Image
Portugal

In Portugal moet je tol betalen op de snelwegen en de manier waarop je afrekent, varieert van snelweg tot snelweg.


De toltarieven in Portugal verschillen in functie van de afgelegde afstand en van de klasse van het voertuig. Er zijn snelwegen met de klassieke tolhuisjes en snelwegen waar de tol volledig automatisch betaald wordt.Portugal tolpoortjes
Manuele tolpoorten in Portugal, de klassieke tolpoortjes. Links is ‘open’ voor de bezitters van een tolbadge.Classificatie van de voertuigen

Verschillende categorieën van voertuigen in Portugal.


In Portugal worden de voertuigen opgedeeld in vier verschillende categorieën. Aan elke categorie is een bepaald tarief verbonden. De verschillende categorieën:

  • Klasse 1: motoren, auto's of auto's met aanhanger met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van maximaal 1,10 meter.
  • Klasse 2: motorhomes, personenwagens, bestelbusjes met twee assen met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.
  • Klasse 3: voertuigen of combinaties met drie assen met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.
  • Klasse 4: voertuigen of combinaties met vier- of meer assen met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.


Betaalmiddelen

Er wordt in Portugal een onderscheid gemaakt tussen manuele tolsnelwegen en elektronische tolsnelwegen.


betaalmiddelen Portugal
Kaart met elektronische (rood) en manuele (grijs) tolsnelwegen © Infraestruturas de Portugal


  • De manuele tolsnelwegen: dit zijn traditionele snelwegen met tolpoortjes waar je contant, met je kredietkaart of met je tolbadge kan betalen.
Bord elektronische snelwegen. © Portugaltolls


  • De elektronische tolsnelwegen zijn herkenbaar door het bord met het opschrift Electronic toll only. De langsrijdende voertuigen worden automatisch bij de oprit van de snelwegen geregistreerd. Er zijn verschillende manieren om de tol te betalen: easytoll , Tollservice, Tollcard, of met viaverde, Vialivre. Meer informatie hierover vind je op de site van portugaltolls en Vialivre (A22 en A28)).
Deze topEurop badge kan je gratis bestellen via Touring.


  • Tolbadge Fulli: met deze badge kan je tol betalen bij zowel de manuele als bij de elektronische tolsnelwegen. Je kan deze badge via Touring bestellen. Met deze badge kan je ook de tol in Frankrijk, Spanje en eventueel Italië betalen.


Toltarieven

Op de site van Portugaltolls kan je zelf de tol berekenen.

Zie ook: Toltarieven in Europa


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …