Image
Unesco Hongarije

Partnerinfo: Naast het gevarieerde landschap, de rijke geschiedenis, de hartelijke mensen en het continentale klimaat zijn ook het culturele en natuurlijke werelderfgoed belangrijke redenen waarom Hongarije voor veel mensen een favoriete vakantiebestemming is.

Wist je dat er maar liefst 8 Unesco-werelderfgoedsites te vinden zijn in Hongarije? Genoeg redenen om een bezoekje te brengen aan dit prachtige land. Reis hieronder mee langs de Hongaarse Unesco-sites.

Unesco Hongarije
De Burchtwijk in Boedapest © Nandor Lang


Boedapest: de oevers van de Donau, de Burchtwijk van Boeda en Andrássy Avenue

De eerste bezienswaardigheden in Boedapest die in 1987 op de werelderfgoedlijst van Unesco werden geplaatst, waren de oevers van de Donau en de Burchtwijk van Boeda. Dit oude koningspaleis, een historisch kasteelcomplex dat zich oorspronkelijk op de Boeda-zijde van de stad bevond, steekt zo’n 50 meter boven de Donau uit.

Daarnaast werd in 2002 ook Andrássy Avenue opgenomen op de Unesco-werelderfgoedlijst. Dit is de voornaamste boulevard in Boedapest die bekendstaat om zijn prachtige herenhuizen in neorenaissancestijl en zijn exclusieve boetieks.


Het cultuurlandschap van de Tokaj wijnstreek

Het historisch cultuurlandschap van de Tokaj wijnstreek toont de lange traditie van wijnproductie in deze regio van lage heuvels en rivierdalen. Het ingewikkelde patroon van wijngaarden, boerderijen, dorpen en kleine steden – met hun historische netwerken van diepe wijnkelders – illustreert elk facet van de productie van de beroemde Tokaj wijnen. Geen wonder dat in dit wijngebied, dat sinds 2002 op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, de 'wijn der koningen' is ontstaan.


Hollókő en omgeving

Hollókő is een kleine landelijke gemeenschap met 126 huizen en boerderijen, landbouwvelden, boomgaarden, wijngaarden, weiden en bossen. Dit kleine dorp in de provincie Nógrád wordt bezocht door toeristen van over de hele wereld. Dit is momenteel de enige Hongaarse plek waar de bewoners de gebouwde omgeving nog precies gebruiken zoals ze dat in de vorige eeuw deden.


Cultuurlandschap van het Fertö/Neusiedlermeer

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het nationale park Fertő-Hanság. Het park biedt in de vroege ochtend begeleide kanotochten op het steppemeer, bekend om zijn bijzondere fauna en flora. Als je geluk hebt, kan je verschillende vogelsoorten spotten, zoals reigers en roofvogels. En er leven maar liefst 35 vissoorten in het zoute water van het 309 vierkante kilometer grote meer van Fertő.


Grotten van Aggtelek Karst en Slowaakse Karst

Het grottenstelsel van Aggtelek, op 236 kilometer van Boedapest en verspreid over de Hongaars-Slowaakse grens, is een spectaculaire attractie in Noord-Hongarije. Sinds 1995 staat het grottenstelsel op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

De langste grot in Hongarije is de Baradla-grot, die zich uitstrekt over meer dan 25 kilometer. De grotten vormen een uniek ecosysteem en bieden een thuis aan meer dan 500 grotbewonende diersoorten, zoals de zeldzame blinde kever en blinde garnaal. Tot nu toe zijn er in deze regio al 712 grotten geïdentificeerd, wat maakt dat dit het meest onderzochte karstgebied is van heel Europa.


Nationaal park Hortobágy – de Puszta

Hortobágy, ook wel de grootste steppe van Midden-Europa genoemd, mag zeker niet ontbreken op je Hongarijetrip. Naast de zoute graslanden, steppe en bosjes bestaat het uit moerassen en meren: perfecte schuilplaatsen voor bedreigde oude Hongaarse diersoorten zoals pelikanen en zeldzame steppevogels. Ook de flora van het landschap is zeer divers. Het landschap van de Hongaarse Puszta is een uitgestrekt gebied van vlaktes en waterrijke natuurgebieden. Al meer dan twee millennia lang is deze pastorale samenleving het decor van traditionele vormen van landgebruik.


De benedictijnse abdij van Pannonhalma

In het jaar 996 vestigden de benedictijnse monniken zich in Pannonhalma. Hier richtten ze de eerste Hongaarse school op en schreven ze in 1055 voor het eerst in het Hongaars. Sinds de oprichting promoot deze kloostergemeenschap cultuur in Centraal-Europa. Zo fungeert de abdij van Pannonhalma al meer dan 1.000 jaar als een spiritueel en cultureel centrum. Ook de architectuur van het kloostercomplex is indrukwekkend. De abdij integreert op harmonieuze wijze tal van opmerkelijke bouwstijlen uit het voorbije millennium. Het klooster is momenteel de thuisbasis van ongeveer 40 monniken en heeft een grote wijngaard en wijnmakerij, met tradities die teruggaan tot de Romeinse tijd.


De vroegchristelijke necropolis van Pécs

Het moderne Pécs heette in de Romeinse tijd Sopianae en was een welvarende handelsstad. De stad werd in de 2de eeuw gesticht door kolonisten uit West-Pannonia en Italië. In de 4de eeuw werd hier een opmerkelijke reeks versierde graven gebouwd. Deze tombes zijn belangrijk qua structuur en architectuur omdat ze als ondergrondse grafkamers gebouwd werden, met gedenktekenkapellen boven de grond. De graven zijn ook van artistiek belang, want ze zijn rijkelijk versierd met muurschilderingen die christelijke thema’s uitbeelden. De vroegchristelijke necropolis van Pécs is een opmerkelijk voorbeeld van laat-Romeinse begrafenispraktijken en de graven worden beschouwd als het grootste christelijke grafcomplex buiten Italië.


Naast het culturele Unesco-erfgoed kan je in Hongarije uiteraard nog veel meer ontdekken. Denk aan de thermen en kuuroorden, de Hongaarse gastronomie, musea, historische kastelen en zoveel meer. Meer inspiratie voor je volgende bezoek aan Hongarije vind je op de officiële website van Hongarije.