Touring: 44% van de Belgen annuleert vakantie door ziekte

“Aantal reizigers met annuleringsdekking stijgt met 18%”

Brussel, 1 juli 2017. "Reisbijstandsorganisatie Touring stelt vast dat steeds meer mensen zich indekken met een mogelijkheid tot het annuleren van hun vakantie. Touring denkt dat dit komt door de talrijke natuurrampen waarmee we worden geconfronteerd en de onveilige toestand in vele landen, met kans op aanslagen. “Eind vorig jaar telden we 153.800 vakantiegangers met een dekking reisannulering. In 2015 liepen er nog 130.100 dekkingen. Sedert de aanslagen in Parijs en Brussel gaat dat verder in stijgende lijn”. Daar staat echter tegenover dat reizen niet worden geannuleerd om deze redenen, zegt Touring. “Van de 10.000 effectieve annuleringen gaat het in 44% van de gevallen om reden van ziekte”.

“Veel landgenoten gaan meerdere keren per jaar op vakantie en ze beschermen zich hoe langer hoe meer tegen mogelijke risico’s. Touring peilde naar het waarom en voor 48% is het risico op aanslagen en het toenemend aantal natuurrampen het belangrijkste argument.

“Niet alleen op de vakantiebestemming wil de reiziger bescherming. Ongeveer 30% houdt ook rekening met gezondheidsproblemen van een familielid thuis, onverwachte ziekenhuisopname of overlijden en de gevolgen van onaangename gebeurtenissen zoals carjacking en homejacking, ontslag, echtscheiding of tweede zit”.

“Als derde reden geeft de vakantieganger onverwachte uitgaven op”. Dus bij het kopen van een huis of van een nieuwe wagen, wil hij zijn vakantie kunnen schrappen of verplaatsen, zegt Touring.

Touring: Ongeveer 10.000 Belgen gebruiken de dekking ook effectief om hun vakantie te annuleren. “Een grote meerderheid van 40% annuleert 2 tot 5 dagen voor het vertrek. Het gaat telkens om vakantiegangers die dan niet zelf hoeven op te draaien voor de kosten. Mensen annuleren vooral om ziekte (44%), hospitalisatie (14%), overlijden (9%), ongeval (5%) en herexamen (2%)”.  

Het gevaar schuilt vaak in een klein hoekje en het is dus belangrijk om je goed in te dekken, besluit Touring.