Image
Dakkoffers: een aankoopgids

Vertrek jij met de auto op reis? Aarzel dan niet om te investeren in een dakkoffer. Een praktisch én gebruiksvriendelijk alternatief om je bagage optimaal te laden.

Handig om te weten vóór je je aankoop doet: er bestaan verschillende kwaliteitslabels voor dakkoffers. Zo betekenen de labels TÜV-GS (productcertificatie voor Duitse voertuigen) en/of City Crash (Europese wetgeving) dat de dakkoffers met succes een reeks veiligheidstests hebben doorstaan. En dus veiliger zijn.

 

Welke capaciteit heb je nodig?

Je hebt keuze uit drie formaten:

 • Korte koffers: ideaal voor als je weinig extra bagage moet meenemen
 • Medium koffers: bijvoorbeeld om wandelwagentjes op te bergen
 • Lange koffers: nuttig om lange voorwerpen te vervoeren, zoals ski’s, surfplanken en vishengels.

Het laadvolume varieert van 300 tot meer dan 600 liter, afhankelijk van het model. Om je een idee te geven: een ruime koffer heeft een volume van ongeveer 100 liter. Maar opgelet: ook de vorm van de koffer is belangrijk. Kies je dakkoffer dus op basis van de inhoud EN de vorm!

 

Hoeveel gewicht mag je meenemen?

Het laadvermogen van een dakkoffer schommelt tussen 50 kg en maximaal 75 kg. Hou je veiligheidshalve aan de maximale belasting van de dakstangen en die van je auto. Je vindt die gegevens terug op je grijze kaart.

Tip voor een optimaal evenwicht: probeer het gewicht van je bagage goed te spreiden. Stop de zware bagage in de cabine en laad lichte voorwerpen die veel plaats innemen in je dakkoffer. Als je koffer uitgerust is met riemen en netten, kun je niet alleen makkelijker je spullen opbergen, maar blijven ze ook stabieler tijdens de reis. Er zitten geen standaardriemen op je koffer? Koop ze er dan extra bij!

 

Is je koffer compatibel met je autodak?

In principe zijn korte koffers bestemd voor kleine auto’s en lange koffers voor grote gezinswagens of terreinwagens. Toch is het niet verboden en evenmin gevaarlijk om een lange dakkoffer te installeren op een middelgrote wagen, op voorwaarde dat je je strikt aan de laadregels houdt. Wel is er een nadeel aan verbonden: de koffer maakt meer lawaai tijdens het rijden, en het verbruik ligt ook hoger!

Verzeker je ervan dat de dakkoffer die je wil kopen compatibel is met de bevestigingsstangen van je wagen, zeker als het gaat om de ruimte tussen de stangen.

 

Welk bevestigingssysteem kiezen?

Het bevestigingssysteem bepaalt grotendeels hoe makkelijk en snel je je dakkoffer kunt installeren. Er bestaan verschillende systemen:

 • U-vormige beugel: het systeem waarmee de goedkopere modellen uitgerust zijn
 • Easy Snap: een gepatenteerd montagesysteem dat geen bijkomende tools vereist
 • Easy Fit: een veiliger systeem, want uitgerust met een ingebouwde veiligheidsclip
 • East Grip en Power Grip: gepatenteerde systemen van fabrikant Thule. Power Grip is nog steviger dan East Grip.

 

Over welk budget beschik je?

De prijs van een dakkoffer kan aanzienlijk verschillen naargelang het merk, het design en de opties. Reken voor een goedkoop model op een paar honderd euro. Hoe hoger het gamma, hoe hoger de prijs. De meest geavanceerde modellen kunnen oplopen tot € 1000.

 

Praktisch denken is de boodschap!

Twijfel je tussen verschillende modellen, baseer je dan altijd op de criteria die de gebruiksvriendelijkheid sterk verhogen:

 • Een systeem dat aan beide zijden opengaat in plaats van slechts aan één kant of enkel achteraan
 • Een meer aerodynamische vorm, om overmatig brandstofverbruik te vermijden
 • Een beveiligd slot waarbij je de sleutel niet hoeft te verwijderen als de koffer slecht gesloten is
 • Geassisteerde opening
 • Opplooibare modellen, die je makkelijker kunt opbergen.

Tot slot nog dit: herlees zeker nog eens onze tips voor je de weg opgaat, om zeker te zijn dat je wagen perfect geladen is!