Vertrek je met de auto op reis, en is je kofferruimte aan de kleine kant? Aarzel dan niet om te investeren in een dakkoffer. Een praktisch én gebruiksvriendelijk alternatief om je bagage optimaal te laden.
Handig om te weten vóór je je aankoop doet: er bestaan verschillende kwaliteitslabels voor dakkoffers. Zo betekenen de labels TÜV-GS (productcertificatie voor Duitse voertuigen) en/of City Crash (Europese wetgeving) dat de dakkoffers met succes een reeks veiligheidstests hebben doorstaan. En dus veiliger zijn.

Welke capaciteit heb je nodig?
Je hebt de keuze uit drie kofferformaten:
- Kort: ideaal voor als je weinig extra bagage moet meenemen
- Gemengd: om een wandelwagentje op te bergen, bijvoorbeeld
- Lang: nuttig om lange voorwerpen te vervoeren, zoals je ski’s, je surfplank of je vishengel
Het laadvolume varieert van 300 tot meer dan 600 liter, afhankelijk van het model. Om je een idee te geven: een ruime koffer heeft een volume van ongeveer 100 liter. Maar opgelet: ook de vorm van de koffer is belangrijk. Kies je dakkoffer dus op basis van de inhoud én van de vorm!
Hoeveel gewicht mag je vervoeren?
Het laadvermogen van een dakkoffer schommelt tussen 50 kg en maximaal 75 kg. Hou je veiligheidshalve aan de maximale belasting van de dakstangen en die van je auto. Je vindt die gegevens terug op je grijze kaart.
Tip voor een optimaal evenwicht: probeer het gewicht van je bagage goed te spreiden. Stop de zware bagage in de cabine en laad lichte voorwerpen die veel plaats innemen in je dakkoffer. Als je koffer uitgerust is met riemen en netten, kan je niet alleen makkelijker je spullen opbergen, maar blijven ze ook beter op hun plaats tijdens de reis. Zitten er standaard geen riemen bij je koffer? Koop ze er dan extra bij!

Is je koffer compatibel met je autodak?
In principe zijn korte koffers bestemd voor kleine auto’s en lange koffers voor grote gezinswagens of terreinwagens. Toch is het niet verboden of gevaarlijk om een lange dakkoffer te installeren op een middelgrote wagen, op voorwaarde dat je je strikt aan de laadregels houdt. Wel zijn er nadelen aan verbonden: de koffer maakt meer lawaai tijdens het rijden én het verbruik zal hoger liggen!
Verzeker je ervan dat de dakkoffer die je wil kopen compatibel is met de bevestigingsstangen van je wagen, met name als het gaat om de ruimte tussen de stangen.
Welk bevestigingssysteem kiezen?
Het bevestigingssysteem bepaalt in grote mate hoe makkelijk en hoe snel je je dakkoffer kan installeren. Er bestaan verschillende systemen:
- U-vormige beugel: systeem waarmee de goedkopere modellen uitgerust zijn
- Easy Snap: gepatenteerd montagesysteem dat geen bijkomende tools vereist
- Easy Fit: veiliger systeem, uitgerust met een ingebouwde veiligheidsclip
- East Grip en Power Grip: gepatenteerde systemen van fabrikant Thule. Power Grip is nog steviger dan East Grip.

(Foto: veiligheidstest uitgevoerd door onze Duitse collega's van ADAC).
Wat is jouw budget?
De prijs van een dakkoffer kan aanzienlijk verschillen naargelang het merk, het design en de opties. Reken voor een goedkoop model op een paar honderd euro. Hoe hoger het gamma, hoe hoger de prijs. Voor de meest geavanceerde modellen kan de prijs oplopen tot € 1000.
Praktisch denken is de boodschap!
Twijfel je tussen verschillende modellen? Baseer je dan op de volgende criteria om je leven een pak eenvoudiger te maken:
- Een systeem dat aan beide zijden opengaat in plaats van slechts aan één kant of enkel achteraan
- Een meer aerodynamische vorm, om het brandstofverbruik binnen de perken te houden
- Een beveiligd slot, waarbij je de sleutel niet kan verwijderen als de koffer slecht gesloten is
- Geassisteerde opening en sluiting
- Een opplooibare model, dat je makkelijker kan opbergen.
Dakkoffertest: prestaties, veiligheid en brandstofverbruik onder de loep
In een recent verleden hebben we 10 dakkoffers getest op verschillende criteria, zoals gebruiksgemak, bruikbaar volume, waterdichtheid, bestendigheid tegen lage temperaturen, brandstofverbruik en veiligheid bij een ongeval. De prijzen variëren van 300 tot 600 euro, waarbij de best presterende modellen vaak ook de duurste zijn.
In het kader van deze test hebben we ook een aantal kooptips verzameld, zoals het cruciale punt met betrekking tot het toelaatbare gewicht van je voertuig, dat de dakkoffer, de dakrails en de inhoud omvat. Een goede prijs-kwaliteitverhouding ligt rond de 300 euro, waarbij merken als Thule, Mont Blanc en Jetbag vaak hoog scoren.
De tests tonen ook aan dat het gebruik van een dakkoffer het brandstofverbruik met gemiddeld 18% verhoogt bij een snelheid van 130 km/u.
Tot slot is ook de veiligheid een belangrijk punt, met name bij een ongeval. De dakkoffers van Kamei en Thule onderscheiden zich door hun algemene prestaties, terwijl het model van Farad op bijna elk criterium teleurstelt.
Raadpleeg de resultaten van de test, product per product, of lees onze nuttige tips voor het inladen van je bagage.
