Image
Theater
Partnerinfo - Theater aan Twater belooft 'dat je niet alles kunt zien'. © Fotografie Lexooo

Op 25 en 26 mei vindt in De Schorre in Boom de 17de editie van Theater aan Twater plaats. Dat is de jongste drie jaar uitgegroeid tot het grootste familiefestival van het land met circus, stunts en straattheater uit de hele wereld. Een ideale weekenduitstap dus voor jong en oud.

Theater aan Twater (TATW) kent zijn oorsprong in 2006. Vier ambtenaren van het gemeentebestuur zagen in de pas heraangelegde Kaai in Boom een mooi decor voor straattheater en aanverwanten. Ze wisten waar ze aan begonnen, maar niet waar ze zouden eindigen. Het festival keerde vervolgens jaar na jaar terug en werd steeds groter en groter. Zodanig zelfs dat er na corona beslist werd dat het internationale spektakelfestival naar De Schorre zou verhuizen. De Schorre staat ook bekend als het domein van Music For Life, Tomorrowland, de Spartacus Run.

Theater
© Fotografie Lexooo

Een uitdaging voor formaat voor de organisatie die alleen uit vrijwilligers bestaat. Zij doet ook een eigenaardige belofte aan de intussen 15.000 bezoekers: ‘wij beloven dat je niet alles kan zien.’

Meer dan 50 acts

Met meer dan 50 acts en een hoop kleinere voorstellingen, workshops en activiteiten weet je tijdens Theater aan Twater niet waar eerst kijken. Zelfs wie van podium A naar podium B wandelt, komt onderweg de gekste figuren en wandelende animatie tegen. Hoogtepunten noemen is dan ook mogelijk.

Picture by https://www.facebook.com/fotografielexooo
© Fotografie Lexooo

De grotere acts dit jaar zijn de Franse waaghalzen van Le mur de la mort, de Peruaanse wereldrecordhouders Duo Vitalys of de Colombiaanse trapezisten van The Flying Caceres. Op zaterdag komt de slotact van het Nederlandse Close-Act Theatre met Couleur Exceptionnel en zondag is er de wereldpremière van Don Quichotte van het Italiaanse Teatro Dei Venti.

Theater

Andere toppers op Theater aan Twater zijn ongetwijfeld de Amerikaan Alakazam, volgens Bruce Springsteen de beste straatartiest ter wereld. Of het Japanse Witty Look en de Tsjechische hilarische langlaufers The Trick Brothers. Twee zones zijn ingedeeld in leeftijdsgroepen met Schorremorrie (4 tot 10 jaar) en Into The Woods (12+) met aangepaste animatie. Nog goed om weten is dat er in spiegeltent Bolero finalisten van meerdere Got Talent-shows optreden. Op Carnivale vindt zelfs een echte circus afterparty plaats. Tot slot is er met Cirq’Ooh, met de steun van de Vlaamse overheid, voor het eerst ook een platform voor hedendaags circus geïnstalleerd waar een curator een zevental voorstellingen programmeert.

Theater aan Twater is uniek

Voorzitter Peter De Ridder en programmator Patrick Poppe: “We zijn echt een uniek festival in België met een eigen DNA. We werden al eens vergeleken met een mini-Tomorrowland voor families, ook omdat we op hetzelfde terrein zitten. Of met het Engelse Camp Bestival. Maar het strafste is eigenlijk dat iedereen denkt dat er achter het festival een eventbureau zit of een grote organisator zoals Studio 100 of Live Nation. Niets is echter minder waar: we doen het met een 80-tal vrijwilligers. Dat maakt ook dat we niet commercieel zijn en zelfs een 2.000-tal bezoekers gratis of 1 euro-tickets kunnen geven. Daarnaast worden elk jaar 5 socio-culturele vzw’s geloot die gratis mogen komen en we hebben in 2023 zo’n 400 vluchtelingen met hun gezinnen uitgenodigd ook. Want Theater aan Twater is een feest-ival en dat betekent feest voor iedereen!”

Info en tickets: www.theateraantwater.be

Picture by https://www.facebook.com/fotografielexooo
© Fotografie Lexooo

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …