Image
Pretparken winter 2022-2023

Pretparken zijn vooral populair - en open - vanaf de lente, maar er zijn ook pretparken die Koning Winter als troef uitspelen. © Phantasialand

Deze 5 pretparken doen er de komende weken alles aan om naast de vele indoor attracties zoveel mogelijk buitenattracties open te houden. Nog geen origineel cadeau gevonden voor onder de kerstboom? Misschien dat deze 5 winterse suggesties jou op ideeën brengen.


Wintertraum in Phantasialand (D)

Fervente pretparkgangers weten het al langer: Wintertraum is een unieke belevenis, voor velen zelfs leuker dan een passage in de warmere maanden. Alle attracties zijn open zolang het ‘warmer’ is dan -10°C. Dikke jas, handschoenen en eventueel een goed aansluitende muts, meer heb je niet nodig om de spannendste thrillrides te doorstaan. Voeg daar nog de miljoenen lichtjes en de aangepaste eetkraampjes aan toe, en je waant je op de vermakelijkste kerstmarkt van Europa.


Phantasialand is beperkt qua oppervlakte, maar gaat daar slim mee om. Nergens anders liggen de verschillende attracties zo dicht bij elkaar (handig!). Ook de themahotels maken integraal deel uit van het park . Meer nog, Hotel Charles Lindbergh bevindt zich niet aan de rand van het pretpark, maar er middenin. Het hotel ligt in Rookburgh, de recentste en meest mysterieuze pretzone van het park. Rook stijgt op uit de straatjes, stoommachines lijken de boel draaiende te houden en over je hoofd scheert F.L.Y. voorbij. F.L.Y. is een unieke ‘vliegende’ coaster in een al even unieke setting, niet in het minst omdat de attractie naadloos geïntegreerd is in de themazone.


Hotel Charles Lindbergh biedt overigens geen klassieke hotelkamers; hier slaap je in ‘aeronautencabines’ (zie fotoreeks hierboven). Welkom in het fictieve Berlijn van de jaren 20.

Ook culinair worden de aeronauten hier op hun wenken bediend. Iets drinken ’s avonds? Check de cocktails in Bar 1919 of kies uit de meer dan 15 soorten craft beer die er geschonken worden. Als je nog een origineel cadeau zoekt voor jezelf of je familie, niet twijfelen. Phantasia Wintertraum loopt nog tot 29 januari 2023.


Echte sneeuwvlokken in Europa-Park (D)

Verder weg in Duitsland kan je nog tot en met 8 januari 2023 en het weekend van 14 januari naar Europa-Park. Niet alle attracties zijn open, maar het park staat bekend om zijn indrukwekkende showprogramma. En niet te vergeten: het al even indrukwekkende waterparadijs Rulantica is sowieso het ganse jaar open.

Net als in Phantasialand waan je je ook hier op een hoogst vermakelijke kerstmarkt, en die van Europa-Park is gi-gan-tisch! Met wat geluk ligt er zelfs échte sneeuw, want Europa-Park bevindt zich in het Zwarte Woud, een populaire winterbestemming. Hou je echt niet van de winter, weet dan dat het zomerseizoen hier al start op 25 maart 2023.

Op zoek naar een unieke attractie? Check dan de culinaire ‘rollercoaster’ Eatrenalin. Deze multisensorische gastronomische belevenis in zogeheten ‘floating chairs’ is een absolute wereldprimeur. Trek voor het uitgelezen achtgangenmenu zo’n 3 uur uit en laat je doorheen verschillende werelden verwennen op hoog niveau (hogere prijsklasse: vanaf 195 euro/persoon). Een kerstcadeau voor jezelf? Check de details.


Disneyland Paris is altijd open (F)

In Disneyland Paris begon het kerstseizoen al op 12 november en je kan er nog tot 8 januari 2023 van genieten. De gigantische kerstboom op Town Square, de kerstliedjes die door Main Street U.S.A. galmen, de neerdwarrelende sneeuwvlokken, … de sfeer is op en top Disney: betoverend.


Naar aanleiding van de 30ste verjaardag fonkelt het nachtelijke spektakel meer dan ooit. Vuurwerk, dansende fonteinen, projecties, het vernieuwde Kasteel van Doornroosje met zijn gloednieuwe daken waarin led-technologie verwerkt is, Disneyland Park zet een niet te evenaren sfeer neer. Voor de fans: Mickey’s Dazzling Christmas Parade is terug van weggeweest.

Is het al een tijdje geleden dat je de twee pretparken in Parijs bezocht? Dan heb je wellicht de Marvel Avengers Campus nog niet ontdekt. Walt Disney Studio’s Park is meer dan ooit de wereld van Disney, Pixar en Marvel. Het leuke aan een bezoek tijdens de winter? Er zijn nauwelijks wachtrijen!

Eveneens in Frankrijk, en minder ver weg, is het de komende twee weken feest in Parc Astérix. Van 17 december tot 1 januari 2023 vieren de Galliërs kerst. Samen met Asterix en Obelix naar de kerstmarkt? Geef toe, het is een origineel idee. Wacht echter niet te lang om je kerstticket online te bestellen.

Kerst in Parc Astérix, nog tot 1 januari 2023. © Parc Astérix


Plopsaland De Panne Winter Magic (B)

Van alle pretparken in eigen land pakt enkel Plopsaland De Panne uit met een winteraanbod. Nog tot 8 januari 2023 kan je naar Winter Magic. Plopsaland is tot dan opgevat als één winterlandschap, vol feeërieke wezens, kerstbomen, duizenden glinsterende lichtjes enzovoort. Als de avond valt, kan je nabij Mayaland naar Luminaria, een spektakel met videoprojecties, muziek, licht en speciale effecten. Ketnet maakt de kerstvakantie extra gezellig en komt naar je toe met Ketnet Kerst in Plopsaland De Panne!

En in de andere Plopsaparken? In Hasselt kan je tot 8 januari 2023 dansen in de sneeuw en in Plopsa Station Antwerp verwachten onder meer Maya en Bumba de kleintjes tijdens de hele kerstvakantie. Uiteraard zijn ook de waterparken in De Panne en Landen-Hannuit gewoon open.


Winter Efteling in Nederland (NL)

Last but not least: Winter Efteling in het zuiden van Nederland, en bijgevolg niet al te ver weg. Voor Winter Efteling ondergaat pretpark de Efteling een volledige metamorfose. Winter Efteling staat synoniem voor een perfecte winter, met aangepast entertainment, winterse lekkernijen en nog veel meer.


Het leuke is dat Winter Efteling duurt tot 5 maart 2023. Let wel, niet àlle attracties zijn open tijdens de winter, maar de sfeer en de aangepaste parkshows maken dat allemaal goed. Overigens is de Efteling net als Disneyland Paris het hele jaar open.

Voor de volledigheid: Nederland telt nog meer pretparken die tijdens de winter open zijn en/of het ganse jaar open blijven. Surf eens naar het schitterende Toverland in Sevenum (nabij Venlo) of naar Plopsa Indoor Coevorden. Maak er een onvergetelijke wintervakantie van.


Geniet met een gerust hart van je winteravonturen

Probleempje onderweg? Weet dat onze wegenwachters je dag en nacht helpen, overal in België en zelfs 100 km over de grens!