In Portugal moet je tol betalen op de snelwegen en de manier waarop je afrekent, varieert van snelweg tot snelweg.
De toltarieven in Portugal verschillen in functie van de afgelegde afstand en van de klasse van het voertuig. Er zijn snelwegen met de klassieke tolhuisjes en snelwegen waar de tol volledig automatisch betaald wordt.
Classificatie van de voertuigen
In Portugal worden de voertuigen opgedeeld in vier verschillende categorieën. Aan elke categorie is een bepaald tarief verbonden. De verschillende categorieën:
- Klasse 1: motoren, auto's of auto's met aanhanger met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van maximaal 1,10 meter.
- Klasse 2: motorhomes, personenwagens, bestelbusjes met twee assen met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.
- Klasse 3: voertuigen of combinaties met drie assen met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.
- Klasse 4: voertuigen of combinaties met vier- of meer assen met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.
Betaalmiddelen
Er wordt in Portugal een onderscheid gemaakt tussen manuele tolsnelwegen en elektronische tolsnelwegen.
- De manuele tolsnelwegen: dit zijn traditionele snelwegen met tolpoortjes waar je contant, met je kredietkaart of met je tolbadge kan betalen.
- De elektronische tolsnelwegen zijn herkenbaar door het bord met het opschrift Electronic toll only. De langsrijdende voertuigen worden automatisch bij de oprit van de snelwegen geregistreerd. Er zijn verschillende manieren om de tol te betalen: easytoll , Tollservice, Tollcard, of met viaverde, Vialivre. Meer informatie hierover vind je op de site van portugaltolls en Vialivre (A22 en A28)).
- Tolbadge Fulli: met deze badge kan je tol betalen bij zowel de manuele als bij de elektronische tolsnelwegen. Je kan deze badge via Touring bestellen. Met deze badge kan je ook de tol in Frankrijk, Spanje en eventueel Italië betalen.
Toltarieven
Op de site van Portugaltolls kan je zelf de tol berekenen.
Zie ook: Toltarieven in Europa
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
Tout savoir sur la zone de basses émissions de Lisbonne et la vignette dont vous aurez besoin.
Alles over milieuzones, vignetten en zones met beperkte toegang in Frankrijk
Check welke steden een milieuzone of een zone voor beperkt verkeer (ZTL) in Frankrijk hebben. Vermijd boetes en beperkingen met ons handig overzicht.
Camperbusjes vs smalle halfintegralen: wat zijn de verschillen?
Campers vergeleken: de verschillen tussen een camperbusje en een smalle halfintegraalcamper. Foto © Sunlight
Alles over milieuzones en vignetten in Zwitserland
Il n'existe actuellement qu'une zone à faibles émissions en Suisse. Voici les règles pour pouvoir y circuler.
Alles over milieuzones en vignetten in Spanje
En Espagne, les villes peuvent introduire une zone de basses émissions (LEZ ou zona de bajas emisiones (ZBE)). Pour y circuler, vous devez remplir certaines conditions.
Een kerstmarkt combineren met een citytrip?
Volstaat een namiddag of avond op de kerstmarkt niet? Maak er dan een daguitstap of een (lang) weekend van. Geen inspiratie? © Pexels