Image
Pretparken winter 2022-2023

Pretparken zijn vooral populair - en open - vanaf de lente, maar er zijn ook pretparken die Koning Winter als troef uitspelen. © Phantasialand

Deze 5 pretparken doen er tijdens de winter alles aan om naast de vele indoor attracties zoveel mogelijk buitenattracties open te houden. Nog geen origineel cadeau gevonden? Misschien dat deze 5 winterse suggesties jou op ideeën brengen.


Wintertraum in Phantasialand (D)

Fervente pretparkgangers weten het al langer: Wintertraum is een unieke belevenis, voor velen zelfs leuker dan een passage in de warmere maanden. Alle attracties zijn open - ja ook de meeste waterattracties! - zolang het ‘warmer’ is dan -10°C. Dikke jas, handschoenen en eventueel een goed aansluitende muts, meer heb je niet nodig om de spannendste thrillrides te doorstaan. Voeg daar nog de miljoenen lichtjes en de aangepaste eetkraampjes aan toe, en je waant je op de vermakelijkste kerstmarkt van Europa.


Phantasialand is beperkt qua oppervlakte, maar gaat daar slim mee om. Nergens anders liggen de verschillende attracties zo dicht bij elkaar (handig!). Ook de themahotels maken integraal deel uit van het park. Meer nog, Hotel Charles Lindbergh bevindt zich niet aan de rand van het pretpark, maar er middenin. Het hotel ligt in Rookburgh, de recentste en meest mysterieuze pretzone van het park. Rook stijgt op uit de straatjes, stoommachines lijken de boel draaiende te houden en over je hoofd scheert F.L.Y. voorbij. F.L.Y. is een unieke ‘vliegende’ coaster in een al even unieke setting, niet in het minst omdat de attractie naadloos geïntegreerd is in de themazone.


Hotel Charles Lindbergh biedt overigens geen klassieke hotelkamers; hier slaap je in ‘aeronautencabines’ (zie fotoreeks hierboven). Welkom in het fictieve Berlijn van de jaren 20.

Ook culinair worden de aeronauten hier op hun wenken bediend. Iets drinken ’s avonds? Check de cocktails in Bar 1919 of kies uit de meer dan 15 soorten craft beer die er geschonken worden. Als je nog een origineel cadeau zoekt voor jezelf of je familie, niet twijfelen. Phantasia Wintertraum loopt nog tot 28 januari 2024.


Echte sneeuwvlokken in Europa-Park (D)

Verder weg in Duitsland kan je nog tot en met 7 januari 2024 naar Europa-Park. Niet alle attracties zijn open, maar het park staat bekend om zijn indrukwekkende showprogramma. En niet te vergeten: het al even indrukwekkende waterparadijs Rulantica is sowieso het ganse jaar open.

Net als in Phantasialand waan je je ook hier op een hoogst vermakelijke kerstmarkt, en die van Europa-Park is gi-gan-tisch! Met wat geluk ligt er zelfs échte sneeuw, want Europa-Park bevindt zich in het Zwarte Woud, een populaire winterbestemming. Hou je echt niet van de winter, weet dan dat het zomerseizoen hier al start op 23 maart 2024.

Op zoek naar een unieke attractie? Check dan de culinaire ‘rollercoaster’ Eatrenalin. Deze multisensorische gastronomische belevenis in zogeheten ‘floating chairs’ is een absolute wereldprimeur. Trek voor het uitgelezen achtgangenmenu zo’n 3 uur uit en laat je doorheen verschillende werelden verwennen op hoog niveau (hogere prijsklasse: vanaf 255 euro/persoon).


Disneyland Paris is altijd open (F)

In Disneyland Paris begon het kerstseizoen al vroeg in november en je kan er nog tot 7 januari 2024 van genieten. De gigantische kerstboom op Town Square, de kerstliedjes die door Main Street U.S.A. galmen, de neerdwarrelende sneeuwvlokken, … de sfeer is op en top Disney: betoverend.


Disneyland Paris is het ganse jaar open en dat betekent dat er na 7 januari 2024 een hoop andere leuke dingen op stapel staan. Vanaf 8 januari 2024 worden de bezoekers uitgenodigd om zich voor het Kasteel van Doornroosje te verzamelen. Op het programma: een magische combinatie van fonteinen, lichten, videoprojecties en gesynchroniseerde drones die geanimeerde praalwagens door de lucht trekken.

Vanaf 10 februari wordt daar nog een show aan toegevoegd die verschillende keren per dag wordt opgevoerd. Het wordt een (dans)feest voor de fans van Disney en Pixar met onder meer Mickey, Minnie, Donald, Daisy, Goofy en vele andere geliefde Disney-en Pixar figuren zoals Timon (The Lion King), Joy (Inside Out) en Mirabel (Encanto).

Eveneens in Frankrijk, en minder ver weg vanuit België, is het feest in Parc Astérix. Nog tot 7 januari 2024 vieren de Galliërs oud en nieuw. Samen met Asterix en Obelix naar de kerstmarkt? Geef toe, het is een origineel idee. Het park gaat na 7 januari dicht maar opent op 30 maart 2024 met vuurwerk! Parc Astérix viert vanaf die datum namelijk haar 35-jarig bestaan. Check de website voor alle nieuwigheden die het park voor jou in petto heeft.

Kerst in Parc Astérix, nog tot 7 januari 2024. © Parc Astérix


Plopsaland De Panne Winter Magic (B)

Van alle pretparken in eigen land pakt enkel Plopsaland De Panne uit met een winteraanbod. Nog tot 7 januari 2024 kan je naar Winter Magic. Plopsaland is tot dan opgevat als één winterlandschap, vol feeërieke wezens, kerstbomen, duizenden glinsterende lichtjes enzovoort. Als de avond valt, kan je nabij Mayaland naar Luminaria, een spektakel met videoprojecties, muziek, licht en speciale effecten. Bovendien blijft Plopsaland De Panne ook na de kerstvakantie open; op woensdagen, gedurende de weekends en tijdens de volledige krokusvakantie.


Winter Efteling in Nederland (NL)

Last but not least: Winter Efteling in het zuiden van Nederland, en bijgevolg niet al te ver weg. Voor Winter Efteling ondergaat pretpark de Efteling een volledige metamorfose. Winter Efteling staat synoniem voor een perfecte winter, met aangepast entertainment, winterse lekkernijen en nog veel meer.


Het leuke is dat Winter Efteling duurt tot 4 februari 2024. Let wel, niet àlle attracties zijn open tijdens de winter, maar de sfeer en de aangepaste parkshows maken dat allemaal goed. Overigens is de Efteling net als Disneyland Paris het hele jaar open.

Voor de volledigheid: Nederland telt nog meer pretparken die tijdens de winter open zijn en/of het ganse jaar open blijven. Surf eens naar het schitterende Toverland in Sevenum (nabij Venlo) of naar Plopsa Indoor Coevorden. Maak er een onvergetelijke wintervakantie van.


Geniet met een gerust hart van je winteravonturen

Probleempje onderweg? Weet dat onze wegenwachters je dag en nacht helpen, overal in België en zelfs 100 km over de grens!