Image

Zin in een weekendje in het romantische Wenen? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.

Wie Wenen zegt, denkt spontaan aan de ‘blauwe’ Donau, de diepgewortelde koffietraditie, de befaamde Sachertorte, de fel gesmaakte Apfelstrudel en wellicht vooral aan klassieke muziek. De Wiener Philharmoniker kent iedereen van het Nieuwjaarsconcert dat elk jaar door meer dan 1 miljard kijkers gevolgd wordt.

Wenen
Het statige park van Belvedere in Wenen. © Andreas | Bron: Unsplash


De volgende voormalige inwoners, niet allemaal Oostenrijkers trouwens, hebben in en rond deze stad letterlijk muziekgeschiedenis geschreven: Mozart, Haydn, van Beethoven, Schubert, Brahms, vader en zoon Strauss, Mahler enzovoort. Ook wereldberoemd: de Wiener Sängerknaben.

Voor fans van architectuur zijn er de vele stijlperioden die Wenen heeft doorgemaakt, waaronder de barok en rococo, maar ook het recentere art nouveau. Kunstkenners zullen dan weer spontaan aan Gustav Klimt denken, terwijl de fans van Keizerin Sisi, voluit Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren (1837-1898), niet kunnen weerstaan aan een bezoek aan Schloss Schönbrunn. Voor de shoppers: ga hier eens kijken.

Meer info: www.vienna.info


Wenen in cijfers

 • 1,9 miljoen inwoners
 • 13,9 miljoen bezoekers (cijfer van 2022)
 • 67 dagen per jaar is het er warmer dan 25 °C, 50 dagen per jaar duikt het kwik onder 0 °C

Vliegtuig: Er zijn meerdere vluchten per dag vanuit Brussel. Vanaf de luchthaven kan je met verschillende treinen en bussen naar het centrum van de stad. Check dit overzicht.

Trein: Voor de liefhebbers van de trein zijn er alternatieven met de HST, maar er rijdt ook een nachttrein van Brussel-Zuid rechtstreeks naar Wenen. Check het aanbod van de ÖBB Nightjet op de website van B-Europe.

Auto: Brussel – Wenen: 1100 km, reistijd ca. 11 uur


10 must-do
s

 1. Prater
 2. St. Stephansdom
 3. Spaanse Rijschool
 4. Schönbrunn
 5. Belvedere (Gustav Klimt)
 6. Museumkwartier
 7. Concert in de Musikverein
 8. VN-hoofdkwartier
 9. Hofburg
 10. Ringstrasse

Ontdek ook de andere citytripbestemmingen in Europa.


Praktisch: bijstand voor één enkele reis

Geniet met een gerust hart van je citytrip. De tijdelijke bijstandsformule Touring Explore biedt je wereldwijde dekking vanaf € 10/persoon per reis.

Ontdek ook onze andere formules voor wereldwijde reisbijstand en onze annulatieverzekeringen.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.