Image
Sneeuwkettingen monteren

Op een besneeuw wegdek komen sneeuwkettingen goed van pas. Met onze raadgevingen kom je alvast beslagen ten ijs.

Als je deze winter naar de bergen trekt, hebt je naast een stel winterbanden ook nog andere uitrusting nodig, zoals sneeuwkettingen. We geven je enkele tips, zodat je ze in een handomdraai kan monteren.

 

Kopen

Sneeuwkettingen koop je bij voorkeur in een autospeciaalzaak. Je kan natuurlijk ook op internet terecht, maar als je voor het eerst kettingen koopt, moet je echt goed kunnen controleren of je wel het juiste product aanschaft.
Er bestaan verschillende types kettingen. Er is een verschil in kwaliteit en ook de manier waarop je ze monteert, is anders. Het belangrijkste is echter de maat, want kettingen moeten perfect aansluiten op de banden van de wagen. Een afwijkende maat zorgt altijd voor schade aan de banden of aan het koetswerk.

 

Montage

Stel, je staat aan de voet van een besneeuwde bergpas en je opent voor het eerst de verpakking van je gloednieuwe kettingen. Er staat een gure wind en het begint een beetje te regenen … Zie je de bui al hangen?
Om een dergelijk scenario te voorkomen, kan je best thuis al eens oefenen en de tijd nemen om de handleiding door te nemen. Want kettingen monteren vraagt tijd en vooral geduld. Makkelijk is het allerminst.

 

Montage, stap voor stap

 1. Kettingen monteer je op de aangedreven wielen: vooraan bij een vierwielaandrijver, achteraan op een achterwielaangedreven auto.
 2. Bij een 4x4 moet je je informeren. Er zijn heel wat systemen die werken als een voorwielaandrijver en slechts bij tractieverlies motorkoppel naar de achteras sturen.
 3. Trek de handrem aan en zorg dat de wagen op een vlakke ondergrond staat.
 4. Neem de kettingen en haal ze uit elkaar zodat ze helemaal los zijn.
 5. Leg de ketting voor het wiel waarrond je ze wil monteren.
 6. Neem ook een vloermat (eentje uit de wagen is ideaal), zodat je je niet te vuil maakt.
 7. Neem de ketting op en laat ze over de voorkant van de band en de velg rusten.
 8. Schuif de kabel achter de band door en probeer de cirkel rond te maken met je andere hand.
 9. Steek het geheel achter de band door en haak de uiteinden van de ketting in elkaar.
 10. Trek de ketting vervolgens naar je toe en zorg ervoor dat ze mooi over het loopvlak van de band zit.
 11. Sluit nu de haakjes langs de flanken van de banden. Controleer of de kabel achter de band nog op de juiste plaats zit.
 12. Gebruik de kettingspanner om het geheel op te spannen. De haakjes horen langs de flanken van de band te zitten en niet onder het loopvlak.
 13. Monteer de tweede ketting volgens dezelfde procedure.
 14. Rij vervolgens enkele honderden meters en stop de wagen. Controleer of alles nog op de juiste plaats zit en span de kettingen eventueel nog eens na.
 15. Als je niet over sneeuw rijdt, reageert de wagen eigenaardig. Kettingen maken veel kabaal en zorgen voor felle trillingen. Kettingen kan je immers enkel op een besneeuwd wegdek gebruiken.
 16. Voor de demontage doe je hetzelfde, maar dan in de omgekeerde volgorde.

 

Niet vergeten: draag handschoenen, zodat je je handen minder snel pijn doet bij het manipuleren van de ketting en beter beschermd bent tegen de koude.

Wanneer de kettingen om de wielen liggen, kan je enkel over besneeuwde wegen rijden. Je kan ook over stukken weg met de aanduiding “winteruitrusting verplicht” rijden, ongeacht het seizoen.

 

Image
winter regulation

 

Opbergen

Om de kettingen te demonteren, volg je de omgekeerde procedure van wat we hierboven beschreven hebben. Zorg er wel voor dat je de kettingen thuis grondig schoonmaakt en laat drogen voor je ze opbergt.

Zout en vochtigheid zorgen binnen de kortste keren voor roestvorming, dus besteed hier de nodige aandacht aan. Eens de kettingen droog zijn, kan je ze keurig opbergen zodat je ze volgend jaar opnieuw kan gebruiken!

 

Pech onderweg?

Vraag je bijstand online aan, en krijg voorrang bij de pechverhelping.