het noodnummer 112 bellen, ook als je lid bent van Touring. Op die manier wordt er zo snel mogelijk een takelwagen gestuurd. Een woordje uitleg ...
Dit zijn de 5 redenen waarom Belgen hun reis annuleren
Wie een reis boekt, doet er goed aan een annuleringsverzekering te nemen. Dat zo’n verzekering geen overbodige luxe is, moet blijken uit de vele annuleringen vlak voor het afreizen. Maar wat zijn de hoofdredenen voor zo’n annulering?
Web Assist: vraag in een oogwenk bijstand aan
Web Assist, c'est l'application web de Touring pour demander facilement de l'assistance en cas de panne. Voici les avantages de cette solution pour votre marque.
Onze B2B-klanten aan het woord: Touring trekt eerste lessen uit zomer 2024
Heel het jaar door volgt Touring de reacties van zijn B2B-klanten op de voet. Zo blijven we onze diensten verbeteren om beter in te spelen op hun behoeften.
Op culinaire ontdekkingstocht in Slovenië
Slovenië is niet alleen een topbestemming voor natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers, maar ook voor foodies.