Vakantiebarometer Touring 2017

• 77% van de Belgen gaat met de auto op vakantie
• Een kwart had ooit al problemen met vlucht of vliegtuig
• 40% kreeg al te maken met ziekte tijdens de vakantie
• 17% houdt bij de vakantiekeuze rekening met terrorismedreiging


Brussel, 14 juni 2017. Het jaarlijkse vakantieonderzoek¹ van Reisbijstand Touring biedt een brede inkijk op de vakantieplannen van de Belgen. 6.255 personen namen deel aan de enquête. Zowat 27% van de Belgen verklaart naar het buitenland te reizen. In 2016 was dat met 21% een stuk minder. 


Touring: “Wellicht heeft dat te maken met de aanslagen van vorig jaar, want zelfs vandaag nog neemt bijna 20% van de mensen voor hun vakantiebestemming terrorisme in overweging.”


Welk type vakantie, hoe en waarheen?


Belgen gaan meer dan 1 keer per jaar op vakantie. Hoe zien die vakanties in de loop van het jaar eruit? Zowat 38% van de reizigers kiest voor een citytrip, bijna evenveel als de 37% die ook een klassieke strand- en zwembadvakantie prefereren. Van de 77% die met de auto op vakantie vertrekt, trekt 21% rond.  58% van de Belgen neemt ook eens het vliegtuig en 13% de trein. Populairste bestemming blijft Frankrijk met 57%, gevolgd door Spanje (28%) en Nederland (27%). 91% blijft binnen Europa.


De helft van de reizigers ziet de bezienswaardigheden ter plaatse als belangrijke keuzefactor. De aanwezigheid van zon en warmte is voor 49% bepalend en 44% kijkt naar de kostprijs.


Bereikbaarheid


74% van de reizigers blijft bereikbaar voor het thuisfront en 60% bekijkt privémails tijdens de vakantie. 42% van de Belgen heeft het moeilijk om het werk los te laten, 10% verklaart bereikbaar te zijn voor het werk en 13% bekijkt zijn/haar werkmails.


Zorgen


Vakantiegangers maken zich vooral zorgen om ziek te vallen (43%), een ongeval (40%) en slecht weer (39%). Maar 33% is ook bang om bestolen te worden en 17% houdt rekening met een terroristische aanslag. We stellen vast dat 40% al eens met ziekte werd geconfronteerd tijdens de vakantie en 11% met een ongeval. 17% kreeg al te maken met het annuleren of vroegtijdig stopzetten van de vakantie en 28% had al problemen met de vlucht. In 19% van de pechgevallen is de reisbijstandsverlener al tussengekomen.


Zijn we dan wel goed beschermd?


Belgen maken zich zorgen en daarom beschermen ze zichzelf zoveel mogelijk. Zo geeft 70% aan over een reisbijstand te beschikken. Bij jongeren is dat wat minder dan bij de ouderen. 81% is zelfs goed op de hoogte van de inhoud van hun contract. Een bagageverzekering kan slechts 38% bekoren en 2 op de 5 is evenmin geïnteresseerd in een annulatieverzekering of pechbijstand voor de auto.


Touring raadt vakantiegangers aan om zich altijd goed te beschermen. “Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat reizigers nogal wat met problemen te maken krijgen tijdens de vakantie. Indien men de bescherming niet nodig heeft, zoveel te beter, maar het is goud waard om met een gerust gevoel op reis te kunnen vertrekken, zowel voor de solitaire reiziger als voor families met of zonder kinderen.”