Touring waarschuwt voor ijsdagen

“1 op 2 automobilisten stond al eens in panne door vrieskou”


Brussel, 2017. Tijdens de wintermaanden (november t.e.m. februari) ontvangt pechverhelper Touring gemiddeld 200.000 oproepen voor pannes.

Volgens de organisatie is dat het gevolg van het feit dat steeds meer automobilisten besparen op onderhoud.

Concreet: 1 op de 2 automobilisten kreeg al eens pech tijdens de winter en 1 op de 10 een ongeval. Uit nieuw onderzoek* van de organisatie bij 6.000 Belgen blijkt namelijk dat automobilisten hun voertuig overschatten: 89% beweert dat hun auto goed is voorbereid op de winter, terwijl slechts de helft een check-up laat doen in de garage en nauwelijks 56% over winterbanden beschikt.

Alvast deze raad van Touring: “Bewaar een dikke jas of een deken in uw voertuig want de auto koelt binnenin zeer snel af wanneer men tijdens de vrieskou in panne staat.”

De meeste Belgen (89%) denken dus verkeerdelijk dat ze goed voorbereid de winter ingaan, maar als de auto ouder is dan 12 jaar gelooft nog slechts 2 op 10 daarin. Oudere wagens worden overigens meestal niet uitgerust met winterbanden. Bij recente wagens is dat nog 60% maar bij wagens ouder dan 16 jaar gaat het slechts om 1 op 3. Nochtans beweert bijna 1 op 2 voor een verplichting te zijn van winterbanden. 


Deelnemers aan de enquête geven drie hoofdredenen op waarom ze geen winterbanden hebben: 


- Het rijden van weinig kilometers (36%)


- Er zijn geen echte winters in ons land (25%)


- Winterbanden zijn te duur (24%)


Andere resultaten van de enquête:


- Materiaal: de meesten hebben een ruitenkrabber aan boord en 5 op de 10 zorgen voor een karton tegen het aanvriezen van de ruiten en beschikken over startkabels. 22% heeft geen reservewiel en slechts 20% neemt een noodpakket met eten en drinken mee.


- We hebben het meeste angst voor ijzel (69%), gladheid (52%), neerslag en mist (47%).


- Een snelheidsbeperking naar 110 km/u bij winterse omstandigheden kan 76% van de Belgen bekoren.


- We zijn gemengd positief i.v.m. het strooien van zout: 20% vindt het goed zoals het nu is en 50% oordeelt dat het voldoende gebeurt. Slechts 17% meent dat het niet tijdig en niet voldoende gebeurt. Een grote meerderheid (91%) is voorstander van het afsluiten van bepaalde wegen voor vrachtvervoer bij sneeuw.