Image
rijbewijs

Reis je buiten Europa? En ben je van plan om ter plaatse een auto te huren of met je eigen auto naar je bestemming te rijden? Dan heb je misschien een internationaal rijbewijs nodig.

Zoals de naam al aangeeft, kan je met een internationaal rijbewijs – International Driving Permit of IDP – zo goed als in de hele wereld rondrijden. Bijna overal, want in sommige landen wordt het niet aanvaard.

Maar opgepast, want de naam kan misleidend zijn: je internationale rijbewijs is geen echt rijbewijs. Het is slechts een ‘officiële vertaling’ van je nationale rijbewijs. Op zich heeft het dus geen enkele waarde. Vandaar dat je bij een wegcontrole in het buitenland of als je een auto wil huren steeds in het bezit moet zijn van beide rijbewijzen.

Waar heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

Alles hangt af van je bestemming. Het rijbewijs dat je in België gehaald hebt, is een Europees rijbewijs en bijgevolg geldig op het volledige grondgebied van de Europese Economische Ruimte: de landen van de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Zwitserland hoort daar niet bij, maar je mag er rondrijden met je Belgische rijbewijs, voor zover je geen Zwitserse ingezetene bent. België heeft immers een aantal unilaterale akkoorden afgesloten met landen buiten de EU-zone, zodat hun respectieve burgers hun nationale rijbewijs kunnen gebruiken.

Hoe verkrijg ik een internationaal rijbewijs?

Je hoeft alleen langs te gaan bij je gemeentebestuur, voorzien van:

  • je identiteitskaart
  • je rijbewijs
  • een recente pasfoto

De prijs varieert tussen € 16 en € 30, afhankelijk van de gemeente. Het internationale rijbewijs is vanaf de uitgiftedatum drie jaar geldig. Regel je aanvraag op voorhand, want het duurt enkele dagen voor het document klaar is. Heb je al een internationaal rijbewijs? De procedure blijft hetzelfde; alleen moet je ook je vervallen internationale rijbewijs of een verklaring van verlies of diefstal meenemen.

Wat gebeurt er als ik naar een land ga dat het internationale rijbewijs niet aanvaardt?

Alles hangt af van het land van bestemming. Als je naar China reist, moet je een tijdelijk rijbewijs aanvragen bij de Chinese autoriteiten. Dat kan bijvoorbeeld bij aankomst op de luchthaven van Beijing. De procedure voor een tijdelijk rijbewijs is ook van kracht in Ethiopië, Barbados en een aantal andere landen. In Japan is je Belgisch rijbewijs geldig (maximum 1 jaar), op voorwaarde dat je in het bezit bent van een officiële vertaling naar het Japans. In Bermuda is het daarentegen verboden om te rijden en kun je dus ook geen auto huren.

Nog een laatste tip: de informatie in dit artikel is slechts geldig voor ‘klassieke’ vakantieverblijven. Als je reis een bepaalde duur overschrijdt (drie maanden, zes maanden of een jaar, afhankelijk van het land van bestemming), ben je aan andere regels onderhevig.

Deel deze inhoud