Hoewel sneeuwkettingen in ons land niet verplicht zijn, zijn ze dat in veel bergregio's wel. Maar welke soorten zijn er allemaal, en hoe maak je je keuze?
In ons artikel ‘Sneeuwkettingen monteren’ leggen we uit hoe je zelf klassieke sneeuwkettingen aanbrengt. Deze kettingen zijn het meest verspreid en het goedkoopst, maar ze vragen wel aardig wat geduld en een vaardige hand bij de montage.
Hier zijn nog een paar andere soorten: makkelijker te gebruiken, maar ook duurder. Laat ons eens kijken welke systemen er allemaal bestaan.
‘Sneeuwkousen’
De sneeuwkous is een waterdoorlatende hoes van textiel. Het voordeel is dat de stof rechtstreeks in contact komt met het ijs of de sneeuw. Ideaal als tijdelijke oplossing, of op auto’s of banden die niet met metalen kettingen kunnen worden uitgerust (speciale velgen, verzonken koetswerk ...).
Je kan de hoezen snel en eenvoudig omleggen, maar ze zijn erg kwetsbaar, waardoor ze vooral bedoeld zijn voor noodgevallen en in uitzonderlijke situaties.
Als je ze op een droog wegdek gebruikt, slijten ze zienderogen. Net als kettingen moeten ze na gebruik schoongemaakt en gedroogd worden.
Klassieke sneeuwkettingen
Deze zijn ideaal om op regelmatige basis te gebruiken op ondergesneeuwde wegen. We kennen twee types:
- met een manuele spanner: een beetje complexer in gebruik, maar goedkoper
- met een automatische spanner: makkelijker te monteren omdat je ze achteraf niet hoeft af te stellen of aan te spannen, maar wel wat duurder
‘Sneeuwklauwen’ of ‘Spiders’
De sneeuwklauwen zijn met stip het handigste systeem dat er bestaat! Het gaat om een spinvormige plastic plaat die in het midden van de velg bevestigd wordt.
De ‘klauwen’ lopen langs de velg en de band. De lamellen, die een deel van het loopvlak bedekken, zijn uitgerust met spikes om in de sneeuw voor extra tractie te zorgen. Dit is het duurste systeem op de markt, maar het is wel bijzonder makkelijk te installeren.
Heb je een probleem, in de winter of de rest van het jaar?
Dan schieten de wegenwachters van Touring jou dag en nacht te hulp, overal in België en zelfs voor je deur. Ben je al klant van Touring? Vraag dan online bijstand aan via de dienst Touring Web Assist.
Rijd je in de winter met de auto naar het buitenland? Bekijk dan de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen in Europa.